UE refuză să finanțeze extinderea gazoductelor naționale ale României care ar fi adus românilor gazele noastre extrase din Marea Neagră
Dimensiune font:
Uniunea Europeană a refuzat să finanțeze mai multe gazoducte românești, care sunt importante pentru securitatea energetică a țării noastre, dar și a regiunii.
În august, Transgaz a solicitat Bruxelles-ului o finanțare pentru extinderea rețelei naționale de gazoducte, inclusiv pentru Tuzla – Podișor, care va trebui să asigure evacuarea în SNT a gazelor ce vor fi extrase de Petrom și Romgaz din Marea Neagră, începând cu 2027.
Suma totală era de 550 de milioane de euro.
Proiectele propuse de România sunt de o importanță majoră pentru îndeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea și securitatea aprovizionării cu gaze naturale pentru țările din Europa Centrală, de Est și Balcani, Republica Moldova și Ucraina. Fondul de modernizare este un vehicul de finanțare important în acest sens, mai ales în contextul situației actuale complexe și dificile de la frontiera de est a UE, creată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, arăta Transgaz.
La fundamentarea cererii de banii, Transgaz argumentează că aceste conducte sunt vitale pentru siguranța aprovizionării cu gaze în estul și sud-estul Europei, mai ales în contextul în care Ucraina a anunțat că nu va mai tranzita gaze rusești către Europa, de la anul.
În octombrie, Transgaz revine cu o scrisoare în atenția președintei CE, Ursula von der Leyen, în atenția Directoratului pentru Energie și în atenția mai multor oficiali europeni, inclusiv a ambasadorului nostru la Bruxelles, solicitând încă o dată includerea gazoductelor amintite la finanțare, prin Fondul de Modernizare.
Refuz.
Gazoductele în cauză sunt:
Conducta de transport a gazelor naturale pentru alimentarea CET Mintia (care acoperă și alți consumatori industriali și casnici);
Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj);
Conducta de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor;
Conducta de transport gaze naturale DN600 Mihai Bravu – Siliștea și transformarea în conductă pigibilă;
Conducta de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea;
Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor;
Conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, spunea că aceste gazoducte vor fi făcute oricum, dar fără bani de la Uniunea Europeană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau