Dosarul cheltuielilor PSD: Aeronava privată cu care Liviu Dragnea și Irina au plecat spre Maldive, decontată din subvenția de la stat / Avioanele private cu care Dragnea s-a întors din Estonia și a plecat în Israel, costuri dublate plătite și de Parl
Dimensiune font:
Fostul lider PSD Liviu Dragnea, iubita lui de la acea vreme, Irina Tănase, și o prietenă a acesteia din școala generală, Sânziana-Mădălina Hristache, ar fi plecat spre Maldive, via Sofia, în ianuarie 2019, cu o aeronavă privată plătită din subvenția primită de PSD de la stat – se arată în dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de fostul trezorier PSD Mircea Drăghici cu procurorii DNA.
Fostul lider PSD s-ar fi întors, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și Gabriel Vlase (actualul șef SIE) dintr-o vizită din Estonia, în aprilie 2018, cu un avion privat plătit de PSD din subvenția de la stat, deși aveau bilete de avion de linie achitate de Parlament. A doua zi, Dragnea ar fi plecat cu consilierul lui, Paul Ionescu, în vizită în Israel tot cu un avion privat plătit de PSD din subvenția de la stat, deși transportul era achitat de Camera Deputaților. În schimb, PSD ar fi decontat sume umflate, se arată în documentele DNA.
Dosarul se află la Tribunalul București și a fost consultat de G4media.ro și Știrile TVR în baza legii 544/2001. Pe 29 iunie 2022, fostul trezorier PSD Mircea Drăghici și-a recunoscut faptele de deturnare și delapidare, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA și a acceptat o pedeapsă de 6 ani de detenție. Drăghici e deja în pușcărie ca urmare a condamnării la 5 ani de închisoare într-un prim dosar privind cheltuielile făcute din subvenția primită de PSD de la stat. Acordul de recunoaștere din al doilea dosar a fost trimis pe masa unui judecător pentru confirmare, a avut termen pe 22 iulie 2022 și are pronunțarea pe 26 iulie 2022.
PSD s-a constituit parte civilă, prin semnătura actualului lider, Marcel Ciolacu, și a secretarului general, Paul Stănescu. PSD solicită recuperarea sumei de 710.018,94 de lei, bani cheltuiți ilegal de fostul trezorier de pe vremea lui Dragnea din contul de subvenție de la stat și dintr-un alt cont al PSD.
În documentele din dosarul cu acordul lui Drăghici sunt informații cu privire la un alt dosar, al treilea, aflat în lucru la DNA. Potrivit unor surse judiciare, acest al treilea dosar îl vizează, în primul rând, pe Liviu Dragnea. Fostul lider PSD nu a putut fi contactat, însă dacă după publicarea acestui articol, dorește să exprime un punct de vedere, G4media.ro îl va publica imediat aici.
Informația pe larg
Zborul lui Dragnea spre Maldive
Procurorii DNA arată faptul că, la data de 2 ianuarie 2019, Liviu Dragnea, iubita lui de atunci, Irina Tănase, și o prietenă din școala generală a acesteia, Sânziana-Mădălina Hristache, ar fi plecat spre Emiratele Arabe Unite și Maldive cu o aeronavă privată plătită din contul PSD de subvenție de la stat.
Zborul cu aeronava privată a fost doar până la Sofia, iar zborul de întoarcere de la Istanbul la ”București (Constanța)”. Întoarcerea a fost pe 20 ianuarie 2019.
Închirierea aeronavei s-a făcut prin intermediul unei agenții de turism cu care lucra fostul trezorier PSD Mircea Drăghici. Potrivit documentelor din dosar, avionul a costat 100.313,36 de lei, din care 92.826 lei costurile închirierii aeronavei și alte 7.487,36 de lei costuri de degivrare. Procurorii arată că banii au fost achitați din contul PSD de subvenție de la stat.
Audiată la DNA în calitate de martor, prietena Irinei, Sânziana, a declarat că a făcut un credit de 12.000 de euro cu câteva zile înainte să plece în Maldive cu Dragnea și Irina și a achitat ea costurile aeronavei cu 10.000 de euro. Femeia a declarat că plătește rată de 1.300 de lei pe lună, deși – notau procurorii – a rămas între timp fără loc de muncă. Sânziana a mai adăugat că nu știe cine și din ce bani a plătit cazarea în Maldive.
Despre zborul la Sofia al lui Liviu Dragnea cu un avion privat, a scris G4media.ro aici, pe 9 ianuarie 2019 și pe 10 ianuarie 2019.
G4media.ro nota că Dragnea a plecat cu o aeronavă Cessna Citationn XLS a companiei sârbe Air Pink de pe terminalul Țiriac Air la ora 19:37, pe 2 ianuarie 2019. De la Sofia ar fi luat un zbor Turkish Airlines către Emirate și Maldive.
Zborul lui Dragnea în Israel: costuri umflate, achitate de PSD și de Camera Deputaților
Procurorii notează și că pe 25 aprilie 2018, Liviu Dragnea și consilierul lui, Paul Ionescu, au plecat în Israel, la Tel Aviv, cu o aeronavă privată închiriată de la Țiriac Air. Costurile: 24.500 de euro.
În acea deplasare a fost și premierul Viorica Dăncilă, la invitația premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru sărbătorirea a ”70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-israeliene, precum și a 70 de ani de la declararea independenței statului Israel”, după cum arăta memorandumul privind efectuarea deplasării citat de Hotnews la acea vreme.
În acea vizită din Israel, Liviu Dragnea a vorbit pentru prima dată despre mutarea ambasadei României la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă că au angajat statul român într-un demers care nu era susținut de șeful statului.
”Contravaloarea închirierii aeronavei pentru cursa București-Tel Aviv este de 113.861,30 lei, iar factura achitată de PSD agenției de turism este de 184.755 lei (…)
Potrivit Curții de Conturi, PSD a decontat integral contravaloarea facturii fiscale emise de către prestatorul de servicii din subvenția încasată în anul 2018.
Din documentele furnizate de Camera Deputaților a rezultat că, pentru această deplasare, costurile de transport au fost suportate de această instituție, rezultând o dublare a costurilor”, se arată în documentele DNA din dosarul de la Tribunal cu acordul de recunoaștere a lui Mircea Drăghici.
Zborul din Estonia
Procurorii notează și că, între 22 și 24 aprilie 2018 (înaintea deplasării în Israel), o delegație a Parlamentului s-a deplasat în Estonia la Talin la conferința președinților de parlamente din statele UE.
Delegația era formată din Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, Gabriel Petru Vlase, vicepreședinte al Camerei, Silvia Claudia Mihalcea, secretar general al Camerei, Anca Spiridon, director al cancelariei lui Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, Loredana-Florentina Tăriceanu, soția lui. Câteva luni mai târziu, în iulie 2018, Gabriel Vlase avea să fie votat de Parlament, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE).
Pentru această deplasare, notează procurorii, Camera Deputaților și Senatul au plătit bilete de avion dus-întors București-Talin via Frankfurt.
Cu toate că delegația avea plătite bilete de avion de linie, pentru întoarcerea din 24 aprilie 2018 a fost închiriată o aeronavă privată cu suma de 95.486,95 lei.
Agenția de turism ”a facturat de la PSD 166.422 lei, cu 70.935 lei mai mult decât suma plătită proprietarului aeronavei.
Potrivit Curții de Conturi, PSD a raportat Autorității Electorale Permanente cheltuirea din subvenție a sumei de 166.422 lei pentru deplasarea externă în Estonia”, se arată în documentele DNA, consultate de G4media.ro și Știrile TVR.
”PSD a închiriat aeronava tip Gulfsteam G 2000 (…) pentru care a plătit intermediarului SC Ber’s New Solutions SRL suma de 166.422 lei în scopul asigurării zborului de întoarcere de la Talin a persoanelor menționate anterior, în condițiile în care întoarcerea acestor persoane în țară erau deja suportate costurile de către Camera Deputaților și Senatul României.
PSD a comunicat Autorității Electorale Permanente că plata contravalorii acestui zbor charter a fost efectuată din subvențiile încasate conform Legii nr. 334/2006 republicată”, arată procurorii care constată, din nou, o dublare a costurilor.
Ce au declarat Tăriceanu și soția
Fostul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu și soția lui, Loredana-Florentina, au fost audiați la DNA ca martori în data de 29 iulie 2020, potrivit declarațiilor atașate la dosarul lui Drăghici.
Fragment din stenograma declarației soției lui Tăriceanu:
”Întrebare: Cine a suportat costurile acestui avion?
Răspuns: Nu știu. Eu personal nu am suportat vreun cost. Nu știu nimic în legătură cu costurile deplasării”, a declarat la DNA Loredana-Florentina Tăriceanu.
Fragmente din stenograma declarației lui Călin Popescu-Tăriceanu:
”Întrebare: Cu ce s-a realizat transportul București-Talin dus-întors?
Răspuns: Cu avionul. Pe ruta București-Talin, nu cred că este cursă directă.
Întrebare: Ați revenit în București de la Talin cu un avion privat?
Răspuns: Nu îmi aduc aminte”, este un fragment din declarația de martor a lui Călin Popescu-Tăriceanu.
”Întrebare: Ați venit împreună cu dl. Liviu Dragnea de la Talin la București cu un avion privat?
Răspuns: Nu îmi aminteam că la Talin să fi fost cu dl. Dragnea, dar această întrebare mă ajută să îmi amintesc că dl. Dragnea a participat la acel eveniment. Nu îmi amintesc cu certitudine dacă am venit cu un avion privat sau de linie de la Talin la București și nici dacă eram în același avion cu dl. Dragnea sau nu.
Întrebare: V-ați deplasat vreodată cu un avion privat la invitația dl. Dragnea sau împreună cu dl. Dragnea?
Răspuns: Nu îmi aduc aminte”, a răspuns Tăriceanu.
Totuși, Tăriceanu a precizat că, în ce-l privește pe el și soția lui, costurile au fost suportate de Senat și de el personal.
”Răspuns: Costurile cu transportul aferente acestei deplasări au fost suportate de Senatul României pentru mine, iar pentru soția mea au fost suportate de mine personal. În ceea ce privește cazarea, cred că aceasta a fost suportată fie de Senatul României, fie de organizatorii evenimentului”, este un alt fragment din declarația de martor a lui Călin Popescu Tăriceanu de la DNA din data de 29 iulie 2020.
Procurorii notează și o deplasare similară a lui Liviu Dragnea în Elveția.
Context. În ianuarie 2020, jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă a publicat informații din raportul de audit al Curții de Conturi privind închirierea de către PSD a unor aeronave private pentru deplasările lui Dragnea în Israel, Estonia sau Elveția.
Peste 96 milioane de lei (aproape 20 de milioane euro) a primit PSD de la bugetul de stat în 2018, nota Europa Liberă, creșterea subvenției fiind votată de social-democrații care aveau majoritate în Parlament.
Ce spune legea
Potrivit articolului 25 din legea nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale:
”(1) Veniturile care provin din subvenții de la bugetul de stat pot avea următoarele destinații:
a) cheltuieli materiale pentru întreținerea și funcționarea sediilor;
b) cheltuieli de personal;
c) cheltuieli pentru presă și propagandă;
d) cheltuieli privind organizarea de activități cu caracter politic;
e) cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate;
f) cheltuieli pentru telecomunicații;
g) cheltuieli cu delegațiile din străinătate;
h) cheltuieli cu cotizațiile datorate organizațiilor politice internaționale la care este afiliat partidul politic;
i) investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective;
j) cheltuieli de protocol;
k) cheltuieli de birotică;
l) cheltuieli cu comisioane bancare;
m) cheltuieli cu chiriile și utilitățile sediilor;
n) cheltuieli de întreținere și reparații auto;
o) cheltuieli cu prime de asigurare;
p) cheltuieli de transport;
q) cheltuieli cu combustibili și carburanți;
r) cheltuieli cu producția și difuzarea de spoturi publicitare;
s) cheltuieli cu consultanța politică;
t) cheltuieli cu consultanța juridică;
u) cheltuieli cu sondajele de opinie naționale și locale;
v) cheltuieli cu onorariile avocaților, executorilor și experților;
w) cheltuieli cu taxele de timbru;
x) cheltuieli cu taxele mărcilor înregistrate;
y) cheltuieli cu penalitățile.
(2) Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru oricare alte destinații decât cele prevăzute la alin. (1).
Legea se referă însă la cheltuieli de deplasare sau transport în țară și străinătate în interes de serviciu sau în interesul partidului și nu privește costuri umflate sau dublate, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau