Ligia Deca va prezenta un pachet de legi ale Educaţiei profund modificat, sau „aceeaşi Mărie cu altă pălărie”?

10

Dimensiune font:

| 09-01-2023 15:30

Nu a existat timpul necesar pentru modificări de substanţă a pachetului Cîmpeanu, şi nu se ştie ce specialişti ar fi folosit Ligia Deca pentru scrierea unui alt pachet de legi.

În plus, pachetul „consolidat” de Ligia Deca nu va mai fi supus dezbaterii publice, se bazează pe proiectul „de suflet” al preşedintelui Iohannis, România Educată, care conţine şi el o mulţime de erori. Să se dezică de acest proiect, pe care l-a coordonat, ar însemna pentru Ligia Deca să-şi dea cu firma prezidenţială în cap!

De fapt, nu văd cum ministrul Cîmpeanu ar fi promovat pachetul său de legi fără să aibă undă verde de la Cotroceni, inclusiv de la consilierul prezidenţial Ligia Deca. Degeaba se dezice acum de proiectul Cîmpeanu, nimeni n-o crede că n-a ştiut ce conţine.

Grav este faptul că România s-a clasat la testele PISA 2020 pe ultimul sau ultimele locuri din Europa. A urmat perioada de pandemie în care, după expresia ministrului Cîmpeanu, educaţia online a fost o „catastrofă naţională”. La ultimul examen de Bacalaureat 46.000 de elevi nici nu s-au mai prezentat, realizând că nu au şanse să-l treacă.

Piaţa forţei de muncă din România duce o lipsă acută de meseriaşi şi muncitori calificaţi, angajatorii fiind obligaţi să apeleze la forţă de muncă din Asia sau Africa. Şi asta în timp ce aproximativ două milioane de tineri români fac agricultură de subzistenţă alături de părinţi, pentru că n-au avut acces la şcoală.

Declaraţiile de ieri ale Ligiei Deca

“Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță. Cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele. (…) Vorbim despre începutul anului viitor”. Legile Educaţiei “vor fi făcute publice și intră în primă lectură în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. (…) Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”.

Este clar deci că nu va mai exista o dezbatere publică pe noua formă, „consolidată” a pachetului de legi. Cum va întruni „consensul social” atât de dorit, nu se ştie. Ministrul speră că va explica toate reformele într-o conferinţă de presă. Tare îmi este teamă că se va lovi de un nou val de critici, dacă n-a schimbat ce criticase societatea şi experţii în pachetul Cîmpeanu.

Problema principală proiectului România Educată şi a pachetului de legi aferent este că nu au participat la scrierea lor experţii recunoscuţi din Educaţie. Doar trei capete, cele mai „luminate” ale poporului român: Iohannis, Cîmpeanu, Ligia Deca. Toate conferinţele şi „dezbaterile” susţinute de Ligia Deca şi Cîmpeanu nu s-au concretizat cu modificări ale proiectului şi legilor, ci doar cu emitere de păreri, care nu se ştie cât au fost inserate în legi sau în proiectul prezidenţial. De aici reacţia negativă a societăţii după publicarea pachetului Cîmpeanu.

Ligia Deca se leapădă acum de legile Cîmpeanu

„Eu am lucrat la proiectul România Educată, proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educației și de către domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Există, sigur, comunicare interinstituțională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu atunci când a fost lansat în dezbatere publică. După comentariile venite în dezbaterea publică am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluții care au ajuns la minister”.

Cum spuneam, e puţin probabil ca legile Cîmpeanu să fi fost promovate fără avizul de la Cotroceni, adică de la Ligia Deca şi de la Iohannis. Vom vedea în noul pachet, marca Ligia Deca, cât de adevărată este această distanţare.

Se va distanţa Ligia Deca şi de proiectul România Educată?

Nu doar eu, şi alţi cunoscători ai realităţilor din Educaţie au semnalat erori în proiectul România Educată. Menţionez aici doar câteva exemple, de restul m-am ocupat în alte articole.

România Educată desfiinţează filiera liceală tehnologică, transformând-o în filieră profesională, înlocuitoare a şcolii profesionale. Asta înseamnă că se desfiinţează licee economice de prestigiu, cu procent foarte mare de promovare la Bacalaureat. Există şi licee tehnice bune, şi a le desfiinţa pe toate, doar pentru că unele, puţine, au zero promovare la Bacalaureat este o greşeală. Ele furnizează „tehnicieni”, o meserie extrem de căutată în piaţa muncii.

Bacalaureatul unic pentru toate filierele şi profilele. Conform proiectului România Educată liceul este o etapă de cultură generală, aşa încât toţi elevii, de la matematică-informatică, filologie, arte, licee sportive, teologice, vor da aceeaşi probă la matematică. Greşeala porneşte din faptul că liceul, clasele a XI-a şi a XII-a cel puţin, reprezintă o etapă de pre-profesionalizare, şi elevii trebuie să demonstreze competenţele pentru profesia pe care au ales-o deja, nu cultura generală.

Evaluarea progresului şcolar al elevilor.>/b> Nu se vorbeşte nici în proiectul Iohannis nici în legile Cîmpeanu despre „progresul şcolar” al elevilor. Atunci ce evaluăm? Progresul şcolar, măsurat cu un sistem digitalizat, standardizat, unitar la nivel de ţară, fără contribuţia profesorilor, ne-ar da o măsură a performanţei la catedră a profesorilor, funcţie de care s-ar face salarizarea lor. Ne-ar da măsura eficienţei managerilor de şcoli şi Inspectorate, măsura calităţii în educaţie. Care calitate, ne spunea ministrul Cîmpeanu, a ajuns la un minim istoric.

Curriculumul şcolar. Legile Educaţiei ar trebui să menţioneze ca patru dimensiuni obligatorii ale curriculumului şcolar: dimensiunea conceptual-teoretica, aplicativ-practică, transdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă. De asemeni, ar trebui să prevadă numărul maxim de discipline (10-12), numărul maxim de ore săptămânale, şi existenţa disciplinelor „agregat”: ştiinţele mediului, ştiinţele vieţii, educaţie pentru societate, aşa cum este în alte ţări europene. De la care ar trebui să învăţăm!

Sancţionarea plagiatelor academice. A stârnit cea mai mare vâlvă în luna august. Acum, ministrul Deca se ascunde în spatele deciziei CCR de asta vară. Dar CJUE spune că deciziile CCR nu sunt obligatorii dacă contravin legislaţiei europene. Aşa că ce va face Ligia Deca cu aceste prevederi?

Structura învăţământului. Ar trebui revenit la propunerea din Legea Educaţiei Naţionale, legea 1/2011, care prevedea şcoala primară de şase ani (clasa pregătitoare şi clasele I-V), gimnaziu de patru ani, clasele VI-IX, şi liceul de trei ani pentru filiera teoretică, şi de patru ani pentru filiera tehnologică vocaţională şi tehnologică. După clasa a IX-a elevii au 16 ani şi se pot orienta inclusiv spre piaţa muncii, prin ucenicie la locul de muncă, mai ales pentru sectorul servicii.

Depolitizarea managementului şcolar. Ar trebuie ca legile să prevadă în mod expres că nu politrucii habarnişti din clientele politice vor ocupa funcţiile de conducere din şcoli şi inspectorate. Am scris şi eu şi alţii multe articole după apariţia legilor Cîmpeanu. Dacă n-au ajuns la minister, şi nu s-a ţinut cont de ele, vom vedea în pachetul de legi Ligia Deca.

Bugetul Educaţiei pe 2023

Este unul foarte mic dacă ne bazăm de procentul 2,1% din PIB, alocat prin Bugetul de Stat. Veniturile primăriilor, şi cele extrabugetare, sunt relative, nu se realizează întotdeauna la nivelul cerut. Cel puţin legile Cîmpeanu se bazau pe o finanţare generoasă pentru anul 2023, pentru ca profesorii să fie „momiţi” cu creşteri substanţiale de salarii şi să accepte pachetul de legi Cîmpeanu. Cum această perspectivă a dispărut, sunt curios dacă pachetul de legi promovat de Ligia Deca ţine cont de alocările bugetare de la Bugetul de Sta

Concluzie

Este posibil ca şi acest pachet de legi, marca Ligia Deca, să însemne un eşec masiv, prin respingerea lui de către societate. Cu consecinţe în dezbaterea parlamentară şi imposibilitatea de a fi promulgat până la 1 septembrie 2023. Nu mai vorbim de legislaţia secundară, aproximativ 500 de HG-uri şi OM, care ar necesita încă 8 luni. Cum 2024 este an electoral, iar preşedintele Iohannis pleacă, m-ar mira ca politicienii să se mai aplece asupra legilor Educaţiei. Aşa că noua putere, dată de alegerile din 2024, se va ocupa de promovarea, eventual modificarea şi implementarea legilor Educaţiei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei