Caz rar la Iași – transplant de organe între soți. „Am fost compatibili de două ori: prima dată când ne-am căsătorit, a doua oară când mi-a dat rinichiul”
Dimensiune font:
O echipă de medici din Iași au făcut 9 transplanturi de rinichi în 6 zile. Adică au realizat într-o săptămână 20% din intervențiile pe care le au de obicei într-un an. Printre cele 9 vieți salvate s-a numărat și cea a unui bărbat de 55 de ani care a primit un rinichi de la soția sa. „Doar gemenii monozigoți sunt la fel pe planetă. Să găsești pe cineva compatibil e o performanță: e ca și cum ai găsi două numere de telefon identice la care să răspundă alte persoane”, a explicat un medic cazul rarisim.
În România, timpul de așteptare pentru un transplant de rinichi este de 3-4 ani, în medie, și există pe listele de așteptare, în toată țara, în jur de 3.500 de persoane, potrivit Registrului național de transplant.
Care sunt șansele unei compatibilități soț-soție: aproape zero
Una dintre cele mai emoționante povești din săptămâna de transplanturi vine de la singurul transplant care s-a realizat de la donator viu. Un bărbat de 55 de ani, din Iași, care a primit un rinichi de la soția sa. O coincidență atât de rară încât medicii erau la un pas să o numească minune.
„În cazul acesta, compatibilitatea a fost la limită: soțul și soția sunt neînrudiți, este un caz foarte, foarte rar, doar coincidența a făcut ca ei să fie cât de cât asemănători, fiindcă suntem fiecare complet diferiți. Doar gemenii monozigoți sunt la fel pe planetă. Să găsești pe cineva compatibil e o performanță: e ca și cum ai găsi două numere de telefon identice la care să răspundă alte persoane”, a explicat dr. Petru Cianga, cel care lucrează în laboratorul unde se fac analizele de compatibilitate.
„Serviciu am, casă am, vreau să călătoresc și acum am și sănătate să o fac”
Cătălin Cucuranu, bărbatul de 55 de ani care a primit un rinichi de la soție, spune că era singura lui șansă. A înțeles de la medici că cele mai mari șanse de compatibilitate le ai dacă primești un rinichi de la un membru al familiei, dar el a fost singur la părinți și amândoi s-au stins din viață. De aceea a și încercat să vadă soția dacă e compatibilă, chiar dacă șansele erau foarte mici.
„Eu sunt bolnav cronic din 2019, boala din păcate a avansat nefavorabil. Am mai fost internat în secție, am văzut mai multe transplanturi, nu mi-a fost frică și am venit cu cea mai mare încredere în medici. Norocul meu este că am fost compatibil de două ori cu soția mea: prima dată când ne-am căsătorit și a doua oară când mi-a dat rinichiul. Sunt oameni care nu au același noroc. Am ajuns a o vârstă la care serviciu am, casă am, vreau să călătoresc și acum am și sănătate să pot face asta”, a declarat bărbatul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau