Povestea Muzeului de Artă din Graz, cel mai vechi din Austria
Dimensiune font:
În atmosfera liniştită a oraşului austriac Graz, încărcat de istorie, Muzeul de Artă (Kunsthaus), aduce cu o apariţie biomorfă din viitor, o entitate care parcă se strecoară printre clădirile vechi, ascunzând în adâncurile ei opere de artă modernă ce aşteaptă să fie descoperite.
Clădirea cu aspect futurist a Kunsthaus Graz, o inimă albastră ce „bate” în centrul istoric al celui de-al doilea oraş ca număr de locuitori din Austria, atrage, fără îndoială, toate privirile, atât datorită formei abstracte şi neobişnuite, cât şi contrastului creat de prezenţa sa între turlele bisericilor şi casele vechi cu acoperişuri din ţiglă.
Situat nu departe de malurile râului Mur, care taie Graz, Muzeul de Artă a fost finalizat în 2003, an în care oraşul a fost declarat Capitala Europeană a Culturii, şi este specializat în artă contemporană, în interiorul său fiind expuse opere create după 1960.
Kunsthaus Graz este un proiect comun al landului Stiria şi al oraşului Graz, parte a Universalmuseum Joanneum, un muzeu multidisciplinar - cel mai vechi din Austria şi cel mai mare muzeu universal din Europa centrală -, cu clădiri în mai multe zone din Stiria şi galerii şi colecţii din numeroase domenii, printre care şi artă.
Supranumit de localnici „extraterestrul prietenos”, datorită formei sale care contrastează puternic cu împrejurimile, acest muzeu a fost proiectat de o echipă formată din Colin Fournier şi Sir Peter Cook. Arhitectul Colin Fournier, născut în 1944 la Londra este, potrivit architectuul.com, profesor de arhitectură şi urbanism la Bartlett School of Architecture din cadrul University College London. Printre lucrările sale se numără proiectul Parc de la Villette din Paris, la care a lucrat alături de arhitectul Bernard Tschumi, dar şi megaproiectul urbanistic Yanbu, pe coasta de vest a Arabiei Saudite. Arhitectul Sir Peter Cook, născut în 1936, înnobilat de regina Marii Britanii în 2007 pentru servicii aduse arhitecturii, s-a remarcat prin fondarea, în anii 1960, a „Archigram”, un grup de arhitectură de avangardă, neo-futurist, ce sfida tendinţele tradiţionale şi steril, inspirându-se din tehnologie pentru a crea o nouă realitate exprimată exclusiv prin proiecte ipotetice.
Conform site-ului Bartlett School of Architecture, designul Kunsthaus Graz a căutat să fie în mod deliberat provocator, printr-o abordare mai puţin instituţională a organizării spaţiilor expoziţionale şi utilizând materiale şi tehnici noi.
„Clădirea este ambivalentă, stârneşte aşteptări, surprize şi dezamăgiri. Din 2003 s-a aflat constant în centrul discuţiilor publice şi al dezbaterilor politice. Aspectul său e unic, totuşi este, cu certitudine "cel mai frumos monstru din tot Grazul!”, scrie într-un booklet de pe museum-joanneum.at.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau