Ligia Deca va prezenta un pachet de legi ale Educaţiei profund modificat, sau „aceeaşi Mărie cu altă pălărie”?

10

Dimensiune font:

| 09-01-2023 15:30

Nu a existat timpul necesar pentru modificări de substanţă a pachetului Cîmpeanu, şi nu se ştie ce specialişti ar fi folosit Ligia Deca pentru scrierea unui alt pachet de legi.

În plus, pachetul „consolidat” de Ligia Deca nu va mai fi supus dezbaterii publice, se bazează pe proiectul „de suflet” al preşedintelui Iohannis, România Educată, care conţine şi el o mulţime de erori. Să se dezică de acest proiect, pe care l-a coordonat, ar însemna pentru Ligia Deca să-şi dea cu firma prezidenţială în cap!

De fapt, nu văd cum ministrul Cîmpeanu ar fi promovat pachetul său de legi fără să aibă undă verde de la Cotroceni, inclusiv de la consilierul prezidenţial Ligia Deca. Degeaba se dezice acum de proiectul Cîmpeanu, nimeni n-o crede că n-a ştiut ce conţine.

Grav este faptul că România s-a clasat la testele PISA 2020 pe ultimul sau ultimele locuri din Europa. A urmat perioada de pandemie în care, după expresia ministrului Cîmpeanu, educaţia online a fost o „catastrofă naţională”. La ultimul examen de Bacalaureat 46.000 de elevi nici nu s-au mai prezentat, realizând că nu au şanse să-l treacă.

Piaţa forţei de muncă din România duce o lipsă acută de meseriaşi şi muncitori calificaţi, angajatorii fiind obligaţi să apeleze la forţă de muncă din Asia sau Africa. Şi asta în timp ce aproximativ două milioane de tineri români fac agricultură de subzistenţă alături de părinţi, pentru că n-au avut acces la şcoală.

Declaraţiile de ieri ale Ligiei Deca

“Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță. Cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele. (…) Vorbim despre începutul anului viitor”. Legile Educaţiei “vor fi făcute publice și intră în primă lectură în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. (…) Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”.

Este clar deci că nu va mai exista o dezbatere publică pe noua formă, „consolidată” a pachetului de legi. Cum va întruni „consensul social” atât de dorit, nu se ştie. Ministrul speră că va explica toate reformele într-o conferinţă de presă. Tare îmi este teamă că se va lovi de un nou val de critici, dacă n-a schimbat ce criticase societatea şi experţii în pachetul Cîmpeanu.

Problema principală proiectului România Educată şi a pachetului de legi aferent este că nu au participat la scrierea lor experţii recunoscuţi din Educaţie. Doar trei capete, cele mai „luminate” ale poporului român: Iohannis, Cîmpeanu, Ligia Deca. Toate conferinţele şi „dezbaterile” susţinute de Ligia Deca şi Cîmpeanu nu s-au concretizat cu modificări ale proiectului şi legilor, ci doar cu emitere de păreri, care nu se ştie cât au fost inserate în legi sau în proiectul prezidenţial. De aici reacţia negativă a societăţii după publicarea pachetului Cîmpeanu.

Ligia Deca se leapădă acum de legile Cîmpeanu

„Eu am lucrat la proiectul România Educată, proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educației și de către domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Există, sigur, comunicare interinstituțională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu atunci când a fost lansat în dezbatere publică. După comentariile venite în dezbaterea publică am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluții care au ajuns la minister”.

Cum spuneam, e puţin probabil ca legile Cîmpeanu să fi fost promovate fără avizul de la Cotroceni, adică de la Ligia Deca şi de la Iohannis. Vom vedea în noul pachet, marca Ligia Deca, cât de adevărată este această distanţare.

Se va distanţa Ligia Deca şi de proiectul România Educată?

Nu doar eu, şi alţi cunoscători ai realităţilor din Educaţie au semnalat erori în proiectul România Educată. Menţionez aici doar câteva exemple, de restul m-am ocupat în alte articole.

România Educată desfiinţează filiera liceală tehnologică, transformând-o în filieră profesională, înlocuitoare a şcolii profesionale. Asta înseamnă că se desfiinţează licee economice de prestigiu, cu procent foarte mare de promovare la Bacalaureat. Există şi licee tehnice bune, şi a le desfiinţa pe toate, doar pentru că unele, puţine, au zero promovare la Bacalaureat este o greşeală. Ele furnizează „tehnicieni”, o meserie extrem de căutată în piaţa muncii.

Bacalaureatul unic pentru toate filierele şi profilele. Conform proiectului România Educată liceul este o etapă de cultură generală, aşa încât toţi elevii, de la matematică-informatică, filologie, arte, licee sportive, teologice, vor da aceeaşi probă la matematică. Greşeala porneşte din faptul că liceul, clasele a XI-a şi a XII-a cel puţin, reprezintă o etapă de pre-profesionalizare, şi elevii trebuie să demonstreze competenţele pentru profesia pe care au ales-o deja, nu cultura generală.

Evaluarea progresului şcolar al elevilor.>/b> Nu se vorbeşte nici în proiectul Iohannis nici în legile Cîmpeanu despre „progresul şcolar” al elevilor. Atunci ce evaluăm? Progresul şcolar, măsurat cu un sistem digitalizat, standardizat, unitar la nivel de ţară, fără contribuţia profesorilor, ne-ar da o măsură a performanţei la catedră a profesorilor, funcţie de care s-ar face salarizarea lor. Ne-ar da măsura eficienţei managerilor de şcoli şi Inspectorate, măsura calităţii în educaţie. Care calitate, ne spunea ministrul Cîmpeanu, a ajuns la un minim istoric.

Curriculumul şcolar. Legile Educaţiei ar trebui să menţioneze ca patru dimensiuni obligatorii ale curriculumului şcolar: dimensiunea conceptual-teoretica, aplicativ-practică, transdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă. De asemeni, ar trebui să prevadă numărul maxim de discipline (10-12), numărul maxim de ore săptămânale, şi existenţa disciplinelor „agregat”: ştiinţele mediului, ştiinţele vieţii, educaţie pentru societate, aşa cum este în alte ţări europene. De la care ar trebui să învăţăm!

Sancţionarea plagiatelor academice. A stârnit cea mai mare vâlvă în luna august. Acum, ministrul Deca se ascunde în spatele deciziei CCR de asta vară. Dar CJUE spune că deciziile CCR nu sunt obligatorii dacă contravin legislaţiei europene. Aşa că ce va face Ligia Deca cu aceste prevederi?

Structura învăţământului. Ar trebui revenit la propunerea din Legea Educaţiei Naţionale, legea 1/2011, care prevedea şcoala primară de şase ani (clasa pregătitoare şi clasele I-V), gimnaziu de patru ani, clasele VI-IX, şi liceul de trei ani pentru filiera teoretică, şi de patru ani pentru filiera tehnologică vocaţională şi tehnologică. După clasa a IX-a elevii au 16 ani şi se pot orienta inclusiv spre piaţa muncii, prin ucenicie la locul de muncă, mai ales pentru sectorul servicii.

Depolitizarea managementului şcolar. Ar trebuie ca legile să prevadă în mod expres că nu politrucii habarnişti din clientele politice vor ocupa funcţiile de conducere din şcoli şi inspectorate. Am scris şi eu şi alţii multe articole după apariţia legilor Cîmpeanu. Dacă n-au ajuns la minister, şi nu s-a ţinut cont de ele, vom vedea în pachetul de legi Ligia Deca.

Bugetul Educaţiei pe 2023

Este unul foarte mic dacă ne bazăm de procentul 2,1% din PIB, alocat prin Bugetul de Stat. Veniturile primăriilor, şi cele extrabugetare, sunt relative, nu se realizează întotdeauna la nivelul cerut. Cel puţin legile Cîmpeanu se bazau pe o finanţare generoasă pentru anul 2023, pentru ca profesorii să fie „momiţi” cu creşteri substanţiale de salarii şi să accepte pachetul de legi Cîmpeanu. Cum această perspectivă a dispărut, sunt curios dacă pachetul de legi promovat de Ligia Deca ţine cont de alocările bugetare de la Bugetul de Sta

Concluzie

Este posibil ca şi acest pachet de legi, marca Ligia Deca, să însemne un eşec masiv, prin respingerea lui de către societate. Cu consecinţe în dezbaterea parlamentară şi imposibilitatea de a fi promulgat până la 1 septembrie 2023. Nu mai vorbim de legislaţia secundară, aproximativ 500 de HG-uri şi OM, care ar necesita încă 8 luni. Cum 2024 este an electoral, iar preşedintele Iohannis pleacă, m-ar mira ca politicienii să se mai aplece asupra legilor Educaţiei. Aşa că noua putere, dată de alegerile din 2024, se va ocupa de promovarea, eventual modificarea şi implementarea legilor Educaţiei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pronosticul lui Traian Băsescu pentru alegerile din Capitală: 'Firea nu are nicio șansă / Cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1'
19/05/2024 15:00

Fostul presedinte Traian Băsescu a vorbit despre situatia complicată de la varful tării, unde politicienii se bat in sondaje si declaratii. Băsescu sustine că cel mai bun candidat din momentul de fată, ca ...

La acest șantaj, Nu! Dar… la altele?
19/05/2024 07:20

Legat de protestul sindicalistilor din cultură, mai precis din muzee si biblioteci publice, premierul, Marcel Ciolacu, a comis-o din nou, ca un licean ce se află cu bacalaureatul intarziat. Ciolacu le-a tran ...

„Ceremonie” de arborare a steagului LGBT la Comisia Europeană. Ursula: Azi și în fiecare zi, sunt mândră să fiu alături de comunitatea LGBT
19/05/2024 07:03

Comisia Europeană a arborat steagul LGBTQ in fata sediului său de la Bruxelles. „Astăzi si in fiecare zi, suntem alături de comunitatea LGBTIQ+”, a transmis, pe Facebook, Comisia Europeană. La randul ...

Măscăriciul PNL se vede comisar european
19/05/2024 06:17

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a afirmat, la Prima TV, că si-ar dori să devină comisar european din partea Romaniei pentru extinderea UE, insă a admis că are concurent ...

România nu a semnat o declaraţie de promovare a drepturilor LGBT+, prezentată de preşedinţia belgiană a Consiliului UE
19/05/2024 06:15

Nouă state ale Uniunii Europene (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia şi Ungaria) nu au semnat o declaraţie pentru promovarea politicilor in favoarea comunităţilor LGBTIQ ...

Marcel Ciolacu jubilează după o vizită la Foșcani: 'Se intră într-un ritm mare de dezvoltare'
18/05/2024 20:40

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita pe care a făcut-o sambătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf.Pantelimon Focşani, că se intră intr-un ritm mare de dezvoltare. Şeful Executivului a ad ...

Mircea Geoană desființează sistemul de vot din România: 'Este cel mai primitiv din toată Europa / Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele?'
18/05/2024 20:11

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

 Dana Budeanu:Zero București
18/05/2024 19:59

Acest articol nu este despre candidati sau despre cine merita sa conduca capitala Romaniei. Singurul scop al cuvintelor asternute in acest text este acela de a constientiza unde am ajuns cu adevarat. Nu vrem sa ...

Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei