5 fenomene fascinante care se petrec în corpul uman

medicina  anatomieumana

Dimensiune font:

| 17-10-2020 13:49

 Corpul uman este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința încearcă de multă vreme să explice „lucrările interioare” aparent mistice care ne guvernează corpul și mintea.

Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Iată cinci astfel de fenomene fascinante care au loc în corpul uman.

1

Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Foto: PLOS One

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest lucru se întâmplă ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor. 

Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată.

Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de corp urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă. 

Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

2

Dimineața suntem mai înalți decât seara

Foto: iStock

Corpul uman este guvernat de mecanisme neobișnuite. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara.

În timpul zilei, cartilajul din corp, în special din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Acest lucru se întâmplă datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra corpului. 

Noaptea, când stăm întinși câteva ore, se petrece un mecanism invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest lucru duce la modificarea înălțimii unei persoane.

De îndată ce se trezește, este mai înaltă cu aproape un centimetru. Este posibil ca acest rezultat să nu fie ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un material care se întinde atunci când corpul este în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau stă în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea corpului.

3

Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule 

Există multe critici și teorii negative legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Foto: iStock

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când corpul nu are hrană, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă. 

Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci.

Au observat că atunci când șoarecii nu primeau hrană, în creier se declanșa un circuit neuronal specific senzației de foame. După aceasta, hipotalamusul începea să consume celule și proteine necesare din creier.

Când autofagia creierului a fost blocată, și semnalul foamei a fost blocat. Rezultatele acestor cercetări ar putea fi folosite la dezvoltarea de tratamente și regimuri alimentare pentru persoanele care suferă de obezitate.

4

Unele comportamente sunt codificate în gene

 
 

Ridicarea și agitarea mâinilor în semn de victorie sunt gesturi firești pentru noi toți. Acest lucru se datorează faptului că, la un moment dat, i-am văzut pe alții făcând asta.

Dar ce se întâmplă cu oamenii orbi, care nu au văzut niciodată pe cineva bucurându-se de o reușită? Ei bine, cel mai probabil, dorința de a face un gest al victoriei vine din interior.

Foto: Pinterest

Cumva, acest comportament este „scris” în ADN și nu este vorba doar de gestul victoriei. Psihologii cred că acest lucru se aplică tuturor gesturilor care sugerează mândrie sau rușine.

 

Pentru studierea acestei ipoteze, experții au analizat imagini din competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2004.

Au observat expresiile și limbajul corpului la sportivi din 30 de țări. Atât sportivii cu văz sănătos, cât și cei orbi din naștere au avut același limbaj corporal.

După câte o victorie, fie ridicau brațele, făcând semnul „V” al victoriei sau încleștând pumnul, fie își umflau pieptul. În mod similar, în timpul înfrângerii, își lăsau umerii jos și își dezumflau pieptul.

5

Când asculți muzică, bătăile inimii se sincronizează cu ritmul melodiei 

Muzica are potențialul de a ne influența puternic emoțiile. Uneori, te simți mai fericit după ce asculți o melodie preferată.

Inima îți bate mai repede, iar ritmul respirației se accelerează, uneori atât de mult, încât ți se zburlește părul pe mâini și simți fiori reci pe spate.

Foto: iStock

Modificându-ne emoțiile, muzica are o influență directă asupra inimii. Cercetătorii Stefan Koelsch și Lutz Jäncke au publicat o lucrare amplă despre modul în care muzica influențează activitatea inimii. 

Potrivit cercetărilor lor, muzica antrenantă mărește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În mod similar, muzica relaxantă produce un efect contrar.

Numai că ritmul efectiv al muzicii – dacă este antrenantă sau relaxantă – depinde cu totul de perspectiva ascultătorului. Unii pot găsi relaxantă o trupă de heavy metal, în timp ce alții pot găsi deosebit de captivantă o linie melodică melancolică.

Astfel de cercetări ar putea ajuta la vindecarea tulburărilor anxioase și la gestionarea durerii în numeroase scenarii clinice. Muzica ar putea ajuta și la tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările cardiovasculare și stresul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Săptămâna naţională de conştientizare a infertilităţii - Palatul Parlamentului va fi iluminat în roz şi bleu
04/11/2024 14:26

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată in culorile roz şi bleu, luni, marţi şi miercuri, intre orele 17,00 - 21,00, pentru a marca Săptămana naţională de conştientizare a fenomenului social ...

Pui sau porc, ce îngrașă mai puțin: Mihaela Bilic, dezvăluiri despre consumul de carne
04/11/2024 10:16

Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de carne. Potrivit specialistei, ar trebui să consumăm cat mai multă carne, pentru că aceasta contine proteine „complete”, toti cei 9 aminoacizi esentiali in canti ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
03/11/2024 11:28

  Iasi - 03 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei