România în fața unui pericol real: soluția care ar garanta că țara noastră va fi apărată de aliați este acum ignorată
Dimensiune font:
Experții atrag atenția că România trebuie să acționeze rapid pentru a restabili o relație echilibrată cu Statele Unite. SUA sunt considerate de către liderii europeni drept singura forță capabilă să garanteze securitatea continentului, însă relațiile bilaterale dintre București și Washington au devenit din ce în ce mai tensionate. În plus, un val de sentimente antiamericane începe să prindă contur în spațiul public românesc.
In calitate de membru NATO, România beneficiază de un parteneriat strategic solid cu Statele Unite, stabilit încă din 1997 și consolidat de-a lungul anilor. Totuși, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relațiile dintre cele două țări au cunoscut o perioadă de instabilitate. Declarațiile critice ale miliardarului Elon Musk, dar mai ales ale vicepreședintelui american JD Vance, care au condamnat anularea alegerilor din România, au amplificat tensiunile și au pus sub semnul întrebării direcția viitoare a colaborării româno-americane.
Reacția autorităților de la București a fost halucinantă. În loc să încerce să le explice partenerilor americani care au fost motivele reale care au dus la anularea alegerilor, românii au răspuns dur. Și nu prin vocea unor diplomați de carieră sau a unuia dintre cei în măsură să transmită mesaje în numele României, adică președintele interminar Ilie Bolojan sau premierul Marcel Ciolacu, ci prin vocea vicepreședintelui Autoritatății Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, care i-a transmis un mesaj tăios lui Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina.
Relațiile cu SUA se înrăutățesc cu fiecare zi
Experții consideră că România trebuie să ia urgent măsuri și să stabilească un canal serios de comunicare cu Statele Unite ale Americii, țara care în prezent asigură practic securitatea Europei, implicit a României. Europenii s-au convins deja de acest lucru. Ultima declarație a ministrului britanic al Apărării, John Healy, care a spus că numai Statele Unite îl pot opri Putin să atace din nou Ucraina, contrazice tonul optimist al unor lideri europeni și analiști care mai cred că Europa poate să-și poarte singură de grijă, în acest moment, sărind peste etapele reînarmării și autoresponsabilizării, care ar dura ani de zile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau