După interviul de la Europa Liberă, șefii MApN s-au întâlnit cu politicienii din comisiile parlamentare de Apărare
Dimensiune font:
După ce șeful militar al Armatei a tras mai multe semnale de alarmă privind nevoile urgente de apărare, inclusiv faptul că este nevoie de o nouă lege a pregătirii populației pentru apărare,la MApN a avut loc o ședință.
La reuniunea extinsă de pe 6 februarie au participat liderii MApN, în frunte cu ministrul Angel Tîlvăr și șeful SMA, generalul Gheorghiță Vlad, și majoritatea membrilor Comisiilor de Apărare și Ordine Publică de la Senat și Camera Deputaților.
Așa s-a aflat de exemplu, că proiectul de modificare a Legii privind pregătirea populației pentru apărare se află în avizare pe la diferite ministere de un an și șapte luni.
După întâlnire, MapN, condus de Angel Tîlvăr, politician de la Partidul Social Democrat, și Statul Major al Apărării, condus de generalul Gheorghiță Vlad, au dat separat comunicate de presă.
MApN a comunicat în linii generale, printre altele, că „Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislația din domeniul Apărării. Reprezentanții ambelor instituții au convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate”.
Statul Major General a emis un comunicat în care arată că ”în contextul social și operațional actual, modernizarea cadrului legislativ din domeniul Apărării contribuie la o mai rapidă și consistentă modernizare a structurii de forțe”.
În plus, sublinia partea militară, „scenariile posibile în evoluția regională ne obligă la menținerea ritmului accelerat de consolidare a structurii de forțe în plan național și în format aliat.”
În interviul acordat Europa Liberă, generalul Vlad declarase că este convins că dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, Vladimir Putin va escalada conflictul.
Declarațiile șeful Statului Major al Apărării, la Europa Liberă, au stârnit reacții ample în mediul politic.
Comunicatul Statului Major al Apărării se încheie astfel:
”Legea apărării naționale din 1994 a fost modificată și completată de o serie de acte normative până în 2011. Ne aflăm acum într-o altă paradigmă a planificării apărării naționale, inclusiv prin corelarea acesteia cu planificarea apărării NATO. Modul de acțiune a structurii naționale de forțe pe timp de pace, precum și acțiunea unor structuri de forțe aliate în situații de criză sau război pe teritoriul național necesită clarificări legislative de care armata are nevoie. Puterea legislativă va decide, firesc, formatul în care aceste propuneri vor putea fi transformate în acte normative.”
Cu alte cuvinte, șeful Armatei sublinia din nou că, acum, mingea pe care România o va folosi să se apere este în terenul politicienilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau