Țara care se teme că urmează să fie atacată de Rusia. „Stăm pregătiți ca să putem riposta”
Dimensiune font:
Rusia a invadat Ucraina anul trecut pe 24 februarie, iar de atunci unele state vecine se tem că vor fi atacate și încearcă să ia măsuri. Însă una dintre aceste țări chiar se află pe hărțile de război ale Moscovei, iar mai multe incidente s-au petrecut pe teritoriul său, pe fondul războiului din Ucraina.
Țara care se află pe hărțile de război ale Rusiei
Unele state vecine cu Rusia se tem că vor fi atacate, pe fondul războiului din Ucraina, iar premierul Estoniei avertiza în luna iunie că ţara sa ar fi ştearsă de pe hartă, în caz de invazie rusă. Din același motiv, Suedia Și Finlanda au aderat la NATO pentru a fi apărate în cazul vor fi atacate de Moscova. Însă una dintre țări chiar figurează pe hărțile de război ale Rusiei.
Republica Moldova este una dintre țările care se teme că urmează să fie atacată de forțele Kremlinului, mai ales că se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi de Radio Chişinău. Urmare a bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o patrulă a poliției de frontieră a Republicii Moldova a descoperit sâmbătă după-amiază, în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete.
Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina„, a declarat fostul ministru al apărării din Moldova, Vitalie Marinuţă pentru Radio Chişinău și preluat de Agerpres.
Republica Moldova este în pericol
Incidentul de sâmbătă este al treilea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, analiștii moldoveni spun că incidentul cu racheta ar trebui să reprezinte un alt semnal de alarmă, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să demareze acţiuni de pregătire a populaţiei pentru situaţii excepţionale, inclusiv pentru o eventuală escaladare a războiului.
Căderea fragmentelor de rachete pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţă. Autorităţile ar trebui să iniţieze acţiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor şi rezervei militare, cât şi a civililor, în caz de escaladare a conflictului din ţara vecină.
El mai avertizează că, pe fundalul intensificării atacurilor ruseşti asupra localităţilor ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ţinta unor rachete cu consecinţe şi mai grave. Și expertul în securitate Ion Leahu spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau