Maricel POPA: „Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”

1interviu

Dimensiune font:

| 08-11-2024 09:05

* dialog cu senatorul Maricel Popa, cadidat PSD Iași pentru un nou mandat în Parlamentul României

- Domnule senator, ce fel de probleme poate un politician să soluționeze? De fapt, reformulez... poate un politician trimis de ieșeni în Parlamentul României să rezolve problema ambuteiajelor de la Podu Iloaiei, de exemplu? Că de promis, am văzut că poate! întreb în contextul în care astăzi au fost livrați moldovenilor primii km din Autostrada A7.

- Am fost invitat la Focșani, unde s-a recepționat primul tronson, tronsonul 4 din Autostrada Moldovei A7. Este un tronson de 11 km, dar saptămâna viitoare vor mai fi deschise circulației alte două tronsoane. În acest an se va ajunge până la Buzău și de acolo, dacă vremea va fi bună, va fi gata și podul de legătură, unul dintre cele mai mari poduri din România, și vom putea circula, pe autostradă, către Focșani. La acest pod lucează astăzi 3.000 de muncitori, e o forță acolo și sperăm că în acest an, că așa este promisiunea constructorului, vom circula pe autostradă de la Focșani la București.

- Am văzut zeci de fotografii cu politicieni având în fundal șantierele autostrăzilor din zona Moldovei. Este la mijloc o decizie politică vizavi de lentoarea cu care Autostrada Unirii, cel puțin, a făcut saltul către demararea efectivă a lucrărilor?

-Din păcate, azi am fost mulți politicieni acolo, mulți pun poze pe rețelele sociale, dar puțini muncesc. Ministrul Transportrurilor, Sorin Grindeanu, a promis, a demonstrat și s-a ținut de cuvânt. Vom scoate din saracie Moldova, vom construi cele două autostrazi - Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii. Sunt proceduri tehnice care, după cum știți foarte bine, se mai întârzie, dar asta nu înseamnă, în nici un caz, că e rea voință. Să nu uităm că în doi ani s-au licitat toate cele 13 tronsoane și la ora actuală este în licitație și secțiunea Pașcani - Siret, cu finanțare asigurată, plus cele două loturi de pe A8. După ce s-a câștigat licitația, vor exista 6-8 luni de proiectare.

 

„Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi”.

 

- Se întâmpină probleme?

- Până la ora actulă nu sunt probleme. Luna aceasta sau luna viitoare va începe lucrul și la toronsonul de la Reghin la Moțca. Urmează celelalte tronsoane, sunt în diferite faze de licitație și deja au început, la tronsoanele de munte, să fie aprobați indicatorii tehnico economici și se vor lansa licitațiile cât de curând. Autostrada A7 și autostrada A8, autostrada Unirii, Autostrada Moldovei sunt pe o direcție foarte bună. Indiferent ce se va întampla, se va merge în continuare cu proiectul. Deja tronsoanele de la  Buzău la Ploiești sunt construite în jur de 95%, ceea ce dovedește că există seriozetate. La ora actuală, constructorul are peste 7.000 de angajați și a livrat drumul cu un an înainte, termenul limită fiind 2025. S-a demonstrat că se poate și în România, cu o firmă românească, cu români, s-a demonstrat că se poate lucra la o calitate deosebită.

- Investițiile sunt istorice, fără îndoială, însă în alte domenii esențiale acestea încă lipsesc...

- Inaugurarea acestui tronson de pe Autostrada A7 este o zi istorică, pe care am așteptat-o de aproape 30 de ani și acesta nu este doar un drum, așa cum mulți spun. Această investiție în autostrăzi va scoate Moldova din sărăcie. Acesta este un proiect din 2017, pe care l-a început ministrul Grindeanu, pe vremea când era premier. Atunci, puțini știu că am fost la dânsul și i-am spus că trebuie să relizăm ceva în Moldova. A8 avea atunci foarte multe probleme de traseu, dar s-a decis să înceapă studiu le fezabilitate la A7. Puțini știu asta, că A7 a început în 2017, cu prenierul Grindeanu și se finalizează cu ministrul Grindeanu.

- Investițiile acestea depășesc așteptările, sunt sume exorbitante, însă, pe de altă parte, infrastructura locală suferă.

- V-aș contrazice aici... Să nu uităm că eu, cât am fost președintele Consiliului Județean Iași, în perioada 2016-2020, am lanstat 500 de km de drum județean - 300 realizați, 200 lăsați în lucru. Am demonstrat că se poate, am făcut performanță și la infrastructura aceasta, atât drumuri locale, cât și drumuri județene, comunale. În mare parte, 80% din drumuri sunt realizate. E un factor pozitiv, deoarece am spus de foarte multe ori, pentru a reveni acasă cei plecați din Moldova trebuie să se dezvolte infrastructura rutieră, infrastructura sanitară și cea școlară.

- Și cum stăm la aceste capitole?

- În Iași s-au modernizat 172 de școli, totodată infrastuctura sanitară se dezvoltă după cum foarte bine vedeți, a început construcția Spitalului Regional de Urgență și s-au construit și modernizat 48 de dispensare. Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi.

 

Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”.

 

- Cu ce proiecte merge PSD în Parlament, din decembrie, în interesul ieșenilor? Există ceva „negociat” cu conducerea partidului, ni se pregătește ceva, nouă, locuitorilor acestui județ? Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași?

- Odată, cu cele de mare infrastructură. Eu, în cei 4 ani cât am fost senator, am fost în toate localitățile pe unde trece autostrada A8, pentru că erau mari probleme. Dacă vrei să te implici ca și politician, ca om politic, poți. Să nu uităm că, la Iași, pe Axa 1 Iași - Suceava a fost necesară atragerea unor fonduri de 100 milioane de euro... Dacă vrei să te implici, poți. Eu am peste 300 de luări în cuvânt în Parlament și peste 60 de inițiative legislative din care 30 deja sunt pe cursul de adoptare.

- Și care ar fi una dintre cele mai importante legi inițiate în acești ani?

- Una dintre legile pe care le-am adoptat în timp util, și pot să mă mândresc cu ea, căci s-a reușit să se atragă bani în PNRR, este cea de reabilitare a blocurilor în localitățile și orașele mici, cum ar fi Ciurea, Podu Iloaiei. La ora actuală, lucrările se fac din fonduri europene, sută la sută nerambursabile. Sunt și multe alte legi pe care le-am adoptata pentru a aloca cât mai mulți bani în mediul rural, deoarece eu m-am născut la țară, iubesc satul românesc și lupt pentru modernizarea satului românesc. Să nu uităm de proiectele mari, în Iași se va construi Spitalul Regional de Urgență, acum este în licitație de execuție, se va construi Institultul Inimii și un nou spital de boli pneumo. Este adevarat, s-a investit mult pentru dotari. Sunt proiecte frumoase și am demonstrat că, atunci când vrei sa te imlici, ca politician, poți. Sunt unii politicieni, parlamentari, colegi de-ai mei, care nu au luat cuvantul în plen decât de două ori, atunci când au depus jurământul, dar eu am fost și sunt foarte activ. Vin dupa patru ani în care am făcut performanță.

- Atât de tare s-au îndepărtat interesele doctrinare încât social-democrații și liberalii să nu poată conviețui, la Iași, în instituțiile publice?

- Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis. Știți promisiunea mea, din 2016, de la Consiliul Județean: „un miliard de euro pentru un milion de locuitori”... Am reușit să atrag atunci proiecte de un miliard patru sute de mii de euro pentru un milion de locuitori.

- De ce nu s-ar putea înțelege PSD cu PNL după alegeri?

- Dupa campanie, trebuie să stam cu toții la masă, să discutăm și să aducem proiecte pentru Iași, pentru infrastructura Moldovei, căci nu poți sta în Iași ca într-un glob; contează și infrastructura Moldovei, proiectele mari pentru modernizare. Și există aici un proiect de anvergură, un proiect pe care l-a lansat Guvernul Ciolacu, referitor la industrializarea României. Se tratează de modernizarea infrastructurii și cu siguranță că în 10 ani vom avea o explozie de parcuri industriale și de fabrici în județul Iași! Cel puțin zona Pașcaniului va fi o zonă puternic industrializată.

 

„Am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament”.

 

- V-ați gândit în ultima perioadă că Iașul, care reprezintă, totuși, ceva, în țara aceasta, ar putea avea ceva mai multe decât câte doi, trei secretari de stat, că Iașul poate avea chiar și un prim-ministru...?

- În 2016-2020 am avut 5 secretari de stat și 3 miniștri, concomitent. Marea mea uimire - de asta am și venit la CJ, în 2016, când eram secretar de stat și aveam eficiența energetică - atunci erau 3.000 de proiecte ale Ministerului Economiei și Energiei și din cele 3.000 doar patru proiecte erau pentru toată Moldova. Și mi-am zis că trebuie sa vin la CJ, să-i învăț să facă proiecte. Am demonstrat ca se poate. Mai departe, în Senat, am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament.

- Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași, în următorii 4 ani?

- Sunt proiectele de dezvoltare a infrastructurii sanitare, cu Spitalul Regional, finalizarea construcției până în anul 2028, Institutul Regional de Cardiologie și noul spitalul de pneumoftiziolofie. Apoi, infrastructura de învațământ, unde se vor construi cămine pentru studenți, baze sprtive pentru mediul rural și continuarea lucrărilor de moderizare a școlilor, infrastructura rutieră, Autostrada A7, care va fi finalizată până în 2026, Autostrada A8, care va fi finalizată până în 2029-2030 și, bineînțeles, alte drumuri expres, modernizarea drumurilor județene.

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD  Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, CMF 11240017)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Credinciosul Ciucă vrea legalizarea căsătoriilor homosexuale: ”Deciziile CEDO trebuie respectate”
23/11/2024 08:26

Nicolae Ciucă, presedintele PNL si candidatul formatiunii la presedintie, a declarat că deciziile CEDO trebuie respectate, cand vine vorba despre legalizarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi s ...

Vladimir Putin a arătat un cartonaș roșu Occidentului. Ce semnificație are discursul liderului de la Kremlin
23/11/2024 08:25

Mesajul important din discursul lui Vladimir Putin a fost că „Rusia crede că Occidentul a trecut de la un război proxy la un război direct” si că părtile se află acum intr-un „conflict mondial”, ...

După Serbia, Ungaria și Slovacia, Polonia atrage atenția asupra riscului unui război global: ”Amenințarea este gravă și reală”. Somn ușor, România!
23/11/2024 08:22

Premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oras ucrainean, că evenimentele recente arată că există un risc real de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei