Amnezia din copilărie. De ce nu ne putem aminti detalii de când eram mici
Dimensiune font:
Amnezia infantilă sau lipsa memoriei din primii ani ai copilăriei este o afecțiune frecventă pe care majoritatea oamenilor o experimentează de-a lungul vieții.
Cele mai multe amintiri din copilărie dispar la vârsta de șapte ani. Aceasta este în general considerată ca „amnezie din copilărie”. Potrivit unui studiu, copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani au putut să-și amintească 63-72% din evenimente, în timp ce copiii cu vârsta de 8 și 9 ani au putut să-și amintească doar aproximativ 35% dintre acestea.
Patricia Bauer, profesor de psihologie la Universitatea Emory, a declarat pentru NPR că nu este sigură de ce amintirile din copilărie sunt atât de fragile. Bauer sugerează că are de-a face cu mecanismele și căile creierului care arhivează experiențele pentru o potențială amintire.
Stresul și traumele din memorie
Deși este imposibil să uiți total de o experiență stresantă, a fi traumatizat poate afecta modul în care creierul dezvoltă amintiri. Unii copii se deconectează psihologic, ca răspuns la traume, ceea ce poate afecta modul în care își amintesc ce s-a întâmplat.
Totuși, trauma cu greu dispare în întregime din conștiință. Oamenii tind să-și amintească anumite aspecte ale evenimentelor stresante, chiar dacă nu înțeleg complet ce s-a întâmplat.
Cercetătorii au precizat că oamenii sunt mai înclinați să-și amintească incidentele pe care le-au avut în mod repetat. Spre exemplu, dacă părinții te-au bătut frecvent sau au țipat la tine, cel mai probabil îți vei aminti oricare dintre aceste incidente.
Este posibil să ne amintim evenimente din copilărie?
Experții nu sunt siguri dacă îți poți aminti sau nu evenimentele uitate din copilărie. Totuși, unii cercetători sugerează că amintirile nu au dispărut din memorie.
Când avansați în vârstă, stimulii unici vă pot ajuta să vă antrenați memoria și să deblocați orice urmă persistentă. Un studiu intitulat „Amnezie infantilă: uitat, dar nu plecat” s-a concentrat pe șobolani, care tind să sufere și de un tip de amnezie infantilă.
Ce ai putea face ca să vă amintiți lucruri?
Discutarea evenimentelor din copilărie și a altor incidente semnificative vă va ajuta să le păstrați proaspete în memorie. Dacă vorbiți cu cei dragi despre lucrurile pe care vi le amintiți, veți vedea că aceste amintiri vor deveni mai substanțiale.
Încercați să păstrați amintirile. De exemplu, țineți un jurnal al acestora și adăugați mai multe informații pe măsură ce vi le amintiți.
Multe dintre experiențele timpurii sunt probabil concentrate în parte pe ceea ce te-au învățat deja oamenii. Orice amintiri sunt țesute împreună din vechile povești care au fost repetate de atâtea ori încât ai dezvoltat o amintire mentală despre ele, informează ScienceAlert.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau