Transnistria va cere Moscovei alipirea la Rusia, susține un opozant transnistrean. Chișinău: Nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora
Dimensiune font:
La congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, susține opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de Intofag.
UPDATE: Chișinăul a reacționat în cazul informațiilor privind evenimentului planificat în data de 28 februarie la Tiraspol, subliniind că ,,nu există temei” privind deteriorarea situației în regiune.
,,Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, au menționat responsabilii Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Recean.
Știrea inițială
Astfel, Ciorba a atras atenția că adunarea va avea loc cu o zi înainte de discursului președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să vină chiar de la Moscova.
Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.
Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.
"De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria" a mai declarat Ciorba.
El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin "pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext".
"Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovit teritoriul Republicii Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului" a conchis Ciorba, citat de deschide.md.
Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.
Avertismentul ISW
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) informează că Rusia a pregătit condițiile de informare pentru ca o operațiune hibridă rusă în Republica Moldova să aibă în viitorul apropiat.
„Oficialii și reprezentanți ai Kremlinului încearcă să creeze condiții de informare pentru a justifica posibilele eforturi ale Rusiei de a destabiliza Moldova și de a împiedica integrarea acesteia în Occident. Faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a extins aceste narațiuni și a adăugat acuzații suplimentare sugerează că cei de la Kremin organizează eforturi mai ample în spațiul informațional”, se arată în evaluarea ISW, potrivit Ukrainska Pravda.
Alte personalități oficiale din cadrul Ministerului rus de Externe, inclusiv purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, au afirmat anterior că guvernul de la Chișinău încearcă să "sugrume" Transnistria din punct de vedere economic, împiedicând o soluție diplomatică la conflictul transnistrean și confruntându-se cu o nemulțumire internă generalizată față de politicile Executivul moldovean.
Recent, guvernul moldovean a acuzat forțele ruse de menținere a păcii din Transnistria că au efectuat exerciții și au folosit arme în zona de securitate moldovenească, încălcând protocoalele Comisiei mixte de control (JCC) a OSCE, mai notează jurnaliștii ucraineni.
Mai mult, Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Republicii Moldova foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, probabil pentru a crea condiții care să justifice o eventuală escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenburg, a declarat la 14 februarie că NATO nu vede nicio amenințare imediată de atacuri militare împotriva unui membru NATO, dar a precizat că există un "risc constant" de atacuri hibride.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau