Dragoș Damian (Terapia Cluj), după revenirea lui Ponta în prim-plan: E nevoie de o nouă strategie națională care să atragă investițiile industriale
Dimensiune font:
Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), reacționează la vestea numirii lui Victor Ponta în funcția de consilier onorific pe teme economice și relații internaționale al premierului Ciolacu. Acesta amintește că Victor Ponta, în perioada în care era premier, a eliborat o strategie națională pentru competitivitate. Deși după demisia lui Ponta din fruntea guvernului strategia a fost ignorată, Dragoș Damian afirmă că guvernanții ar trebui să revină la o viziune de dezvoltare care să transforme România dintr-o țară de consum în una de export.
Comentariul lui Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj:
„În 2015 premierul pe atunci Victor Ponta elabora Strategia Națională pentru Competitivitate, care cuprindea 10 direcții strategice în care România trebuia să investească în perioada 2015-2020 pentru a deveni un jucător important în acele domenii. Strategia invita, prin stimulente economice țintite, atât antreprenorii români, cât și jucătorii internaționali să investească în direcțiile cele mai importante pentru economie, pentru a asigura atât nevoile populației din țară, cât și o masă critică pentru exporturi, urmărind așadar transformarea României dintr-o economie bazată pe consum într-una de exporturi.
Este dificil de spus unde ar fi fost azi economia dacă cele 10 domenii strategice ar fi fost lăsate să ia avant.
Guvernul Victor Ponta a plecat în 2016 și de atunci nu s-a mai vorbit niciodată de domenii economice strategice, de strategia națională de competitivitate, de reindustrializarea României – rezultatul acestui deficit de viziune din ultimii 7 ani a fost îndatorarea țării, deficitul cronic de cont curent și un deficit al balanței comerciale care s-a triplat de atunci, ajungând în 2022 la peste 35 de miliarde Euro, o catastrofă.
Nu este foarte greu să faci o strategie națională de competitivitate astăzi, este clar ce au nevoie românii și România în 2023, după patru ani grei de pandemie, șocuri inflaționiste și război: de mâncare, de medicamente, de un acoperiș deasupra capului, de energie și de apărare. Așadar, România trebuie să redevină competitivă și să stimuleze investițiile din industriile alimentară, farmaceutică, de construcții, de energie și de apărare. Este de dorit ca, plecând de la ideile din 2016 și de la noua realitate din 2023, să avem în sfârșit, după alegerile din 2024, o nouă strategie națională de competitivitate, care să atragă investițiile industriale de care avem nevoie.”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau