De ce dușul zilnic este „prea mult”?
Dimensiune font:
Unii specialiști în igienă susțin că un duș pe zi ne afectează sănătatea.
Mai mult, nu recomandă spălarea zilnică, nici în cazul în care mirosul este supărător, scrie The Sun.
Potrivit unor experți în igienă, cei mai mulți dintre noi fac duș mult prea mult și acest lucru ne afectează sănătatea. Profesorul Sally Bloomfield, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că spălatul în fiecare zi nu este necesar și că facem acest lucru pentru a fi „acceptabili din punct de vedere social” și a înlătura eventualele mirosuri neplăcute, dar acest obicei se paote întoarce împotriva noastră.
Potrivit expertului, dușul zilnic poate afecta microbiomul, adică bateriile buen care colonizează corpul și mecanismul bicrobiomului de autoreglare. Potrivit expertului în igienă, microorganismele care trăiesc în corpul nostru și ajută la controlul nivelului de grăsime de pe piele, are un rol active în a ne menține pielea sănătoasă.
Spălarea regulată ne poate face, de asemenea, mai vulnerabili la bacteriile dăunătoare, a spus doctorul Robert H. Shmerling de la Harvard Medical School, SUA.
Dușul zilnic poate duce la uscarea și crăparea pielii, ceea ce poate permite pătrunderea bacteriilor în piele și poate provoca infecții și reacții alergice, a explicat el.
„Sistemul nostru imunitar are nevoie de o anumită cantitate de stimulare de către microorganisme normale, murdărie și alte expuneri de mediu pentru a crea anticorpi de protecție și „memorie imunitară”, a spus doctoral. Prin urmare, dacă această expunere nu există, imunitatea are de suferit și ne îmbolnăvim mult mai ușor.
Cât de des ar trebui să faci duș?
Deși nu există o frecvență ideală, experții sugerează că dușul 2-3 ori pe pe săptămână este suficient pentru majoritatea oamenilor, a explicat doctorul Robert Shmerling. Cu excepția cazului în care sunteți murdar, transpirați sau aveți alte motive să faceți duș mai des, desigur.„Dușuri scurte, de durată trei sau patru minute, cu accent pe axile și inghinal, pot fi suficiente”, a spus el.
„Acesta este unul dintre motivele pentru care unii pediatri și dermatologi sunt împotriva băilor zilnice la copii. Băile sau dușurile frecvente de-a lungul vieții pot reduce capacitatea sistemului imunitar de a-și face treaba”, a adăugat el.
Unele săpunuri conțin proprietăți antibacteriene care pot „ucide” bacteriile bune, a spus expertul.
„Acest lucru perturbă echilibrul microorganismelor de pe piele și încurajează apariția unor organisme mai rezistente, mai puțin prietenoase, care sunt mai rezistente la antibiotice”, a explicat dr. Robert H. Shmerling de la Harvard.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau