Care este unica parte a corpului ce nu se poate vindece singură: Explicația specialiștilor
Dimensiune font:
Din toate părțile corpului, una singură nu are capacitatea de a se regenera natural. Ei bine, așa cum probabil bănuiți deja, este vorba despre dinți.
Dinții sunt alcătuiți din smalț, cea mai dură substanță din corpul uman, și conțin un procentaj ridicat de material anorganic. Ei nu au celule și proteine în cantități semnificative, așa cum se găsesc în alte părți ale corpului, conform explicațiilor din Science ABC.
Cu toate acestea, trebuie menționat că dinții pot avea o capacitate limitată de autovindecare... cel puțin parțial. Un dinte este mai complex decât pare la prima vedere, având mai multe componente relevante în acest context.
Partea vizibilă și albă a unui dinte, numită coroană, este cea despre care de obicei se vorbește când se menționează că dinții nu se pot repara singuri. Discuția se concentrează în principal pe coroana dintelui.
De fapt, smalțul dintelui nu se poate repara singur. Coroana dintelui are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.
Smalțul, care este stratul extern al coroanei, este format din celule numite ameloblaste. Acestea apar în timpul dezvoltării dintelui și sunt responsabile de depunerea smalțului care acoperă suprafața coroanei. Deoarece ameloblastele mor după ce dinții erup și nu se mai înnoiesc, smalțul nu poate fi reparat.
Cu toate acestea, nivelurile intermediare și inferioare, adică dentina și pulpa, sunt diferite.
Ce este dentina
Un aspect interesant este că odontoblastele pot depune dentină secundară și terțiară (produsă într-un ritm foarte lent pe parcursul vieții) ca răspuns la un eveniment "ostil", cum ar fi dezvoltarea cariilor dentare cauzate de atacul bacteriilor.
Dentina poate fi reparată într-o anumită măsură de către pulpa dintelui. Dacă pulpa reușește să depună suficientă dentină nouă, poate preveni expunerea pulpei, ceea ce este benefic, deoarece expunerea pulpei necesită de obicei tratamente medicale complexe sau extracția dintelui afectat.
Prin urmare, este incorect să afirmăm că dinții nu se pot repara singuri deloc.
Cu toate acestea, trebuie menționat că procesul menționat anterior nu produce de fapt o "dentină nouă" în adevăratul sens al cuvântului; el poate umple doar mici goluri. Acest proces este similar cu remedierea unei mici găuri într-un pneu, prin utilizarea unor bucăți de cauciuc, dar este clar că nu se poate forma un pneu complet nou folosind această soluție.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau