Ziua cea mare - Președintele Iohannis va desemna premierul care va conduce coaliția PNL, PSD și UDMR
Dimensiune font:
PNL, PSD şi UDMR s-au înţeles pe programul de guvernare, iar acum aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să desemneze oficial noul premier. Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu au declarat că vor merge la Cotroceni cu mai multe variante de prim-ministru.
Una dintre ele este ca preşedinţii PNL şi PSD, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, să asigure, prin rotaţie, şefia Guvernului. „În ceea ce priveşte premierul, am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi vom anunţa şi public. Va fi întâi o discuţie şi după aceea vom veni şi public cu ele”, a spus Cîţu, duminică, la finalul negocierilor cu PSD.
„Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante. Este varianta prin rotaţie, preşedinţii celor două partide, vom vedea şi varianta agreată de preşedinte”, a declarat şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Liberalii nu vor să renunţe la funcţia de premier. Florin Cîţu a făcut lobby intens pentru a păstra funcţia pentru el. O variantă agreată însă de preşedintele Klaus Iohannis ar fi renominalizarea lui Nicolae Ciucă.
PSD a revendicat şi el funcţia pentru Marcel Ciolacu, iar UDMR l-a propus pe Kelemen Hunor. PNL, PSD şi UDMR s-au înţeles pe programul de guvernare, negocierile fiind finalizate în linii mari duminică. „Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile (...) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii, n.r.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie", a afirmat Florin Cîţu.„Cota unică rămâne”, a precizat el.
Marcel Ciolacu a declarat şi el că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare. El a adăugat că sunt luate în calcul mai multe majorări de la 1 ianuarie.
"Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. (...) Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. (...) Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. (...) Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor", a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a spus, totodată, că PSD nu renunţă la taxa de solidaritate, precizând că este vorba de o taxă modică ce ar urma să fie introdusă în legea bugetului. El a comentat că "luxul şi prostia de obicei se plătesc".
"Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (...) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri - fiindcă toate lucrurile sunt legate - în funcţie de pachetul de muncă. (...) Vorbim de o taxă modică, pe care şi-o pot permite anumite persoane (...) fiindcă există o discrepanţă imensă în societate în momentul acesta şi nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România", a arătat el.
SURSA: hotnews.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau