Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
Dimensiune font:
Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci când vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piața drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, dintr-un joc Nintendo. Drogul a ajuns și în România.
O alertă la nivel european a fost generată după ce un copil de 13 ani a murit în urma consumului acestui stupefiant. Pentru că au o concentrație foarte mare de substanță activă, comprimatele sunt extrem de periculoase, iar consumatorii nu sunt conștienți de doza pe care o ingerează. Expertul antidrog Cătălin Țone a avertizat că acestea pot fi letale.
Concret, Donkey Kong este un comprimat de ecstasy sub forma unui personaj dintr-un joc video, colorat portocaliu.
„Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentrație mare de substanță activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia“, a precizat Cătălin Ţone.
Pericolul comprimatelor de ecstasy este dat de faptul că nu se știe exact care este concentrația: „Tot ce depăşeşte la fete peste 1,3 mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6 mg/kg corp de substanţă activă poate să devină letal... Aceste comprimate au 120 mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450 mg pe comprimat“, ne lămurește Cătălin Țone.
Recent, drogul a fost depistat la Vaslui, în cadrul unei operațiuni a Poliției. Este vorba de un grup infracțional de 6 persoane care distribuia diverse tipuri de droguri, inclusiv 39 de comprimate de acest fel. O pastilă costă între 60 și 80 de lei, adaugă expertul, care menționează că acestea „se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte“.
„Sunt droguri stimulante ale sistemului nervos central. Practic, îi dau o stare de agitație consumatorului, sunt asociate cu eliminarea oboselii, eliminarea plictiselii şi sunt preferate de tineri“, a declarat Cătălin Ţone.
Traficanții creează comprimate atrăgătoare pentru tineri, cu logo-uri, forme și culori variate, inclusiv cu personaje din desene animate sau figuri publice, pentru a atrage noi consumatori și pentru a menține interesul clienților deja dependenți sau cu obiceiuri de consum. De asemenea, își colorează drogurile – de exemplu, cocaina roz – cu arome și coloranți pentru a le face mai atractive, a evidențiat expertul antidrog.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau