Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina

7_11zon

Dimensiune font:

| 02-12-2023 00:26

Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.

Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a consolidat controlul asupra puterii. A procurat provizii militare din străinătate și își aduce contribuția la poziționarea sudului global împotriva Americii. În mod crucial, el subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate - și trebuie - să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare.

Occidentul ar putea face mult mai mult pentru a frustra Rusia. De pildă, ar putea angaja resurse industriale și financiare care le-ar eclipsa pe cele ale Rusiei. În schimb, fatalismul, complăcerea și o lipsă șocantă de viziune strategică îi stau în cale, în special în Europa. Pentru binele său, precum și pentru cel al Ucrainei, Occidentul trebuie să se scuture urgent de letargie.

Motivul pentru care o victorie a lui Putin este posibilă este că aceasta este mai degrabă despre rezistență decât despre capturarea de teritorii. Niciuna dintre cele două armate nu este în măsură să o alunge pe cealaltă de pe teritoriul pe care îl controlează în prezent. Contraofensiva Ucrainei a intrat în impas. Rusia pierde peste 900 de oameni pe zi în bătălia pentru cucerirea Avdiivka, un oraș din regiunea Donbas. Acesta este un război al apărătorilor și ca atare ar putea dura mulți ani.

Câmpul de luptă modelează politica. Momentul afectează moralul. Dacă Ucraina se retrage, disensiunile de la Kiev vor deveni tot mai puternice. La fel și vocile din Occident ce susțin că trimiterea de bani și arme Ucrainei este o risipă.

Cel puțin din 2024, Rusia va fi într-o poziție mai puternică să lupte, întrucât va avea mai multe drone și obuze de artilerie, deoarece armata sa a dezvoltat tactici de război electronic de succes împotriva unor arme ucrainene, dar și pentru că Putin va tolera pierderi îngrozitoare în rândul propriilor forțe.

Creșterea sprijinului străin explică parțial avantajul Rusiei pe câmpul de luptă. Putin a obținut drone din Iran și obuze din Coreea de Nord și a făcut eforturi să convingă o mare parte din sudul global că nu are un interes major în ceea ce se întâmplă cu Ucraina. Turcia și Kazahstanul au devenit canale pentru bunurile care alimentează mașina de război rusă. Schemă occidentală de a limita veniturile din petrolul rusesc prin plafonarea prețului pentru țițeiul său la 60 de dolari pe baril a eșuat, deoarece a apărut o structură comercială paralelă, dincolo de raza de acțiune a Occidentului. Prețul țițeiului Ural este de 64 de dolari, în creștere cu aproape 10% de la începutul anului 2023.

Putin câștigă și pentru că și-a consolidat poziția în plan intern. El le spune acum rușilor, deși e absurd, că sunt blocați într-o luptă pentru supraviețuire împotriva Occidentului. Pesemne că rușilor obișnuiți nu le place războiul, dar s-au obișnuit cu el. Elita și-a întărit controlul asupra economiei și face o mulțime de bani. Putin își poate permite să plătească salarii pe viață familiilor celor care mor în luptă,

Având în vedere această situație, nu e de mirare că starea de spirit de la Kiev a devenit sumbră. Politica a revenit în prim-plan. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Valeri Zalujnîi, cel mai înalt general al acesteia, pare că au păreri contrare. Sondajele de opinie interne sugerează că scandalurile de corupție și îngrijorările legate de viitorul Ucrainei au afectat poziția lui Zelenski în rândul alegătorilor.

Guvernele occidentale insistă că sunt la fel de angajate ca întotdeauna față de Ucraina. Dar sondajele din întreaga lume sugerează că mulți se îndoiesc de acest lucru. În America, administrația Biden se luptă să convingă Congresul să deblocheze fonduri în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Campania electorală de anul viitor va sta în curând în cale. Dacă Donald Trump este ales președinte, după ce a promis o pace rapidă, America ar putea înceta brusc să mai furnizeze arme.

Ce ar trebui să facă Europa

Europa ar trebui să se pregătească pentru această posibilitate teribilă - și pentru ca ajutorul american să încetinească, indiferent cine se află la Casa Albă. În schimb, liderii europeni își continuă activitatea ca și cum Joe Biden va fi întotdeauna la conducere. Uniunea Europeană a promis Ucrainei 50 de miliarde de euro, dar banii sunt frânați de Ungaria și, posibil, de o încurcătură bugetară în Germania. În decembrie, UE ar trebui să semnaleze că este pregătită să înceapă discuțiile pentru aderarea Ucrainei. Însă mulți cred că procesul va fi întârziat în mod intenționat, deoarece extinderea este dificilă și amenință interesele individuale. Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a fost înregistrată (în timpul unei farse telefonice) spunând că Europa este obosită. S-ar putea crede că o președinție Trump ar galvaniza sprijinul pentru Ucraina, în timp ce Europa își asumă responsabilitatea pentru propria apărare. Un lider prezice, în privat, că sprijinul se va fragmenta de fapt.

Ar fi un dezastru. Până în 2025, e posibil ca stresul de a duce un război să înceapă să fie resimțit și de Putin, Rușii ar putea să fie afectați din ce în ce mai mult de mobilizările forțate, inflație și direcționarea fondurilor sociale către armată. Chiar și așa, a-ți pune pur și simplu speranța în prăbușirea regimului nu are niciun sens. El ar putea să mai rămână în fruntea țări ani de acum încolo, timp în care va amenința cu războiul, deoarece aceasta este scuza sa pentru represiunea internă și suferința propriului popor. Putin a distrus perspectivele țării sale, izolând-o de Europa și împingându-i în exil pe cei mai întreprinzători cetățeni ai săi. Fără război, goliciunea guvernării sale ar fi evidențiată pe deplin.

Cel mai bun mod de a-l descuraja pe Putin ar fi ca Europa să își demonstreze hotărârea, arătând chiar acum că este pe deplin angajată în favoarea unei Ucraine prospere, democratice și orientate spre vest. Armele contează, în special apărarea aeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești, motiv pentru care este crucial ca America să aprobe ultima tranșă de ajutor. Deoarece arsenalele sunt deja epuizate, trebuie să se lucreze mai mult pentru a crește capacitatea producătorilor de armament occidentali. Sancțiunile ar putea fi direcționate mai eficient pentru a rupe regimul de elită.

Acțiunea politică în Europa este, de asemenea, esențială. Putin va ataca orașele Ucrainei și va căuta să-i submineze societatea în scopul de a sabota transformarea țării într-o democrație occidentală. Ca răspuns, Europa ar trebui să își dubleze eforturile pentru a se asigura că Ucraina progresează, prin promisiunea ajutorului financiar și aderării la UE, scrie The Economist.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen
29/04/2024 07:00

Fostul presedinte, Traian Băsescu, a sustinut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul in Europa este o greseală care va duce la slăbirea Uniunii incat „vom ajunge ca in 20 de ani să luăm directive ...

Traian Băsescu: Firea nu poate câștiga în fața lui Nicușor Dan. Problema apare dacă se retrage Piedone / Geoană nu intră în finală / Varianta supriză de guvernare
29/04/2024 06:54

Fostul presedinte Traian Băsescu nu crede in sansa Gabrielei Firea de a cistiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul fată de Nicusor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s- ...

Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Cornel Nistorescu:O „vacanță” la Seul
29/04/2024 00:02

După Coreea de Sud, presedintele Romaniei mai are Australia si Noua Zeelandă. Din Australia, am putea importa piei de cangur, iar din Noua Zeelandă, piei de peste. In Coreea de Sud, presedintele poate pune p ...

Politicienii ieșeni sar la gâtul premierului Ciolacu
28/04/2024 22:02

* presedintele CJ Iasi ii atrage atenţia prim-ministrului că moldovenii nu sunt cetăteni de mana a doua, dar nici ruda săracă a Bucurestiului, cu atat mai puţin datori cu ceva pentru proiecte care ni se c ...

Inflație de specialiști în listele electorale, la Iași
28/04/2024 22:01

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus, mai ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei