ADHD la adulți, asociată cu un număr șocant de boli printre care epilepsie, obezitate și demență
Dimensiune font:
ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție) la pacienții adulți continuă să fie una dintre cele mai puțin studiate tulburări atunci când vine vorba de modul în care afecțiunea psihiatrică afectează sănătatea pacientului. Însă, asta s-ar putea schimba. Cercetătorii au identificat acum mai multe afecțiuni și factori de risc asociați cu ADHD la adulți. Studiul a fost publicat în prestigiosul jurnal medical The Lancet Psychiatry.
Oamenii sunt practic lipsiți de apărare. De ce nu ne atacă animalele sălbatice mai des?
Rusia propune construirea unei centrale nucleare pe Marte
În cadrul studiului, oamenii de știință suedezi au analizat istoricul medical a milioane de oameni pentru a identifica boli și afecțiuni care par să apară în același timp cu ADHD. Având aceste date, medicii ar putea să trateze mai bine adulții cu ADHD și să monitorizeze apariția unor boli asociate tulburării.
„Identificarea bolilor fizice care apar în același timp cu ADHD ar putea avea implicații importante pentru adulții cu această tulburare și pentru sănătatea și calitatea vieții pe termen lung pentru pacienți”, a spus Ebba Du Rietz, autor coordonator al studiului și epidemiolog la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.
Echipa a descoperit că ADHD este asociată puternic cu boli ale ficatului, tulburări ale somnului, obezitate, epilepsie și bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Apoi, într-o mai mică măsură, ADHD la adulți pare să fie asociată cu afecțiuni precum boala Parkinson, demență și boli cardiovasculare.
Asta nu înseamnă că ADHD provoacă toate aceste afecțiuni sau că cineva care suferă de una dintre bolile din această listă va dezvolta și alte afecțiuni. Totuși, cunoașterea posibilelor legături este importantă. Astfel, medicii pot fi mai atenți la factorii de risc în timp ce tratează pacienți cu ADHD, în special având în vedere faptul că medicii au tendința să prescrie stimulente, scrie Futurism.
„Aceste rezultate sunt importante pentru că terapia cu stimulente necesită monitorizarea atentă a pacienților cu ADHD care suferă de boli cardiace, hipertensiune și insuficiență renală”, a spus Henrik Larsson, autor senior al studiului și epidemiolog la Universitatea Örebro, Suedia.
Oamenii de știință nu au reușit să identifice toate motivele pentru care aceste afecțiuni apar însoțite de altele, însă au început să descopere unele legături, cum ar fi aceeași factori genetici care par să contribuie la ADHD și o varietate de afecțiuni fizice, însă speră să descopere mai multe odată cu cercetările viitoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau