"Lucrurile erau destul de clare. Am tot spus despre acest lucru. Deocamdată nu e posibil să se înţeleagă pentru opţiunea franco-germană. Probabil va exista o negociere, dar se va reduce mult cuantumul şi se va schimba procentul de granturi în procent de împrumuturi. Poate şi suma pe care o vor da României se va micşora. Există o problemă care nu poate fi rezolvată deocamdată, aceea a leadership-ului european. Anumite ţări nu consideră că poate exista o schimbare atât de radicală încât Germania şi Franţa să aibă întâietate în ce se întâmplă în Europa.
Europa este acum extrem de divizată din punct de vedere al rezultatelor economice şi al stabilităţii economice. Avem câteva ţări cu mari probleme. România e prea mică, nu vorbesc de ea, e prea puţin activă în politica europeană. Mă refer la Spania, Italia, chiar Franţa. În aceste condiţii, alt grup de ţări care se formează şi care acum sunt împotriva acestor propuneri, încearcă să echilibreze raportul de forţe în Uniunea Europeană.
Olanda şi Danemarca, alături de alte ţări, vor să echilibreze raportul de forţe ca să nu dea atâta putere Germaniei şi Franţei. Sunt ţări care dispun de potenţial financiar, deci punerea în aplicare a programului de salvare depinde de ele. Este o luptă pentru putere, în condiţiile în care Comisia Europeană nu poate stăpâni lucrurile. Este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai slabe Comisii din ultimii 25 de ani, iar lupta pentru supremaţie este foarte importantă.
Există şi lucruri care deranjează. Spre exemplu, introducerea statului de drept în condiţii deranjează şi Polonia, dar şi Ungaria. Se pare că nici Bulgaria nu a fost de acord cu aşa ceva. Noi văd că suntem foarte de acord, dar asta nu prea contează. Eu nu sunt atât de pesimist să cred că programul nu va fi pus în aplicare, dar la cote mult mai reduse şi cu condiţii mult mai dure decât până acum. Iar anumite ţări vor trebui să facă şi anumite concesii.", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS.
"România nu poate să negocieze"
"România nu poate să negocieze, nu are forţa să acţioneze ca negociator. Intră în grupul de ţări ca negociator. Suma pe care trebuia să o primim este oricum mică. 31 de miliarde de euro nu este o sumă suficientă, pentru că avem 2 probleme pe care alte ţări nu le au. Prima, şi este unică în Europa, este aceea că s-a destabilizat piaţa muncii prin revenirea în ţară a peste un milion de persoane care nu vor mai pleca nicăieri, pentru că nu au unde să meargă. Această situaţie ar trebui înţeleasă de UE şi ar trebui să ni se acorde mai multe fonduri pentru ajutorarea acestor persoane.
A doua problemă este că la această dată, România este cea mai afectată ţară din Europa ca urmare a secetei. Scăderea drastică a producţiei agricole ar trebui înţeleasă la UE ca o necesitate pentru acordarea unor fonduri de ajutorare. Nişte bani pe care văd că şi preşedintele i-a menţionat pentru irigaţii, repunerea în circulaţie a unor terenuri afectate de secetă.", a mai spus specialistul.
Lipsa finanţării, PERICOL pentru România
"România reprezintă un caz care ar trebui să fie de necesitate mai mare decât al altor ţări. Dar problema care apare pentru România este una foarte gravă. Şi anume că programul de relansare economică rămâne nefinanţat. El se baza aproape în exclusivitate pe fonduri europene. Să sperăm că finanţarea va veni, dar altfel 2021 va fi un an extrem de complicat pentru România, pentru că nu avem posibilitatea să repunem economia în mişcare altfel, iar împrumuturile făcute de Ministerul Finanţelor nu pot continua fără consecinţe mari. ", a conchis Mircea Coşea.
Adauga comentariul tau