Maricel POPA: „Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”
Dimensiune font:
* dialog cu senatorul Maricel Popa, cadidat PSD Iași pentru un nou mandat în Parlamentul României
- Domnule senator, ce fel de probleme poate un politician să soluționeze? De fapt, reformulez... poate un politician trimis de ieșeni în Parlamentul României să rezolve problema ambuteiajelor de la Podu Iloaiei, de exemplu? Că de promis, am văzut că poate! Vă întreb în contextul în care astăzi au fost livrați moldovenilor primii km din Autostrada A7.
- Am fost invitat la Focșani, unde s-a recepționat primul tronson, tronsonul 4 din Autostrada Moldovei A7. Este un tronson de 11 km, dar saptămâna viitoare vor mai fi deschise circulației alte două tronsoane. În acest an se va ajunge până la
- Am văzut zeci de fotografii cu politicieni având în fundal șantierele autostrăzilor din zona Moldovei. Este la mijloc o decizie politică vizavi de lentoarea cu care Autostrada Unirii, cel puțin, a făcut saltul către demararea efectivă a lucrărilor?
-Din păcate, azi am fost mulți politicieni acolo, mulți pun poze pe rețelele sociale, dar puțini muncesc. Ministrul Transportrurilor, Sorin Grindeanu, a promis, a demonstrat și s-a ținut de cuvânt. Vom scoate din saracie
„Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi”.
- Se întâmpină probleme?
- Până la ora actulă nu sunt probleme. Luna aceasta sau luna viitoare va începe lucrul și la toronsonul de la Reghin la Moțca. Urmează celelalte tronsoane, sunt în diferite faze de licitație și deja au început, la tronsoanele de munte, să fie aprobați indicatorii tehnico economici și se vor lansa licitațiile cât de curând. Autostrada A7 și autostrada A8, autostrada Unirii, Autostrada Moldovei sunt pe o direcție foarte bună. Indiferent ce se va întampla, se va merge în continuare cu proiectul. Deja tronsoanele de la
- Investițiile sunt istorice, fără îndoială, însă în alte domenii esențiale acestea încă lipsesc...
- Inaugurarea acestui tronson de pe Autostrada A7 este o zi istorică, pe care am așteptat-o de aproape 30 de ani și acesta nu este doar un drum, așa cum mulți spun. Această investiție în autostrăzi va scoate Moldova din sărăcie. Acesta este un proiect din 2017, pe care l-a început ministrul Grindeanu, pe vremea când era premier. Atunci, puțini știu că am fost la dânsul și i-am spus că trebuie să relizăm ceva în
- Investițiile acestea depășesc așteptările, sunt sume exorbitante, însă, pe de altă parte, infrastructura locală suferă.
- V-aș contrazice aici... Să nu uităm că eu, cât am fost președintele Consiliului Județean Iași, în perioada 2016-2020, am lanstat 500 de km de drum județean - 300 realizați, 200 lăsați în lucru. Am demonstrat că se poate, am făcut performanță și la infrastructura aceasta, atât drumuri locale, cât și drumuri județene, comunale. În mare parte, 80% din drumuri sunt realizate. E un factor pozitiv, deoarece am spus de foarte multe ori că, pentru a reveni acasă cei plecați din
- Și cum stăm la aceste capitole?
- În Iași s-au modernizat 172 de școli, totodată infrastuctura sanitară se dezvoltă după cum foarte bine vedeți, a început construcția Spitalului Regional de Urgență și s-au construit și modernizat 48 de dispensare. Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi.
„Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”.
- Cu ce proiecte merge PSD în Parlament, din decembrie, în interesul ieșenilor? Există ceva „negociat” cu conducerea partidului, ni se pregătește ceva, nouă, locuitorilor acestui județ? Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași?
- Odată, cu cele de mare infrastructură. Eu, în cei 4 ani cât am fost senator, am fost în toate localitățile pe unde trece autostrada A8, pentru că erau mari probleme. Dacă vrei să te implici ca și politician, ca om politic, poți. Să nu uităm că, la Iași, pe Axa 1 Iași - Suceava a fost necesară atragerea unor fonduri de 100 milioane de euro... Dacă vrei să te implici, poți. Eu am peste 300 de luări în cuvânt în Parlament și peste 60 de inițiative legislative din care 30 deja sunt pe cursul de adoptare.
- Și care ar fi una dintre cele mai importante legi inițiate în acești ani?
- Una dintre legile pe care le-am adoptat în timp util, și pot să mă mândresc cu ea, căci s-a reușit să se atragă bani în PNRR, este cea de reabilitare a blocurilor în localitățile și orașele mici, cum ar fi Ciurea, Podu Iloaiei. La ora actuală, lucrările se fac din fonduri europene, sută la sută nerambursabile. Sunt și multe alte legi pe care le-am adoptata pentru a aloca cât mai mulți bani în mediul rural, deoarece eu m-am născut la țară, iubesc satul românesc și lupt pentru modernizarea satului românesc. Să nu uităm de proiectele mari, în Iași se va construi Spitalul Regional de Urgență, acum este în licitație de execuție, se va construi Institultul Inimii și un nou spital de boli pneumo. Este adevarat, s-a investit mult pentru dotari. Sunt proiecte frumoase și am demonstrat că, atunci când vrei sa te imlici, ca politician, poți. Sunt unii politicieni, parlamentari, colegi de-ai mei, care nu au luat cuvantul în plen decât de două ori, atunci când au depus jurământul, dar eu am fost și sunt foarte activ. Vin dupa patru ani în care am făcut performanță.
- Atât de tare s-au îndepărtat interesele doctrinare încât social-democrații și liberalii să nu poată conviețui, la Iași, în instituțiile publice?
- Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis. Știți promisiunea mea, din 2016, de la Consiliul Județean: „un miliard de euro pentru un milion de locuitori”... Am reușit să atrag atunci proiecte de un miliard patru sute de mii de euro pentru un milion de locuitori.
- De ce nu s-ar putea înțelege PSD cu PNL după alegeri?
- Dupa campanie, trebuie să stam cu toții la masă, să discutăm și să aducem proiecte pentru Iași, pentru infrastructura Moldovei, căci nu poți sta în Iași ca într-un glob; contează și infrastructura Moldovei, proiectele mari pentru modernizare. Și există aici un proiect de anvergură, un proiect pe care l-a lansat Guvernul Ciolacu, referitor la industrializarea României. Se tratează de modernizarea infrastructurii și cu siguranță că în 10 ani vom avea o explozie de parcuri industriale și de fabrici în județul Iași! Cel puțin zona Pașcaniului va fi o zonă puternic industrializată.
„Am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament”.
- V-ați gândit în ultima perioadă că Iașul, care reprezintă, totuși, ceva, în țara aceasta, ar putea avea ceva mai multe decât câte doi, trei secretari de stat, că Iașul poate avea chiar și un prim-ministru...?
- În 2016-2020 am avut 5 secretari de stat și 3 miniștri, concomitent. Marea mea uimire - de asta am și venit la CJ, în 2016, când eram secretar de stat și aveam eficiența energetică - atunci erau 3.000 de proiecte ale Ministerului Economiei și Energiei și din cele 3.000 doar patru proiecte erau pentru toată Moldova. Și mi-am zis că trebuie sa vin la CJ, să-i învăț să facă proiecte. Am demonstrat ca se poate. Mai departe, în Senat, am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament.
- Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași, în următorii 4 ani?
- Sunt proiectele de dezvoltare a infrastructurii sanitare, cu Spitalul Regional, finalizarea construcției până în anul 2028, Institutul Regional de Cardiologie și noul spitalul de pneumoftiziolofie. Apoi, infrastructura de învațământ, unde se vor construi cămine pentru studenți, baze sprtive pentru mediul rural și continuarea lucrărilor de moderizare a școlilor, infrastructura rutieră, Autostrada A7, care va fi finalizată până în 2026, Autostrada A8, care va fi finalizată până în 2029-2030 și, bineînțeles, alte drumuri expres, modernizarea drumurilor județene.
(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, CMF 11240017)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau