Maricel POPA: „Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”

1interviu

Dimensiune font:

| 08-11-2024 00:01

* dialog cu senatorul Maricel Popa, cadidat PSD Iași pentru un nou mandat în Parlamentul României

- Domnule senator, ce fel de probleme poate un politician să soluționeze? De fapt, reformulez... poate un politician trimis de ieșeni în Parlamentul României să rezolve problema ambuteiajelor de la Podu Iloaiei, de exemplu? Că de promis, am văzut că poate! întreb în contextul în care astăzi au fost livrați moldovenilor primii km din Autostrada A7.

- Am fost invitat la Focșani, unde s-a recepționat primul tronson, tronsonul 4 din Autostrada Moldovei A7. Este un tronson de 11 km, dar saptămâna viitoare vor mai fi deschise circulației alte două tronsoane. În acest an se va ajunge până la Buzău și de acolo, dacă vremea va fi bună, va fi gata și podul de legătură, unul dintre cele mai mari poduri din România, și vom putea circula, pe autostradă, către Focșani. La acest pod lucează astăzi 3.000 de muncitori, e o forță acolo și sperăm că în acest an, că așa este promisiunea constructorului, vom circula pe autostradă de la Focșani la București.

- Am văzut zeci de fotografii cu politicieni având în fundal șantierele autostrăzilor din zona Moldovei. Este la mijloc o decizie politică vizavi de lentoarea cu care Autostrada Unirii, cel puțin, a făcut saltul către demararea efectivă a lucrărilor?

-Din păcate, azi am fost mulți politicieni acolo, mulți pun poze pe rețelele sociale, dar puțini muncesc. Ministrul Transportrurilor, Sorin Grindeanu, a promis, a demonstrat și s-a ținut de cuvânt. Vom scoate din saracie Moldova, vom construi cele două autostrazi - Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii. Sunt proceduri tehnice care, după cum știți foarte bine, se mai întârzie, dar asta nu înseamnă, în nici un caz, că e rea voință. Să nu uităm că în doi ani s-au licitat toate cele 13 tronsoane și la ora actuală este în licitație și secțiunea Pașcani - Siret, cu finanțare asigurată, plus cele două loturi de pe A8. După ce s-a câștigat licitația, vor exista 6-8 luni de proiectare.

 

„Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi”.

 

- Se întâmpină probleme?

- Până la ora actulă nu sunt probleme. Luna aceasta sau luna viitoare va începe lucrul și la toronsonul de la Reghin la Moțca. Urmează celelalte tronsoane, sunt în diferite faze de licitație și deja au început, la tronsoanele de munte, să fie aprobați indicatorii tehnico economici și se vor lansa licitațiile cât de curând. Autostrada A7 și autostrada A8, autostrada Unirii, Autostrada Moldovei sunt pe o direcție foarte bună. Indiferent ce se va întampla, se va merge în continuare cu proiectul. Deja tronsoanele de la  Buzău la Ploiești sunt construite în jur de 95%, ceea ce dovedește că există seriozetate. La ora actuală, constructorul are peste 7.000 de angajați și a livrat drumul cu un an înainte, termenul limită fiind 2025. S-a demonstrat că se poate și în România, cu o firmă românească, cu români, s-a demonstrat că se poate lucra la o calitate deosebită.

- Investițiile sunt istorice, fără îndoială, însă în alte domenii esențiale acestea încă lipsesc...

- Inaugurarea acestui tronson de pe Autostrada A7 este o zi istorică, pe care am așteptat-o de aproape 30 de ani și acesta nu este doar un drum, așa cum mulți spun. Această investiție în autostrăzi va scoate Moldova din sărăcie. Acesta este un proiect din 2017, pe care l-a început ministrul Grindeanu, pe vremea când era premier. Atunci, puțini știu că am fost la dânsul și i-am spus că trebuie să relizăm ceva în Moldova. A8 avea atunci foarte multe probleme de traseu, dar s-a decis să înceapă studiu le fezabilitate la A7. Puțini știu asta, că A7 a început în 2017, cu prenierul Grindeanu și se finalizează cu ministrul Grindeanu.

- Investițiile acestea depășesc așteptările, sunt sume exorbitante, însă, pe de altă parte, infrastructura locală suferă.

- V-aș contrazice aici... Să nu uităm că eu, cât am fost președintele Consiliului Județean Iași, în perioada 2016-2020, am lanstat 500 de km de drum județean - 300 realizați, 200 lăsați în lucru. Am demonstrat că se poate, am făcut performanță și la infrastructura aceasta, atât drumuri locale, cât și drumuri județene, comunale. În mare parte, 80% din drumuri sunt realizate. E un factor pozitiv, deoarece am spus de foarte multe ori, pentru a reveni acasă cei plecați din Moldova trebuie să se dezvolte infrastructura rutieră, infrastructura sanitară și cea școlară.

- Și cum stăm la aceste capitole?

- În Iași s-au modernizat 172 de școli, totodată infrastuctura sanitară se dezvoltă după cum foarte bine vedeți, a început construcția Spitalului Regional de Urgență și s-au construit și modernizat 48 de dispensare. Trebuie să arătăm ceva celor care vin acasă, în vacanță, ceva care să-i determine să revină definitiv. Ei vor să vadă că au o școală ca în afară, că au un dispensar și un spital ca afară și atunci vor veni înapoi. E o bucurie pentru noi când se întâmplă asta. Statistica ne spune că în anul 2023 au venit înapoi în țară 180 de mii de români. Trebuie să aducem înapoi, acasă, românii, trebuie să aducem forța de muncă și concetățenii noștri înapoi.

 

Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis”.

 

- Cu ce proiecte merge PSD în Parlament, din decembrie, în interesul ieșenilor? Există ceva „negociat” cu conducerea partidului, ni se pregătește ceva, nouă, locuitorilor acestui județ? Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași?

- Odată, cu cele de mare infrastructură. Eu, în cei 4 ani cât am fost senator, am fost în toate localitățile pe unde trece autostrada A8, pentru că erau mari probleme. Dacă vrei să te implici ca și politician, ca om politic, poți. Să nu uităm că, la Iași, pe Axa 1 Iași - Suceava a fost necesară atragerea unor fonduri de 100 milioane de euro... Dacă vrei să te implici, poți. Eu am peste 300 de luări în cuvânt în Parlament și peste 60 de inițiative legislative din care 30 deja sunt pe cursul de adoptare.

- Și care ar fi una dintre cele mai importante legi inițiate în acești ani?

- Una dintre legile pe care le-am adoptat în timp util, și pot să mă mândresc cu ea, căci s-a reușit să se atragă bani în PNRR, este cea de reabilitare a blocurilor în localitățile și orașele mici, cum ar fi Ciurea, Podu Iloaiei. La ora actuală, lucrările se fac din fonduri europene, sută la sută nerambursabile. Sunt și multe alte legi pe care le-am adoptata pentru a aloca cât mai mulți bani în mediul rural, deoarece eu m-am născut la țară, iubesc satul românesc și lupt pentru modernizarea satului românesc. Să nu uităm de proiectele mari, în Iași se va construi Spitalul Regional de Urgență, acum este în licitație de execuție, se va construi Institultul Inimii și un nou spital de boli pneumo. Este adevarat, s-a investit mult pentru dotari. Sunt proiecte frumoase și am demonstrat că, atunci când vrei sa te imlici, ca politician, poți. Sunt unii politicieni, parlamentari, colegi de-ai mei, care nu au luat cuvantul în plen decât de două ori, atunci când au depus jurământul, dar eu am fost și sunt foarte activ. Vin dupa patru ani în care am făcut performanță.

- Atât de tare s-au îndepărtat interesele doctrinare încât social-democrații și liberalii să nu poată conviețui, la Iași, în instituțiile publice?

- Noi mergem și demonstrăm că facem ce promitem, față de alți colegi de-ai noștri care doar fac poze. Noi am promis autostradă și ea se vede astăzi, e ceva palabil, s-a dat în funcțiune un tronson, urmează, până la finalul anului, altele. Alții vin și fac doar poze. Noi am promis puțin și am făcut mult mai mult decât am promis. Știți promisiunea mea, din 2016, de la Consiliul Județean: „un miliard de euro pentru un milion de locuitori”... Am reușit să atrag atunci proiecte de un miliard patru sute de mii de euro pentru un milion de locuitori.

- De ce nu s-ar putea înțelege PSD cu PNL după alegeri?

- Dupa campanie, trebuie să stam cu toții la masă, să discutăm și să aducem proiecte pentru Iași, pentru infrastructura Moldovei, căci nu poți sta în Iași ca într-un glob; contează și infrastructura Moldovei, proiectele mari pentru modernizare. Și există aici un proiect de anvergură, un proiect pe care l-a lansat Guvernul Ciolacu, referitor la industrializarea României. Se tratează de modernizarea infrastructurii și cu siguranță că în 10 ani vom avea o explozie de parcuri industriale și de fabrici în județul Iași! Cel puțin zona Pașcaniului va fi o zonă puternic industrializată.

 

„Am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament”.

 

- V-ați gândit în ultima perioadă că Iașul, care reprezintă, totuși, ceva, în țara aceasta, ar putea avea ceva mai multe decât câte doi, trei secretari de stat, că Iașul poate avea chiar și un prim-ministru...?

- În 2016-2020 am avut 5 secretari de stat și 3 miniștri, concomitent. Marea mea uimire - de asta am și venit la CJ, în 2016, când eram secretar de stat și aveam eficiența energetică - atunci erau 3.000 de proiecte ale Ministerului Economiei și Energiei și din cele 3.000 doar patru proiecte erau pentru toată Moldova. Și mi-am zis că trebuie sa vin la CJ, să-i învăț să facă proiecte. Am demonstrat ca se poate. Mai departe, în Senat, am demonstat că poți să lupți cu success pentru comunitățile din mediul rural, pentru toți cei care te-au trimis în Parlament.

- Care ar fi axul central al proiectelor PSD pentru Iași, în următorii 4 ani?

- Sunt proiectele de dezvoltare a infrastructurii sanitare, cu Spitalul Regional, finalizarea construcției până în anul 2028, Institutul Regional de Cardiologie și noul spitalul de pneumoftiziolofie. Apoi, infrastructura de învațământ, unde se vor construi cămine pentru studenți, baze sprtive pentru mediul rural și continuarea lucrărilor de moderizare a școlilor, infrastructura rutieră, Autostrada A7, care va fi finalizată până în 2026, Autostrada A8, care va fi finalizată până în 2029-2030 și, bineînțeles, alte drumuri expres, modernizarea drumurilor județene.

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD, Organizația Județeană  Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar coordonator: 11240017)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Gest uluitor făcut de Iohannis într-o vizită externă: i-a întors spatele gazdei care îl aștepta să coboare din mașină
07/11/2024 17:34

Intampinat joi de premierul maghiar Viktor Orban, la o reuniune politică la Budapesta, presedintele Klaus Iohannis i-a intors spatele gazdei intalnirii, după ce a coborat din masină, gestul fiind total neobi ...

România intră definitiv în spațiul Schengen, la următorul Consiliu JAI: Austria ar fi cedat
07/11/2024 17:04

In Europa s-au aranjat jocurile, iar la Consiliul JAI care va avea loc in luna decembrie se va lua decizia admiterii definitive pentru Romania si Bulgaria, in spatiul Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a expli ...

Andrei Caramitru, după ce a urmărit campania lui Donald Trump: Este destul de clar ce se va întâmpla!
07/11/2024 15:25

Andrei Caramitru sustine că a urmărit cu mare atentie campania lui Donald Trump si explică ce crede el că va urma pentru SUA, dar mai ales pentru Europa. Caramitru arată că Donald Trump va schimba din tem ...

Planul lui Trump pentru a încheia războiul din Ucraina: Zonă demilitarizată și oprirea Kievului de a adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani (surse WSJ)
07/11/2024 14:53

Administratia lui Donald Trump, care a castigat alegerile prezidentiale din SUA, a pregătit propuneri pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Printre acestea, scrie The Wall Street Journal citand surs ...

Zvon lansat de presă: Mircea Geoană s-ar retrage din cursa prezidențială
07/11/2024 14:36

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob prezintă o informatia „pe surse”: Mircea Geoană, candidat independent la Presedintia Romaniei, s-ar putea retrage din cursă. „Informatie caldă pe surse: Geoană urmea ...

Victor Ciutacu explică succesul lui Trump: 'Nu-i vreo mare filosofie. Alegerile au consfințit falimentului unui anume tip de regim politic'
07/11/2024 14:30

Jurnalistul Victor Ciutacu vorbeste despre succesul lui Donald Trump, care le dă fiori pe sina spinării progresistilor. Noul presedinte american le va da de furcă globalistilor care au dorit cu ardoare victo ...

 George Simion publică prima imagine cu tatăl său: A zis Mircea Dinescu despre el că e „țigan ursar“. Îi cer lui Nicolae Ciucă să se dezică de acest om
07/11/2024 00:29

George Simion a publicat prima imagine cu tatăl său. In fotografie, bărbatul il tine in brate pe fiul liderului AUR, Radu. „Fiul meu si tatăl meu. Azi Mircea Dinescu a scris de tata că e “tigan ursa ...

Donald Trump – un președinte pro-creștin la Casa Albă?
07/11/2024 00:27

Donald Trump a fost perceput ca unul dintre cei mai pro-crestini presedinti ai Americii moderne, mai ales prin prisma măsurilor sale in sprijinul valorilor crestine. Sub mandatul său, Casa Albă a readus spir ...

Cu Trump pe tron
07/11/2024 00:22

Cu Trump pe tron, Occidentul va intra in zodia intremării treptate. Nu brusc, ci pas cu pas. Să nu ne asteptăm ca aberatiile anti-umane pe care le-am inghitit 4 ani (farsa pandemiei, genocidul prin vacinuri ...

Mesajele politicienilor români pentru Trump: Ciolacu, exuberant. Iohannis, reținut. Ciucă, mai degrabă acru cu noul președinte american. Liderul PNL, din nou probleme cu limba română
07/11/2024 00:21

Donald Trump a fost declarat si unanim acceptat drept noul presedinte al Statelor Unite ale Americii. Principalii lideri politici din Romania si-au anuntat mesajele de sustinere pentru noul presedinte american ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei