Ucraina la un pas de colaps: occidentul ezită, Putin așteaptă momentul perfect

13_11zon

Dimensiune font:

| 27-09-2024 14:45

În fiecare zi în care Occidentul stă pe margine, ezitând să ia decizii concrete despre furnizarea armelor cu rază lungă de acțiune, Ucraina își pierde terenul, și nu vorbim doar de câțiva metri de front. Vorbim despre perspectiva întunecată a unui colaps iminent. Războiul acesta nu mai poate fi câștigat doar cu promisiuni vagi și discursuri despre „solidaritate”. E nevoie de fapte. Armele și munițiile nu sunt doar necesare, sunt vitale pentru supraviețuirea statului ucrainean. Iar decizia privind armele cu rază lungă de acțiune se lasă așteptată prea mult.

Asaltul necruțător al lui Putin: jocul de-a cucerirea

Vuhledar, un oraș acum transformat în ruine și praf, este doar unul dintre multele exemple de pe harta războiului. Rușii bombardează constant și, ca niște jucători experimentați de șah, așteaptă ca inamicul să cedeze sub presiune. Situația la Pokrovosk e la fel de sumbră, unde trupele ucrainene abia reușesc să respingă atacurile continue. Practic, Putin își joacă cărțile pe baza unui singur calcul rece: uzura. Nu-i pasă câți oameni își pierde, câte tancuri sunt distruse. Pentru el, fiecare zi de lupte obosește și mai mult armata ucraineană și lovește în moralul unui popor deja răvășit de pierderi și distrugeri.

Zelenski cere garanții, dar cât mai poate să reziste?

În timp ce ucrainenii luptă pe toate fronturile, nu doar împotriva rușilor, ci și împotriva timpului, președintele Volodimir Zelenski face apeluri disperate pentru garanții de securitate. Oricât de hotărât pare el în fața camerelor de filmat, realitatea e că Ucraina nu poate supraviețui fără sprijin concret. Problema? Occidentul, cel care și-a făcut un obicei din a sprijini țările aflate la marginea colapsului, este acum prins într-un impas politic. Se vorbește mult despre „planuri de pace”, dar cine le implementează? Și cum să implementezi pacea când Rusia transformă zilnic orașe întregi în mormane de ruine?

Decizia occidentului: mereu „mâine”

Ce ar trebui să fie clar pentru toată lumea este că Ucraina va pierde războiul dacă Occidentul continuă să fie indecis. Avem summituri, întâlniri, declarații, dar când vine momentul să apăsăm butonul pentru a trimite mai multe arme, totul se blochează într-o mlaștină birocratică. Țările NATO, în special cele din Europa de Vest, se tem de escaladare, se tem de răspunsul Rusiei. Problema este că acea escaladare este deja aici, doar că majoritatea nu vor să o vadă. Rusia joacă pe termen lung, iar Europa pare că se joacă cu focul pe termen scurt.

Economia Ucrainei se prăbușește: o rană care sângerează continuu

Nici măcar victoria militară nu garantează o revenire rapidă pentru Ucraina. Războiul a lăsat o cicatrice uriașă pe fața economică a țării. Aproximativ 18% din teritoriu este pierdut, mari centre industriale precum Mariupol și Azovstal sunt acum doar amintiri dintr-o vreme mai prosperă. Agricultura, care reprezenta o parte semnificativă a PIB-ului ucrainean, este la pământ. Regiunile sudice, odată „grânarul Europei”, sunt fie sub ocupație rusească, fie sunt minate până la refuz, făcându-le inutile.

Și, să nu uităm, oamenii. Ucraina trece printr-un exod masiv. Tinerii pleacă în căutarea unui viitor mai bun, în timp ce veteranii războiului se întorc acasă traumatizați, fie în scaune cu rotile, fie purtând în minte amintiri greu de vindecat. O țară îmbătrânită, cu o economie devastată și o infrastructură prăbușită nu poate supraviețui fără ajutorul financiar și militar al Occidentului.

Putin simte sânge în apă: victoria se apropie pe fondul neputinței occidentale

Putin a fost descris de multe ori ca un tactician rece. Și exact asta face acum: așteaptă. El știe că răbdarea occidentală are o limită și că, mai devreme sau mai târziu, Europa se va sătura de războiul de lângă granițele sale. Când asta se va întâmpla, Ucraina va fi lăsată să se apere singură. Și exact atunci Putin va ataca decisiv. Nu va fi nevoie de un blitzkrieg spectaculos. Tot ce trebuie să facă este să aștepte până când oboseala și epuizarea vor face restul.

Lipsa garanțiilor de securitate – capătul drumului pentru Ucraina?

Zelenski cere garanții. Își dorește acea umbrelă de securitate oferită de articolul 5 din Tratatul NATO. Însă chiar și aceasta pare o himeră. Dacă Vestul nu livrează, Ucraina va deveni un nou stat tampon, între un Occident nehotărât și o Rusie fără scrupule. Iar istoria ne-a arătat de multe ori cum statele tampon sunt cele care suferă cel mai mult.

Oricât de mult am încerca să privim optimist spre viitor, trebuie să fim realiști. Dacă nu vor fi schimbări radicale, Ucraina va pierde acest război. În joc nu este doar o bucată de teritoriu, ci însăși existența statului ucrainean. Fie Occidentul înțelege asta și acționează acum, fie va privi cum visul european al unei Ucraine democratice și libere se spulberă.

Ceasul ticăie, decizia trebuie luată acum

Timpul nu mai este de partea Ucrainei. Fiecare oră în care Occidentul ezită este o victorie morală pentru Putin. Fiecare zi în care armele nu ajung la Kiev aduce Rusia cu un pas mai aproape de victorie. Când va fi momentul potrivit pentru o decizie clară? Poate deja a trecut.

Material de Radu Caranfil-puterea.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
'Rusia a eșuat'. Joe Biden jubilează după victoria Maiei Sandu
05/11/2024 09:27

Presedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu: „O felicit pe Maia Sandu pentru realegerea sa istorică in functia de Presedinte al Republicii Moldova. (...) Rusia a esuat”. ...

Cozmin Gușă: 'Sondajul franco-german' pentru prezidențiale: locul 1 devine clar, lupta pentru locul 2 se duce între 3 candidați
05/11/2024 09:25

Analistul politic Cozmin Gusă anuntă că are rezultatul unei măsurători a institutului de sondaj franco-german referitor la prezidentiale. “A fost realizat in perioada 21-29 octombrie, prin interviuri fa ...

'Bye, bye, love!'. Adrian Câciu îi cântă prohodul lui Nicolae Ciucă / Cum a ajuns Ilie Bolojan un premier dorit de PNL, USR și chiar PSD
05/11/2024 09:23

Cu 20 de zile inainte de alegerile prezidenţiale, liderii PNL au decis că Ilie Bolojan va fi propus la şefia Guvernului, dacă PNL va da premierul după alegeri. Iniţial, şeful Consiliului Judeţean Bihor ...

Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a învins Maia Sandu
04/11/2024 14:18

Fostul presedinte Traian Băsescu comentează acid rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Maia Sandu a fost realeasă in functie cu ajutorul voturilor din diaspora, scenariu care a decis si presedintii Ro ...

Alegeri în SUA - Cum arată ultimele sondaje
04/11/2024 12:27

Cursa electorală din SUA este foarte stransă cei doi candidatii fiind foarte aproape la egalitate. Democrata Kamala Harris are un usor avantaj in fata lui Donald Trump la nivel national. Lupta se va decide in ...

La Guvern se pregătește un plan de amploare: Crește bugetul apărării și se recrutează militari
04/11/2024 12:10

In cadrul Guvernului se analizează contextul international si războiul de la granita Romaniei generează fiori reci pe sira spinării. Tocmai din acest motiv, Guvernul urmăreste să crească bugetul alocat A ...

Necazuri cu integritatea pentru un medic, un consilier județean și doi polițiști
04/11/2024 11:25

Agenţia Naţională de Integritate a constatat avere nejustificată, stare de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală in cazul a şase persoane care au probleme de integritate, printre ca ...

De ce alegerile din SUA se țin în prima marți din luna noiembrie?
04/11/2024 10:52

  Alegerile din Statele Unite au loc in fiecare an in prima marti din luna noiembrie, o traditie care datează din secolul al XIX-lea. Dar de ce această zi si de ce această lună? Motivele p ...

Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriașă: 'Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți'
04/11/2024 04:59

Liderul PSD Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriasă in alegerile prezidentiale din Republica Moldova. „Moldovenii din intreaga lume au scris azi istorie. Si-au reconfirmat in fat ...

Elena Lasconi vrea schimbarea liderului liberal pentru o guvernare comună USR-PNL. Pe cine propune în locul lui Ciucă
04/11/2024 04:52

Preşedinta USR, Elena Lasconi, candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că după alegeri vede o guvernare USR, alături de un PNL care să fie condus de Ilie Bolojan. Ea a susţinut că Nicolae Ciu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei