NATOForumul industriei de apărare la summitul NATO: România a semnat participarea la cea mai mare investiție în capabilități amplasate în spațiu din istoria NATO
Dimensiune font:
România a semnat marți, la Forumul pentru industria apărării din cadrul summitului NATO de la Washington, participarea la două noi programe ale Alianței Nord Atlantice, vizând capabilități dezvoltarea de capabilități amplasate în spațiu și un software al Alianței pentru Cloud și Edge menit să revoluționeze operațiunile NATO prin transformare digitală.
Ceremoniile de semnare a avut loc după discursul introductiv al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, unde înaltul oficial aliat a declarat că aliații vor face mai multe comenzi pe termen lung pentru a face față provocărilor de securitate, cum ar fi războiul Rusiei din Ucraina, subliniind că “nu este posibil să se asigure o apărare puternică și adecvată fără o industrie de apărare la fel de puternică”.
În context, Jens Stoltenberg a precizat că NATO a plasat o comandă de rachete antiaeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari în numele mai multor state membre. Aliații participanți la această inițiativă sunt Germania, Italia și Țările de Jos, iar contractul include 940 de astfel de rachete.
La Forumul industriei de apărare de la summitul NATO au fost adoptate mai multe iniţiative, printre care şi o scrisoare de intenţie pentru Allied software for Cloud and Edge, semnată de 22 de ţări, între care şi România, o nouă achiziţie multinaţională care ar urma să revoluţioneze operaţiunile Alianţei prin transformare digitală.
Allied software for Cloud and Edge prevede integrarea de soluţii digitale de software prin tehnologii de ultimă generaţie care ar urma să amelioreze eficienţa operaţională asigurând comunicaţii unificate şi permiţând partajarea neîntreruptă a datelor în orice domeniu de operaţiuni.
În acelaşi timp, a fost semnată şi un memorandum de înțelegere pentru iniţiativa Alliance Persistent Surveillance from Space, care marchează cea mai mare investiţie multinaţională în capabilităţi amplasate în spaţiu din istoria NATO.
Alliance Persistent Surveillance from Space este menită să dezvolte capacitatea Alianţei de a monitoriza activităţile de la sol şi de pe mare cu o acurateţe fără precedent.
Prin semnarea memorandumului de înţelegere, APSS a trecut la faza de implementare în care în următorii cinci ani 17 ţări aliate, între care şi România, contribuie cu echivalentul a peste un miliard de dolari pentru atribuirea de bunuri spaţiale comerciale şi naţionale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau