Povestea animalelor folosite pe post de arme
Dimensiune font:
De la maimuțe folosite pe post de bombă, la porci în flăcări și rândunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii când a venit vorba de câștigat un război. Istoria spune că soldații mongoli conduși de Ginghis Han s-au blocat la zidurile orașului Valohai. Înțelept, Ginghis le-a promis locuitorilor acelui oraș că va ridica asediul în schimbul a 10.000 de rândunele și 1.000 de pisici, o tactică clasică a mongolilor de a simula înfrângerea. Locuitorii orașului au fost surprinși, dar s-au gândit că este o afacere bună și i-au oferit Hanului exact ceea ce își dorea. Au ajuns să regrete decizia după ce mongolii au dat foc păsărilor și pisicilor după ce le-au învelit în lână. Nefericitele creaturi s-au întors în oraș și i-au dat foc. „Păsările în cuib și câinii bine hrăniți se întorc mereu la stăpânul lor”, a fost prima mare învățătură transmisă de Ginghis nepoților săi.
Maimuțe chinezești folosite pe post de bombă
Nu doar mongolii au folosit animalele într-un mod crud și bizar. Dinastia Song, care a condus China între 960 și 1279 d.Hr., este considerată prima care a folosit tehnologia prafului de pușcă. Profesorul Shi Bo susține că dinastia Song a folosit maimuțele ca bombe mobile împotriva rebelilor.
Generalul Zhao Yu le-a ordonat oamenilor săi să folosească maimuțe în flăcări într-un război dintre Song și rebelii din provincia Yanzhou. Au legat animalele într-o jachetă de paie și le-au dat foc după ce au fost scufundate în ulei. Maimuțele au fost apoi eliberate în tabăra inamicului, dând foc corturilor lor. Acest lucru a aruncat rândurile inamice în dezordine, deoarece nu erau pregătiți pentru atacatorii sinucigași cu maimuțe și a urmat haosul. Dinastia Song i-a învins pe rebeli cu o victorie răsunătoare.
Pisicile persane, în război cu egiptenii
Bătălia de la Pelesium (525 î.Hr.) a fost primul conflict major între Imperiul Persan Ahemenid și Regatul Egiptului. Perșii, conduși de Cambises al II-lea, au câștigat bătălia cu o victorie răsunătoare. Egiptul a fost anexat de Imperiul Persan și a devenit parte a acestuia. În ciuda faptului că aceasta a fost prima întâlnire dintre cele două superputeri ale lumii antice, este clar că perșii și-au făcut temele în acel moment. Pisicile erau venerate de egipteni, care aveau și o zeiță pisică pe nume Bastet. Așadar, un egiptean din antichitate prefera să moară decât să facă rău unei pisici. Fără să stea pe gânduri, perșii au folosit celebrele pisici persane împotriva egiptenilor, așa cum a menționat scriitorul macedonean Polyaenus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau