Atlantida, mitul care încă fascinează lumea

2atlantida

Dimensiune font:

| 15-09-2024 10:30

Atlantida, civilizația misterioasă care a stârnit imaginația lumii timp de peste două milenii, rămâne una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima dată de filozoful grec Platon în dialogurile sale „Timaios” și „Critias,” continuă să fie dezbătută de istorici, arheologi și cercetători din întreaga lume. Deși dovezile fizice lipsesc, mitul Atlantidei a influențat nenumărate culturi și căutările pentru a descoperi locația acesteia persistă.

Cine au fost atlanții?

În textele lui Platon, atlanti erau descriși ca un popor avansat, cu o civilizație sofisticată. Atlantida era dedicată lui Poseidon, zeul mării, și avea o arhitectură magnifică, clădiri din aur și argint, și tehnologii avansate. Atlanții stăpâneau meșteșugurile, navigația și aveau un sistem politic și militar bine organizat. În această societate utopică, cetățenii trăiau în pace și prosperitate, dar, potrivit legendei, puterea și aroganța lor i-au dus la decădere. Atlanții au devenit lacomi și corupți, determinând zeii să-i pedepsească prin scufundarea orașului lor sub ape.

Dezvoltarea și Atlantidei

În descrierile lui Platon, Atlantida era situată „dincolo de Coloanele lui Hercule,” care sunt interpretate ca fiind Strâmtoarea Gibraltar. Regatul atlanților era format din mai multe insule și câmpii fertile, perfecte pentru agricultură și dezvoltare. Atlanții au construit canale și drumuri complexe, iar capitala lor era înconjurată de ziduri de apă și pământ. Acest popor, cu o tehnologie ce părea să depășească epoca sa, își construise un imperiu care controla atât o mare parte a Mediteranei, cât și a Atlanticului.

Însă, cu toate progresele lor, atlanții erau condamnați de propria lăcomie și mândrie. Platon sugerează că declinul lor a început odată ce au devenit tot mai preocupați de cuceriri și exploatare, pierzându-și legătura cu natura și echilibrul divin.

În cele din urmă, potrivit legendei, Atlantida a fost pedepsită de zei pentru decăderea sa morală. Conform lui Platon, „într-o zi și o noapte fatidică,” Atlantida a fost înghițită de mare într-o catastrofă naturală de proporții apocaliptice. Această poveste a rămas un simbol al pericolului aroganței și al excesului.

Cercetările moderne oferă diverse teorii cu privire la dispariția Atlantidei. O ipoteză recentă vine de la cercetătorii spanioli, care au identificat o formațiune subacvatică în apropiere de Insulele Canare, lângă Lanzarote, ce ar putea fi sursa mitului. Această formațiune este compusă din trei vulcani inactivi, sugerând că un eveniment catastrofal, precum o erupție vulcanică sau un cutremur major, ar fi putut duce la scufundarea unui oraș sau a unei insule prospere​.

Luis Somoza, liderul echipei care studiază activitatea vulcanică din regiune, a declarat că această descoperire ar putea fi „exact cum spune legenda.” Chiar dacă nu putem afirma cu certitudine că această formațiune reprezintă Atlantida, ipoteza sugerează că evenimentele naturale dramatice din acea zonă ar fi putut inspira legenda.

Căutările continuă

Chiar dacă multe teorii sugerează locații posibile pentru Atlantida – de la Mediterană, până la Caraibe sau chiar Antarctica – niciuna nu a fost confirmată definitiv. De-a lungul timpului, diverse expediții subacvatice au fost lansate în căutarea miticului oraș, dar Atlantida rămâne un mister.

Legenda Atlantidei continuă să fie o poveste puternică despre ascensiunea și căderea unei mari civilizații. Atlanții, în miturile lui Platon, reprezintă un avertisment despre ce se poate întâmpla atunci când o societate devine prea încrezătoare în puterea sa. În timp ce cercetătorii moderni încearcă să găsească rădăcinile reale ale acestui mit, Atlantida rămâne un simbol puternic al misterului și al fragilității civilizațiilor umane.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
14/09/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
14/09/2024 14:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
14/09/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

Unul din zece copii este obez
14/09/2024 12:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Viitorul omenirii, prezis pe tablițe cuneiforme găsite în Irak
14/09/2024 11:54

 Cercetătorii au reusit in sfarsit să descifreze tăblite ce contin scrieri cuneiforme vechi de 4.000 de ani, care au fost descoperite acum mai bine de 100 de ani in Irak, potrivit Live Science. Tăblite ...

Vieți în umbra orașelor. Povestea oamenilor fără adăpost
14/09/2024 11:18

În marile orase ale lumii, fenomenul oamenilor fără adăpost a devenit o problemă majoră. De la New York la Tokyo, de la Bucuresti la Paris, lipsa locuintelor accesibile si cresterea costurilor de tra ...

Calea dificilă a copilului. Efectele perpetuării victimizării în familii
14/09/2024 10:47

Copiii care cresc in familii unde victimizarea este o constantă se confruntă cu traume profunde. Aceste traume nu sunt doar temporare; ele lasă urme adanci in psihicul copiilor. Frica, anxietatea si nesigura ...

Evoluția micilor afaceri în era digitală
14/09/2024 10:30

Una dintre cele mai semnificative schimbări aduse de era digitală este accesul la tehnologie avansată. În trecut, micile afaceri aveau resurse limitate pentru a investi in infrastructura IT costisitoar ...

Ziua Crucii, momentul în care începe culesul viilor
14/09/2024 10:02

În calendarul viticol, acum incepe culesul viilor, moment cunoscut in multe locuri drept Carstovul viilor, şi se bat nucii. La Carstovul viilor mai există incă obiceiul de a chema preotul pentru săvar ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
14/09/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei