Restricții de Crăciun și Anul Nou. Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în România
Dimensiune font:
În primele două săptămâni ale lunii decembrie, autoritățile din România urmează să analizeze situația epidemiologică din țară și să stabilească ce restricții se vor aplica în contextul sărbătorilor de iarnă. Deși este foarte devreme pentru a face preconizări legate de felul în care va evolua valul de infectări cu SARS-COV-2, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut câteva observații pe această temă.
„Cred că va trebui să fie analizată (n.r. situația răspândirii virusului SARS-COV-2) cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia”, a transmis șeful DSU, Raed Arafat, întrebat fiind despre noi restricții ce s-ar putea aplica în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.
„Speranţa noastră este ca oamenii să poată să îşi petreacă sărbătorile în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică, să petreacă cât mai aproape de normal, dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment. (…)
Depinde cum evoluăm. Dacă continuă să scadă, dacă rămânem stabili, vor fi minime măsuri sanitare de sănătate publică care vor trebui să fie implementate.
Nu pot să vă spun despre activităţi la acest moment, ce activităţi pot să fie restricţionate sau nu, dar clar totul depinde de modul în care evoluează. Încă este foarte devreme”, a declarat şeful DSU în cadrul conferinţei de la Ciolpani.
Autoritățile urmează să stabilească în perioada 10-15 decembrie dacă vor impune restricții suplimentare în contextul sărbătorilor de iarnă.
Situația epidemiologică s-ar putea îmbunătăți în luna decembrie
În altă ordine de idei, epidemiologul Octavian Jurma a transmis la începutul lunii noiembrie că, la jumătatea lunii decembrie, situația epidemiologică din România s-ar putea îmbunătăți.
„Coborârea de acum este una tot accelerată. Asta înseamnă că vom coborî sub 10.000 pe zi chiar în această săptămână, iar până la sfârșitul lunii vom coborî sub acest prag de 5.000 de cazuri pe zi, după care după două săptămâni spitalele vor începe să respire. Pe la jumătatea lunii decembrie situația se va îmbunătății semnificativ în spitale.
Numărul de cazuri sperăm să coboare sub 2.000 mii, astfel încât media în România să coboare înaintea sărbătorilor de iarnă. Singurul lucru care poate să ne scoată real din această curbă descendentă este factorul politic pentru că continuarea ratei de vaccinare în ritmul prezent este critică pentru o scădere rapidă a numărului de cazuri, altfel există riscul să ne stabilizăm pe un tablou constant, adică pe un număr de cazuri relativ constant, şi ar fi foarte grav pentru că în continuare secțiile ATI ar fi aglomerate. Urgența nu este certificatul verde în sine, ci măsurile”, a spus epidemiologul Octavian Jurma.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau