16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului

Dimensiune font:

| 28-04-2024 14:32

 alimente, minerale, inima, creier

 Mineralele sunt elemente care se găsesc în pământ și în alimente și care sunt esențiale pentru viață. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului, precum și pentru producerea de hormoni și enzime, transmite publicația Healthline.

Mineralele sunt împărțite în două categorii în funcție de cantitatea de care are nevoie corpul uman. Macromineralele sunt necesare în cantități mai mari și includ calciul, potasiul, sodiul, clorura, fosforul și magneziul.

 

Deși la fel de importante, oligoelementele, inclusiv fierul, cuprul, fluorul, seleniul, zincul, cromul, molibdenul, iodul și manganul, sunt necesare în cantități mai mici.

Mineralele pot fi găsite într-o varietate de alimente, dar unele conțin în cantități mai mari acești nutrienți importanți.

Iată 16 alimente care sunt bogate în minerale:

1. Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt pline de o serie de minerale, dar deosebit de bogate în magneziu, zinc, mangan, cupru, seleniu și fosfor.

 

Anumite nuci și semințe se remarcă prin conținutul lor de minerale. De exemplu, o singură nucă braziliană asigură 174% din necesarul zilnic de seleniu, în timp ce o porție de 28 de grame de semințe de dovleac asigură 40% din necesarul zilnic de magneziu.

2. Scoicile

Scoicile, inclusiv stridiile, scoicile și midiile, sunt surse concentrate de minerale și sunt pline de seleniu, zinc, cupru și fier.

Consumul a 6 stridii de mărime medie (84 de grame) acoperă necesarul zilnic de zinc și cupru și asigură 30% și 22% din necesarul zilnic de seleniu și, respectiv, fier.

 

Zincul este un nutrient care este esențial pentru funcția imunitară, producția de ADN, diviziunea celulară și producerea de proteine.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele cu boli gastrointestinale, persoanele care iau anumite medicamente, adolescenții și adulții în vârstă sunt populații care riscă să sufere de deficiență de zinc, ceea ce poate afecta răspunsul imunitar, poate împiedica creșterea și dezvoltarea și poate crește riscul de infecție.

3. Legumele crucifere

Consumul de legume crucifere, cum ar fi conopida, broccoli și varza de Bruxelles, este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea cazurilor de boli cronice.

Aceste beneficii pentru sănătate sunt direct legate de densitatea nutritivă a acestor legume, inclusiv de concentrația lor impresionantă de minerale.

 

Legumele crucifere sunt deosebit de bogate în sulf, un mineral necesar pentru funcția celulară, producția de ADN și sinteza glutationului, un antioxidant puternic produs de organism.

În plus față de sulf, legumele crucifere sunt o sursă bună de multe alte minerale, inclusiv magneziu, potasiu, mangan și calciu.

4. Organele comestibile

Deși nu sunt la fel de populare ca sursele de proteine precum puiul sau mușchiul, organele comestibile se numără printre cele mai dense alimente cu minerale pe care le puteți consuma.

De exemplu, o felie (85 de grame) de ficat de vită acoperă necesarul zilnic de cupru și asigură 55%, 41%, 31% și 33% din necesarul zilnic de seleniu, zinc, fier și, respectiv, fosfor.

În plus, organele sunt bogate în proteine și vitamine, inclusiv vitamina B12, vitamina A și acid folic.

 

5. Ouăle

Ouăle sunt adesea numite multivitaminele naturii – și pe bună dreptate. Ouăle, consumate întregi (albuș și gălbenuș) sunt bogate în substanțe nutritive și oferă multe minerale importante.

Sunt bogate în fier, fosfor, zinc și seleniu, precum și în multe vitamine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și proteine.

Deși mulți oameni evită gălbenușurile de ou din cauza conținutului de colesterol, acestea conțin aproape toate vitaminele, mineralele și alți compuși benefici, așa că asigurați-vă că mâncați întregul ou, nu doar albușul.

6. Fasolea

Fasolea este cunoscută pentru că este plină de fibre și proteine, dar se întâmplă să fie și o sursă abundentă de minerale, inclusiv calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, mangan, cupru și zinc.

Cu toate acestea, fasolea conține, de asemenea, antinutrienți, inclusiv fitați, care pot diminua absorbția nutrienților. Totuși, cercetările au arătat că pregătirea corectă a fasolei prin germinare sau prin înmuiere și gătire poate contribui la creșterea biodisponibilității mineralelor.

7. Cacao

alimente, minerale, inima, creier

Adăugarea de cacao în smoothie-uri, mâncatul unei bucăți de ciocolată neagră sau presărarea iaurtului cu boabe de cacao sunt modalități excelente de a vă crește aportul de minerale.

Cacao și produsele din cacao sunt deosebit de bogate în magneziu și cupru.

Magneziul este necesar pentru producția de energie, reglarea tensiunii arteriale, funcția nervoasă, controlul zahărului din sânge și multe altele.

Cuprul este necesar pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, metabolismul carbohidraților, absorbția fierului și formarea globulelor roșii, pe lângă multe alte procese corporale importante.

8. Avocado

Avocado sunt fructe cremoase pline de grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Sunt deosebit de bogate în magneziu, potasiu, mangan și cupru.

Potasiul este un mineral care este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Studiile au arătat că dietele bogate în alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

9. Fructele de pădure

Fructele de pădure, inclusiv afinele, murele și zmeura, nu sunt doar delicioase, ci și o sursă excelentă de minerale importante.

Fructele de pădure sunt o sursă bună de potasiu, magneziu și mangan. Manganul este un mineral care este esențial pentru o serie de funcții metabolice implicate în metabolismul energetic, precum și pentru funcția sistemului imunitar și nervos.

Acest mineral este, de asemenea, necesar pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor și a țesuturilor conjunctive, precum și pentru crearea de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

10. Iaurtul și brânza

Produsele lactate, inclusiv iaurtul și brânza, sunt unele dintre cele mai comune surse de calciu din alimentație. Calciul este necesar pentru a menține un sistem scheletic sănătos și este esențial pentru sistemul nervos și sănătatea inimii.

Adăugarea de lactate de înaltă calitate, cum ar fi iaurtul și brânza, în dieta dumneavoastră este o modalitate bună de a vă crește aportul de calciu, precum și de alte minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, zinc și seleniu.

11. Sardinele

Sardinele sunt niște comori nutriționale și conțin aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul tău are nevoie pentru a se dezvolta.

O conservă de sardine de 100 de grame oferă 27%, 15%, 9%, 36%, 8% și 88% din necesarul zilnic de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și seleniu. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de grăsimi antiinflamatorii omega-3.

12. Spirulina

Spirulina este o algă verde-albastră care se vinde sub formă de pulbere și poate fi adăugată în băuturi precum smoothie-urile, precum și în mâncăruri precum iaurtul și fulgii de ovăz.

Este încărcată cu minerale precum fier, magneziu, potasiu, cupru și mangan, iar consumul ei poate fi benefic pentru sănătatea ta în multe feluri.

De exemplu, cercetările arată că spirulina poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv a nivelului ridicat de colesterol LDL (rău). În plus, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a markerilor de inflamație.

13. Cerealele antice

Consumul de cereale antice, inclusiv amarant, mei, quinoa și sorg, a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate.

Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele antice sunt bogate într-o serie de nutrienți importanți, inclusiv magneziu, potasiu, fosfor, zinc, mangan și cupru.

Înlocuirea cerealelor rafinate și a produselor cerealiere, cum ar fi orezul alb, pastele albe și pâinea albă, cu cereale antice și produse din cereale antice poate crește semnificativ aportul de minerale.

14. Legume cu amidon

Legumele bogate în amidon, cum ar fi cartofii dulci, cartofii și păstârnacul, reprezintă alternative excelente la carbohidrații rafinați, cum ar fi orezul alb și pastele. Legumele bogate în amidon sunt foarte nutritive și sunt pline de fibre, precum și de antioxidanți, vitamine și minerale.

Mulți oameni evită legumele cu amidon din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. Cu toate acestea, legumele cu amidon oferă o sursă importantă de nutrienți, inclusiv minerale.

15. Fructe tropicale

Fructele tropicale cresc în climatele tropicale sau subtropicale și includ bananele, mango, ananasul, fructul pasiunii și guava.

Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamine, multe fructe tropicale sunt surse excelente de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru și magneziu.

Bananele, care sunt unul dintre cele mai populare fructe tropicale, sunt pline de o varietate de minerale, inclusiv potasiu, magneziu și mangan.

16. Frunzele verzi

Frunzele verzi, inclusiv spanacul, varza kale, sfecla roșie, rucola, anghinarea și salata verde, se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.

Ele nu numai că sunt pline de minerale care promovează sănătatea, inclusiv magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan și cupru, dar au fost asociate și cu reducerea riscului de boli.

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:32

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Angajații Antibiotice Iași, salvează 240 de vieți, alături de comunitatea locală, prin campania  „Donează sânge! Pune suflet pentru viață!”
03/04/2025 14:23

 În perioada 1-2 aprilie 2025, la sediul Antibiotice Iasi a avut loc cea de-a 27-a editie a campaniei „Donează sange! Pune suflet pentru viată!”. Anul acesta, campania s-a extins pentru ...

Orezul alb, un dușman puternic pentru pancreas. Cum influențează sănătatea și de ce ar trebui să alegi varianta integrală
03/04/2025 10:31

Desi orezul alb este un aliment comun si frecvent consumat, in special in bucătăria romanească, cercetările recente sugerează că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătătii, mai ales asupra pa ...

Cum să elimini durerea? Metode dovedite pentru corectarea sindroamelor dureroase
03/04/2025 09:37

 Durerea cronică este o afectiune complexă care afectează milioane de oameni in ziua de astăzi. Despre sindromul durerii cronice se spune că este o afectiune persistentă, in care o persoană suferă ...

În cât timp te trezești după anestezie generală. Cum decurge procesul de recuperare și care sunt efectele pe termen lung
02/04/2025 13:46

Desi este o procedură medicală cu ajutorul căreia un pacient este indus intr-o stare de lipsă a constientei, intr-un mod controlat si reversibil, multi vor să stie in cat timp te trezesti după anestezie g ...

2 aprilie, Ziua  internațională de conștientizare a autismului
02/04/2025 13:30

La 2 aprilie este marcată Ziua internatională de constientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) prin Rezolutia 62/139, adoptată la 18 decembri ...

Descoperire uriașă care poate salva milioane de vieți: primul antibiotic nou din ultimii 30 de ani
01/04/2025 22:12

 O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, a identificat o moleculă revolutionară care ar putea schimba cursul luptei impotriva celor mai periculoase bacterii rezistente ...

Combinații periculoase de medicamente! Ce să nu iei niciodată împreună și care sunt riscurile asociate
01/04/2025 22:00

Combinatiile de medicamente pot părea inofensive, insă anumite combinatii pot avea efecte periculoase asupra sănătătii. Este esential să acorzi atentie instructiunilor de administrare si să eviti amestec ...

România primește o nouă lovitură prin PNRR: 6 spitale nu se mai fac cu bani europeni, ci pe împrumut
01/04/2025 19:52

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că, in prezent, există discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanţare pri ...

'Boala săracilor' revine. Creștere alarmantă a cazurilor în Europa, mai ales la copii
01/04/2025 09:23

Tuberculoza, adesea numită „boala săracilor”, revine in Europa cu o crestere ingrijorătoare a cazurilor, in special in randul copiilor. Conform raportului de monitorizare a tuberculozei pentru 2025, publ ...

HPV, infecția care poate provoca nu doar cancer, ci și boli de inimă
31/03/2025 13:34

O infectie extrem de răspandită, cunoscută mai ales pentru legătura sa cu aparitia mai multor tipuri de cancer, este acum pusă in legătură si cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei