Steagul AUR, scos în afara legii, la inițiativa lui Nicolae Ciucă
Dimensiune font:
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, propune impunerea de amenzi mari pentru orice modificare adusă drapelului național, vizat fiind inclusiv steagul AUR
Un proiect de lege inițiat de către fostul premier Nicolae Ciucă prevede sancționarea cu amendă a utilizării drapelului național în orice formă modificată, fără ca această formă să fie autorizată prin lege sau regulamentele militare. Primii care ar putea să tragă ponoasele ar fi militanții AUR care vin la manifestațiile organizate de partid, aceștia folosind pe scara largă un drapel tricolor pe care se află o cruce treflată.
Modificările la drapel, interzise prin lege
Arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României sunt reglementate printr-o lege aflată în vigoare încă din 1994. Acest act normativ a fost modificat în anul 2023 printr-o lege inițiată tot de fostul general Nicolae Ciucă.
O primă modificare viza impunerea unei conduite respectuoase ale asistenței în momentele în care se intonează imnul național, astfel încât participanții la un eveniment solemn au de ales între intonarea imnului, fiecare cu calitățile vocale pe care i le-a dat Domnul, și păstrarea tăcerii. Astfel se dorea evitarea situațiilor penibile în care membri ai asistenței vorbeau la telefon sau cu persoanele de alături în timpul imnului.
A doua modificare însă se referea la drapel, fiind introdus un nou alineat, al treilea, la primul articol din Legea 75/1994: „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.” Astfel, puteau fi folosite doar drapele care fie au forma standard – roșu-galben-albastru, fie au stema României sau diverse steme militare, cum ar fi cele ale diverselor ramuri ale forțelor armate, precum forțele terestre, flota militară sau aviația.
După adoptarea legii, Nicolae Ciucă și-a dat seama că legea nu prevede și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor sale și a depus la Senat un proiect de completare. „Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute de art.1 alin.(3) din prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei”, prevede noul proiect al lui Ciucă.
Steagul AUR ar putea aduce amenzi purtătorilor
Dacă noua propunere legislativă a fostului premier va trece de votul Parlamentului, primii care vor fi cocoșați cu amenzi de către polițiști și jandarmi vor fi cei care poartă steagul AUR la manifestațiile publice. Este vorba de un drapel neoficial, dar care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai popular printre susținătorii acestui partid.
Drapelul oficial utilizat de partidul lui George Simion este unul galben pe care se află sigla partidului, anume conturul României cu opt stele pe granița de est și cu acronimul partidului în mijloc. Însă al doilea drapel, din ce în ce mai folosit, este un tricolor pe care se află o cruce treflată, înconjurată de două cercuri concentrice, iar în spațiul dintre cele două cercuri sunt inscripționate cuvintele Familia – Credința – Națiunea – Libertatea.
Steagul AUR ar putea intra sub incidența legii Ciucă întrucât crucea treflată și cercurile din jurul său sunt puse pe segmentul galben al drapelului național. Crucea treflată sau „croix fleurie” (crucea înflorată), cum este cunoscută în heraldica vest-europeană, este o cruce cu brațele egale și care în vârful fiecărui braț are trei brațe mai mici care sugerează o floare de crin.
În formă de cruce treflată a fost concepută și cea mai înaltă distincție militară română în cele două războaie mondiale, Ordinul Mihai Viteazul, care era acordată „pentru fapte excepționale în fața inamicului”. Ordinul Mihai Viteazul a avut printre militarii români un prestigiu similar precum au avut Crucea de Fier sau Ordinul Pour le Mérite în Germania, Crucea Victoria în Marea Britanie, Legiunea de Onoare în Franța sau Medalia de Onoare în Statele Unite.
Teoretic, steagul AUR cu crucea treflată este deja ilegal, potrivit legii adoptate în acest an, însă purtătorii acestuia nu pot fi amendați întrucât legea nu prevedea și sancțiunile propuse acum de către Nicolae Ciucă. „Pentru ca dispoziția legală să fie respectată și având ca scop prevenția încălcării legii, considerăm necesar al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancțiunea (…) Pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constituie o abatere gravă de la ordinea publică și trebuie sancționată proporțional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Claudiu IACOB
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau