CRIZĂ PROFUNDĂ. Spitalele din România în imposibilitatea de a mai acoperi cheltuielile cu tratamentul pacienților
Dimensiune font:
Spitalele din țară se confruntă cu o criză fără precedent: cheltuielile cu tratamentul pacienților sunt din ce în ce mai greu de acoperit pentru că decontările de la Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt suficiente. Medicii au ajuns în situația în care oferă pacienților medicamente mai ieftine și mai puțin eficente, care de multe ori nu fac decât să prelungească procesul de spitalizare.
Fonduri insuficiente
La Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin, luna trecută, sumele decontate au fost de 2,7 milioane de lei, în timp ce unitatea sanitară a cheltuit 3 milioane de lei cu tratamentul bolnavilor. Costurile sunt mărite şi din cauza creşterii cheltuielilor cu medicamentele şi materialele sanitare.
Angela Stoian, farmacist pentru Rador: "Antibioticele de bază, un exemplu, prețul care a fost până acum, 20,04 lei, acum e 65 lei. Avem și la medicamentele folosi în terapia oncologică. Un anumit medicament a avut prețul 24,70 lei, acum are 44,39. Deci, avem o creștere la absolut toate medicamentele.
Elena Bololoi, director de îngrijiri medicale al Spitalului Județean: „Un pacient cu 38 de zile de internare, chiar de Terapie Intensivă, a beneficiat de un decont de 24.700, însă cheltuiala pe acel pacient a fost de 102.000 lei. În cele mai multe cazuri, această cheltuială nu este suportată de Casa de Asigurări”.
Și la Orșova, managerul spitalului reclamă subfinanțarea.
Adrian Cican: „Sunt subfinanțate indiscutabil. Pot să vă dau un exemplu. Dacă o operație banală de apendicită, costurile ei se duc undeva la 2.800-3.000 lei, noi primim în jur de 1.450 lei, deci e sub jumătate, ca să nu mai vorbim de faptul că toate costurile cu medicamentele au crescut foarte mult. Vorbim de reactivi care se folosesc la pachetul de servicii minimal. S-au mărit unele de şapte-opt ori”.
Conducerile spitalelor se tem că anunțata eliminare a TVA în sănătate va duce la noi scumpiri de medicamente și sincope în aprovizionarea spitalelor.
La Institutul „Marius Nasta”, cel mai mare spital de boli pulmonare din România, nu sunt bani pentru tratamente nici măcar la terapie intensivă.
Genoveva Cadar, şef sectie ATI pentru emisiunea „Pacient în România” difuzată la Digi24: „Pentru pacient înseamnă riscul ca tratamentul să nu fie la fel de eficient. De exemplu – lipsește un antiaditiv. Un pacient intră în fibrilație atrială. Daca aș avea Amiodarol, poate că ar ieși într-o oră, două și… nu am. Tratamentul de înlocuire s-ar putea să dureze una, două zile. Este o prelungire a perioadei de spitalizare, a perioadei de internare la ATI, care și ea este costisitoare”.
De multe ori, familiile bolnavilor sunt cele care cumpără tratamentul, iar apoi spitalul decontează.
Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”: Trebuie să vă gândiți că avem rețete care ajung, la sume de bani pe care le decontăm familiei, până la 8.000 de lei, sume extrem de mari, pentru că vorbim de medicamente scumpe.
<Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
Adauga comentariul tau