Udrea și Ioana Băsescu s-au bucurat prea devreme?
Dimensiune font:
Încetarea proceselor că urmare a prescripției contravine dreptului european. Altfel spus, măsura CCR luată anul trecut în această chestiune ar fi ilegală.
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a comentat la un post tv situația Elenei Udrea și Ioana Băsescu, care au scăpat de închisoare în baza unor sentințe astfel anulate.
Întrebat dacă pot fi repuse în discuție dosarele prescrise ale Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, cele referitoare la finanțarea campaniei lui Traian Băsescu, Tudorel Toader a fost tranșant: ”În România se poate orice!”.
Fostul ministru al justiției a explicat din punct de vedere juridic pe ce se bazează când afirmă acest lucru.
”Sistemul judiciar românesc nu avea nevoie de această turbulența care există în interpretarea și aplicarea legii penale privitoare a prescripției răspunderii penale. Este o problemă de interpretare și aplicare a normelor la răspunderea penală. Categoric, nu este vorba despre o coliziune între decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene și cele două decizii ale Curții Constituționale(…) Problema a plecat de la următoarele(…) în Decizia din 2022, CCR a declarat, constatat, neconstituționalitatea din omisiunea legiuitorului de a pune de acord 155 Cod Penal cu Decizia din 2018. Sunt foarte multe decizii de admitere ale CCR sau interpretative, ca și din 2014, aceea cu legea mai favorabilă, 2016 cu abuzul, 2017 cu neglijența, care nu au cunoscut unificări din partea legiuitorului. E vorba tot de o omisiune legislativă și aici este tâlcul problemei”.
”Încercați să spuneți că parlamentul este de vină?”
”Nu, așa a spus CCR în 2022 și eu voiam să spun exact invers. Că sunt multe alte situații în care legiuitorul nu a intervenit. Al doile aspect, din 2018, CCR a asimilat deciziile de admitere cu legea penală mai favorabilă. De aici apare această deficiență, de dificultate de interpretare și aplicare a normelor juridice”
”Dvs. dacă erați judecător al CCR anul trecut cum ați fi votat?”
”Cu rezervă”.
”Nu, cum ați fi votat, pentru că scorul a fost strâns, 5 la 4…”
”Eu nu aș fi considerat că legea e neconstituțională pentru omisiunea legiuitorului.
”Deci ați fi votat pentru ca legea să fie constituțională. Să intervină prescripția…”
”Nu asta. Pentru că ai decizia din 2018, care era o decizie interpretativă, care extrăgea din câmpul legislativ actele de procedură ce nu se comunicau și rămânea valabilă, în vigoare, aliniatul 1 din 155 (…)intervine 148 din Constituție, cu raportul dintre norma juridică europeană și norma nationala.
Potrivit deciziei CJUE, ”instanța națională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudența naționale carecreează un risc sistemic de impunitate pentru asemenea infracțiuni”.
De măsura CCR de anul trecut, prin care au scăpat de închisoare, au mai beneficiat și alte nume grele, cum ar fi Bogdan Olteanu, Darius Vâlcov, Cristian Boureanu, Adrian Mititelu ș.a.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau