Ce contine kit-ul de urgenta pe care e bine sa-l ai in casa pentru COVID-19

Virus  392502

Dimensiune font:

| 02-05-2020 10:11

 Cei mai multi dintre bolnavii de COVID-19 nu necesita internare, putand ramane la domiciliu, sub supravegherea telefonica a medicilor de familie, iar pentru astfel de situatii posibile, specialistii ne recomanda sa pregatim preventiv un kit de urgenta si sa ne inarmam cu cateva deprinderi, esentiale pentru protectia celorlalti membri ai familiei.

Jurnalistii de la Wall Street Journal sunt cei care au strans astfel de recomandari, in conditiile in care in SUA evolutia COVID-19 este una dramatica, iar spitalele fac fata cu greu solicitarilor, multi dintre bolnavii care nu sunt in stare grava fiind tinuti sub tratament la domiciliile lor.

Pe principiul "Fa-ti iarna car si vara sanie!", medicii contactati de publicatia citata ne fac cateva recomandari si ne dau sfaturi clare legate de modul in care o familie care are un astfel de pacient trebuie sa se acomodeze cu noile conditii, pana trece boala.

Siguranta si curatenie

Astfel, este bine sa aveti in casa urmatoarele produse:

  • Masti pentru acoperirea gurii si nasului (sau macar esarfe)
  • Manusi pentru cei care intra in camera unde este instalat bolnavul
  • Dezinfectant pentru maini si pentru suprafete
  • Detergent pentru rufe si pentru vase
  • Perie de unghii
  • Prosoape de hartie
  • Sapun (din belsug!)
  • Servetele de unica folosinta si dezinfectante



In primul rand, este esential ca bolnavul sa fie cat mai izolat, sa aiba propriul lui dormitor, in care sa stea linistit, pentru ca organismul sa poata lupta cu boala. El trebuie sa aiba acces usor la suficiente servetele de unica folosinta (in care sa tuseasca, sa stranute etc) si care sa fie aruncate imediat si in locuri inaccesibile celorlalti, dar si la servetele dezinfectante, prosoape de hartie, sapun si apa calda.

Foarte importante sunt mastile. Bolnavul trebuie sa le poarte ori de cate ori iese din camera in care a fost izolat. Limitati-i iesirile doar la baie, pentru siguranta celorlalti membri ai familiei.

Toti cei care intra in camera bolnavului trebuie sa poarte masti sau macar o esarfa cu care sa isi acopere bine gura si nasul, care sa fie apoi bine dezinfectata, spune David Buchholz, director medical la Columbia University Irving Medical Center.

Ideea de la care se pleaca este ca bolnavul poate stranuta sau tusi pe neasteptate, astfel incat cel care il viziteaza sa nu se poata feri destul de repede, riscand sa se imbolnaveasca.

De asemenea, manusile din cauciuc sau din latex sunt recomandate, atat cand se intra in camera bolnavului, cat si atunci cand se face curatenie. Tot ce atinge bolnavul trebuie curatat cu rabdare, de la tacamuri, clante si pana la robineti sau chiuveta de la baie. In acest scop puteti pregati din timp, periodic, solutii de clor sau Domestos, in galeata sau in dispozitive tip spray.

Spalarea frecventa a mainilor cu sapun de catre toti membrii familiei are o importanta cruciala.

Daca baia este unica si deci impartita de toata familia, este important ca bolnavul sa foloseasca propriile prosoape, de preferinta de hartie, ca sa poata fi aruncate. Prosoapele obisnuite trebuie tinute la distanta de ale tuturor celorlalti, iar membrii sanatosi ai familiei trebuie sa isi puna separat si la distanta obiectele personale (periuta de dinti, pieptanul etc).

Este recomandat sa inlocuiti prosoapele cu servete de hartie, pentru ca sa le puteti arunca. Daca nu, folositi prosoape separate pentru fata si pentru maini, si spalati-le frecvent, la temperaturi foarte inalte. Ideal ar fi sa spalati prosoapele bolnavului separat.

Medicamente

Medicii consultati de publicatia americana spun ca e bine sa aveti in casa (nu sa faceti stocuri!) medicamente precum: sirop de tuse, dropsuri pentru gat, antitermice, spray nazal, precum si un termometru. Ideal ar fi sa aveti in casa si un oximetru, care masoara saturatia de oxigen in sange.

Daca un alt membru al familiei prezinta simptome, sunati imediat medicul de familie.

"In cazul copiilor, folositi medicamentele cu care sunt obisnuiti si care isi fac efecte atunci cand au raceala sau gripa", spune Danielle Zerr, pediatru la spitalul de Boli Infectioase.

Aceasta admite ca este greu sa convingi un copil sa tina masca pe fata cand este bolnav, dar trebuie sa incercati. Adultii care vin in contact cu copilul bolnav trebuie sa poarte masca obligatoriu.

Mancare si bautura

Supa de pui este cea mai recomandata, la fel ca si in cazul gripei sau al racelii, precum si fructele si legumele bogate in vitamina C, cum ar fi lamaile, dar si ghimbirul, avocado, mierea, bananele si merele.

Bolnavul trebuie sa fie bine hidratat. Ocazional, COVID-19 poate da simptome precum diaree sau dureri gastrointestinale, de aceea, se recomanda nu numai hidratarea intensa, ci si administrarea de bauturi care contin electroliti. Atentie, insa, in cazul copiilor, astfel de bauturi destinate in special adultilor (cum ar fi Getorade) trebuie diluate cu apa.

De asemenea, atentie! Unele bauturi de acest gen, folosite in special de sportivi, pot inrautati diareea.

Nu sunt recomandate bauturile acidulate care contin indulcitori artificiali, pentru ca pot amplifica problemele gastrointestinale.

Sunt si medici care recomanda folosirea zilnica a unei tablete de multivitamine sau vitamina C, dar parerile sunt impartite. Ceaiul de ghimbir poate fi baut in liniste, iar proteinele sunt foarte importante, la fel ca in cazul oricarei boli virale, mai spun medicii consultati de publicatia americana.

Instructiuni clare pentru toata familia

Medicul Laura Ghibu, care locuieste cu familia in Suedia, ne-a aratat pe Facebook modul in care si-a amenajat casa, impreuna cu fiica ei, dupa ce mama si sotul au fost infectati. "Eu n-am luat, chiar daca ii ingrijeam, datorita sistemului de autoprotectie ilustrat mai jos", a dezvaluit medicul.

Vezi aici imaginile:


Exercitii de respiratie

Pe de alta parte, scriitoarea J.K.Rowling, autoarea seriei de romane "Harry Potter", a declarat recent ca s-ar fi recuperat dupa ce a prezentat "toate simptomele" COVID-19, desi nu s-a testat, folosind o tehnica de respiratie pe care a invatat-o de la un medic britanic si care s-a viralizat pe Internet.

Propunerea facuta de medicul Sarfaraz Munshi de la Queens Hospital porneste de la principiul de baza ca plamanii trebuie ajutati sa se oxigeneze cat mai bine si contine o recomandare importanta: incercati sa nu stati pe spate, stati cat mai mult posibil pe burta, pentru a respira mai usor, prin deschiderea cailor aeriene, si pentru a preveni posibilele complicatii (pneumonii) cauzate de febra.

Pasul 1: Stati in picioare, inspirati adanc si tineti aerul in plamani timp de 5 secunde - 5 repetitii, dupa care tusiti intr-un material sau servetel - 2 repetitii.

Pasul 2: Asezati-va pe burta, cu o perna sub cap, si inspirati timp de 10 minute, mai adanc decat o faceti in mod normal.

Medicul sustine ca aceasta tehnica de respiratie ajuta oxigenul sa patrunda mai adanc in plamani si poate fi practicata regulat.

Vezi aici, incepand de la minutul 2:


 

Please watch this doc from Queens Hospital explain how to relieve respiratory symptoms. For last 2 weeks I've had all symptoms of C19 (tho haven't been tested) & did this on doc husband's advice. I'm fully recovered & technique helped a lot.https://youtu.be/HwLzAdriec0  via @YouTube

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei