Cine bea cel mai mult în România: comparația cu 1990, în funcție de vârstă și gen. Cantitatea permisă zilnic
Dimensiune font:
Un raport internațional al Global Burden of Diseases privind consumul de alcool în lume trage un serios semnal de alarmă privind riscurile acestuia pentru sănătate, în special pentru persoanele care au vârsta sub 40 de ani. Rezultatele privind România arată o creștere a consumul de alcool în exces, în 2020 față de 1990, atât la bărbați și femei, dar și la toate categoriile de vârstă.
Analiza publicată în revista The Lancet din 16 iulie 2022, arată că bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani sunt expuși celui mai mare risc de a consuma alcool dăunător sănătății, la nivel mondial.
”Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de alcool, dar în cantități mici. Deși poate să nu fie realist să credem că adulții tineri se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii informate cu privire la sănătatea lor”, a spus dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe de la Universitatea de medicină din Washington, Statele Unite și autorul principal al studiului.
Studiul a estimat că un total de 1,34 de miliarde de oameni au consumat cantități dăunătoare de alcool în anul 2020, conform analizei obiceiurilor de consum din 204 țări din întreaga lume.
Risc major de demență, depresie și anxietate: Oamenii cei mai vulnerabili care sunt loviți din plin
Cercetarea arată că 59% dintre cei care au băut cantități nocive de alcool aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a oferit niciun beneficiu pentru sănătate și prezintă riscuri de boli, inclusiv răni legate de băutură sau accidente de mașină, crime sau sinucideri.
Trei sferturi dintre băutorii nocivi sunt bărbați. Experții au descoperit că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a crește riscurile pentru sănătate a crescut odată cu avansarea în vârstă.
Cât ai voie să bei pe zi?
Cercetătorii au considerat că o băutură standard o reprezintă un pahar de 100 ml de vin roșu cu alcool 13% sau o bere de 375 ml cu 3,5% alcool. Ei au descoperit că pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, cantitatea recomandată de alcool pentru ”a nu risca pierderea sănătății” era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi.
Pentru femeile de aceeași vârstă, ”nivelul minim de expunere la risc” a fost de 0,273 dintr-o băutură standard pe zi.
Risc de cancer crescut cu 90% dacă beți cafea sau ceai la anumite temperaturi
Pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani, nivelurile sigure de alcool au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape 2 băuturi standard pe zi.
Pentru cei cu vârsta de 65 și peste, riscurile de ”pierdere a sănătății din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat mai mult de trei băuturi standard pe zi.
În privința României, raportul arată că la categoria 15-39 de ani, procentul din populație de consum de alcool nociv a fost de 48,5% la femei (creștere de 2,36% față de 1990) și 80,2% la bărbați (creștere de 3,29%). La categoria 40-64 de ani, consumul nociv a fost de 26,9% la femei (creștere de 6,36% față de 1990) și 61,9% la bărbați (creștere de 11%), iar la categoria 65 de ani și peste, consumul toxic a fost de 6,32% la femei (creștere de 2,37%) și de 34,4% la bărbați (creștere de 8,33%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau