Ce contine kit-ul de urgenta pe care e bine sa-l ai in casa pentru COVID-19

Virus  392502

Dimensiune font:

| 02-05-2020 10:11

 Cei mai multi dintre bolnavii de COVID-19 nu necesita internare, putand ramane la domiciliu, sub supravegherea telefonica a medicilor de familie, iar pentru astfel de situatii posibile, specialistii ne recomanda sa pregatim preventiv un kit de urgenta si sa ne inarmam cu cateva deprinderi, esentiale pentru protectia celorlalti membri ai familiei.

Jurnalistii de la Wall Street Journal sunt cei care au strans astfel de recomandari, in conditiile in care in SUA evolutia COVID-19 este una dramatica, iar spitalele fac fata cu greu solicitarilor, multi dintre bolnavii care nu sunt in stare grava fiind tinuti sub tratament la domiciliile lor.

Pe principiul "Fa-ti iarna car si vara sanie!", medicii contactati de publicatia citata ne fac cateva recomandari si ne dau sfaturi clare legate de modul in care o familie care are un astfel de pacient trebuie sa se acomodeze cu noile conditii, pana trece boala.

Siguranta si curatenie

Astfel, este bine sa aveti in casa urmatoarele produse:

  • Masti pentru acoperirea gurii si nasului (sau macar esarfe)
  • Manusi pentru cei care intra in camera unde este instalat bolnavul
  • Dezinfectant pentru maini si pentru suprafete
  • Detergent pentru rufe si pentru vase
  • Perie de unghii
  • Prosoape de hartie
  • Sapun (din belsug!)
  • Servetele de unica folosinta si dezinfectante



In primul rand, este esential ca bolnavul sa fie cat mai izolat, sa aiba propriul lui dormitor, in care sa stea linistit, pentru ca organismul sa poata lupta cu boala. El trebuie sa aiba acces usor la suficiente servetele de unica folosinta (in care sa tuseasca, sa stranute etc) si care sa fie aruncate imediat si in locuri inaccesibile celorlalti, dar si la servetele dezinfectante, prosoape de hartie, sapun si apa calda.

Foarte importante sunt mastile. Bolnavul trebuie sa le poarte ori de cate ori iese din camera in care a fost izolat. Limitati-i iesirile doar la baie, pentru siguranta celorlalti membri ai familiei.

Toti cei care intra in camera bolnavului trebuie sa poarte masti sau macar o esarfa cu care sa isi acopere bine gura si nasul, care sa fie apoi bine dezinfectata, spune David Buchholz, director medical la Columbia University Irving Medical Center.

Ideea de la care se pleaca este ca bolnavul poate stranuta sau tusi pe neasteptate, astfel incat cel care il viziteaza sa nu se poata feri destul de repede, riscand sa se imbolnaveasca.

De asemenea, manusile din cauciuc sau din latex sunt recomandate, atat cand se intra in camera bolnavului, cat si atunci cand se face curatenie. Tot ce atinge bolnavul trebuie curatat cu rabdare, de la tacamuri, clante si pana la robineti sau chiuveta de la baie. In acest scop puteti pregati din timp, periodic, solutii de clor sau Domestos, in galeata sau in dispozitive tip spray.

Spalarea frecventa a mainilor cu sapun de catre toti membrii familiei are o importanta cruciala.

Daca baia este unica si deci impartita de toata familia, este important ca bolnavul sa foloseasca propriile prosoape, de preferinta de hartie, ca sa poata fi aruncate. Prosoapele obisnuite trebuie tinute la distanta de ale tuturor celorlalti, iar membrii sanatosi ai familiei trebuie sa isi puna separat si la distanta obiectele personale (periuta de dinti, pieptanul etc).

Este recomandat sa inlocuiti prosoapele cu servete de hartie, pentru ca sa le puteti arunca. Daca nu, folositi prosoape separate pentru fata si pentru maini, si spalati-le frecvent, la temperaturi foarte inalte. Ideal ar fi sa spalati prosoapele bolnavului separat.

Medicamente

Medicii consultati de publicatia americana spun ca e bine sa aveti in casa (nu sa faceti stocuri!) medicamente precum: sirop de tuse, dropsuri pentru gat, antitermice, spray nazal, precum si un termometru. Ideal ar fi sa aveti in casa si un oximetru, care masoara saturatia de oxigen in sange.

Daca un alt membru al familiei prezinta simptome, sunati imediat medicul de familie.

"In cazul copiilor, folositi medicamentele cu care sunt obisnuiti si care isi fac efecte atunci cand au raceala sau gripa", spune Danielle Zerr, pediatru la spitalul de Boli Infectioase.

Aceasta admite ca este greu sa convingi un copil sa tina masca pe fata cand este bolnav, dar trebuie sa incercati. Adultii care vin in contact cu copilul bolnav trebuie sa poarte masca obligatoriu.

Mancare si bautura

Supa de pui este cea mai recomandata, la fel ca si in cazul gripei sau al racelii, precum si fructele si legumele bogate in vitamina C, cum ar fi lamaile, dar si ghimbirul, avocado, mierea, bananele si merele.

Bolnavul trebuie sa fie bine hidratat. Ocazional, COVID-19 poate da simptome precum diaree sau dureri gastrointestinale, de aceea, se recomanda nu numai hidratarea intensa, ci si administrarea de bauturi care contin electroliti. Atentie, insa, in cazul copiilor, astfel de bauturi destinate in special adultilor (cum ar fi Getorade) trebuie diluate cu apa.

De asemenea, atentie! Unele bauturi de acest gen, folosite in special de sportivi, pot inrautati diareea.

Nu sunt recomandate bauturile acidulate care contin indulcitori artificiali, pentru ca pot amplifica problemele gastrointestinale.

Sunt si medici care recomanda folosirea zilnica a unei tablete de multivitamine sau vitamina C, dar parerile sunt impartite. Ceaiul de ghimbir poate fi baut in liniste, iar proteinele sunt foarte importante, la fel ca in cazul oricarei boli virale, mai spun medicii consultati de publicatia americana.

Instructiuni clare pentru toata familia

Medicul Laura Ghibu, care locuieste cu familia in Suedia, ne-a aratat pe Facebook modul in care si-a amenajat casa, impreuna cu fiica ei, dupa ce mama si sotul au fost infectati. "Eu n-am luat, chiar daca ii ingrijeam, datorita sistemului de autoprotectie ilustrat mai jos", a dezvaluit medicul.

Vezi aici imaginile:


Exercitii de respiratie

Pe de alta parte, scriitoarea J.K.Rowling, autoarea seriei de romane "Harry Potter", a declarat recent ca s-ar fi recuperat dupa ce a prezentat "toate simptomele" COVID-19, desi nu s-a testat, folosind o tehnica de respiratie pe care a invatat-o de la un medic britanic si care s-a viralizat pe Internet.

Propunerea facuta de medicul Sarfaraz Munshi de la Queens Hospital porneste de la principiul de baza ca plamanii trebuie ajutati sa se oxigeneze cat mai bine si contine o recomandare importanta: incercati sa nu stati pe spate, stati cat mai mult posibil pe burta, pentru a respira mai usor, prin deschiderea cailor aeriene, si pentru a preveni posibilele complicatii (pneumonii) cauzate de febra.

Pasul 1: Stati in picioare, inspirati adanc si tineti aerul in plamani timp de 5 secunde - 5 repetitii, dupa care tusiti intr-un material sau servetel - 2 repetitii.

Pasul 2: Asezati-va pe burta, cu o perna sub cap, si inspirati timp de 10 minute, mai adanc decat o faceti in mod normal.

Medicul sustine ca aceasta tehnica de respiratie ajuta oxigenul sa patrunda mai adanc in plamani si poate fi practicata regulat.

Vezi aici, incepand de la minutul 2:


 

Please watch this doc from Queens Hospital explain how to relieve respiratory symptoms. For last 2 weeks I've had all symptoms of C19 (tho haven't been tested) & did this on doc husband's advice. I'm fully recovered & technique helped a lot.https://youtu.be/HwLzAdriec0  via @YouTube

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Cardurile de sănătate nu funcționează. Anunțul CNAS
10/01/2025 22:35

Romanii care au nevoie de retete zilele acestea intampină din nou dificultăti, din cauza fatului că Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) care gestionează cardurile de sănătate nu f ...

Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii
09/01/2025 13:01

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, intrucat a fost identificat pentru prima oară in 2001, iar in Romania, in fiecare an ...

Tupeu monstruos: Medicii de la Spitalul Județean Buzău nu mai fac gărzi, de ciudă că au fost criticați de pacienți
08/01/2025 16:36

Stat in stat! Medicii din Romania refuză să mai trateze pacienti si nimeni nu ii poate trage la răspundere in mod legal. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău nu mai asigură, de la inceputul ...

A înghețat Guvernul și pragul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%?
06/01/2025 09:39

Un proiect de Hotărare de Guvern propus de Ministerul Sănătătii inainte de sărbătorile de iarnă prevedea majorarea plafonului de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din pretul de ...

Speranțe pentru bolnavii de cancer. Primul vaccin cu ARN ar putea deveni realitate
03/01/2025 23:47

  Vaccinurile personalizate impotriva cancerului folosesc ARN pentru a antrena sistemul imunitar să atace tumorile. Primele rezultate sunt promiţătoare, dar implementarea rapidă a acestor tratame ...

De ce oamenii intră în depresie după Crăciun și Revelion. Psihologul Radu Leca: Are legătură cu sentimentul de neputință și nemulțumire
02/01/2025 13:02

Psihologul Radu Leca ne-a spus de ce apare depresia post-sărbători si cum putem face tranzitia la noul an mai usoară. Depresia de după sărbătorile de iarnă, cunoscută si ca „blues-ul post-sărbători ...

Ambasadorul Rusiei la București a fost găsit inconștient în ambasadă
01/01/2025 10:06

Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a fost găsit marti seară, inconstient in sediul ambasadei. La fata locului a fost solicitată interventia de urgentă a unei ambulante. Din Ambasadă apelul ...

Belșug de E-uri pe masa de Revelion. Aproape 170 de substanțe nesănătoase si zahăr cât pentru o săptămână
31/12/2024 12:00

Excesul alimentar e cel mai prost obicei al SărbătorilorExcesul alimentar e cel mai prost obicei al Sărbătorilor Fiecare roman isi doreste să aibă pe masa de Revelion cat mai multe si diverse feluri de m ...

Te confrunți des cu stări de nervozitate și iritare? Iată câteva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ți recăpăta echilibrul emoțional!
30/12/2024 11:01

Te confrunti des cu stări de nervozitate si iritare? Iată cateva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ti recăpăta echilibrul emotional!   Stările de nervozitate apar adesea ca răspuns la stres, o ...

Revoluția AI în serviciile medicale. Promisiuni și provocări
29/12/2024 12:45

Într-un ritm ametitor, inteligenta artificială (AI) pătrunde in fiecare colt al societătii, dar niciun domeniu nu pare mai promitător si mai vulnerabil decat cel al serviciilor medicale. Această tehn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei