Președintele Croației dă de pereți cu liderii UE: Nu există persoane mandatate democratic pentru a vorbi în numele tuturor. Federalizarea UE este o aberație la care mă voi opune
Dimensiune font:
Președintele Croației, Zoran Milovanovici, a avertizat că nu există o „dogmă” conform căreia toate opiniile statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să fie identice și că nu există nicio persoană desemnată în mod democratic care să vorbească în numele acestora.
El a făcut aceste declarații la Sofia, în contextul vizitei oficiale în țara vecină și în momentul în care câteva țări din UE, inclusiv România, doresc să se renunțe la dreptul de veto al țărilor membre în domeniul securității și al politicii externe.
„Poziția noastră este foarte similară cu cea a Bulgariei. Unitatea Uniunii Europene nu este o dogmă și nu este ceva, mai ales în domeniul politicii externe și securității, poate fi luată de-a gata. De-asemenea, nu există persoane mandatate democratic care au dreptul să vorbească în numele tuturor. Suntem state naționale și suntem diferite”, a spus președintele croat.
Milovanovici a făcut aluzie la liderii Uniunii Europene, în special președintele Comisiei Europene și la cel al Consiliului European, care nu sunt aleși de cetățenii europeni, ci numiți. De altfel, dorința de eliminare a a dreptului de veto în domeniile securității și politicii externe este promovată de șefa CE, Ursula von der Leyen.
Președintele croat a fost într-o vizită de o zi în Bulgaria. Aflat la Sofia, el a spus că respingerea României și Bulgariei din spațiul Schengen are motive economice și politice netransparente.
Federalizarea UE, un concept delirant
Aflat la Universitatea Kliment Ohridski din Sofia , președintele croat a spus că ideea unei federalizări a Uniunii Europene este „delirantă”. În cuvântul său, președintele Milanovici a spus că „va fi primul care se va opune” unui astfel de idei, pe care a numit-o „autoiluzie” „nesustenabilă”.
„O să fiu primul care se va opune. Deși sunt un european prin sentimente, voi sunteți bulgari iar eu sunt croat. Eu nu am fost crescut naționalist sau Doamne ferește ca șovin, dar în Europa nu există ceva mai înalt decât statul național”, a spus Milovanovici.
El a afirmat că este realist în ceea ce privește integrarea europeană. Milovanovici a subliniat că „rămâne de văzut” dacă integrarea Croației în UE reprezintă un succes, având în vedere că în 10 ani de când este membră, economia Croației nu a crescut mai repede decât cea a Serbiei, Muntenegrului sau Bosniei.
„În termeni de creștere și de bunăstare creată, primii 10 ani pot fi numiți, cu greu, drept un succes incredibil sau un succes pur și simplu”,>/i> a subliniat el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau