Fenomenul Israel: De ce cresc cazurile de COVID-19 dupa o campanie de vaccinare care a uimit pe toată lumea
Dimensiune font:
Israelul este țara cu cea mai de succes campanie de vaccinare, care a reușit să își imunizeze în timp record peste 66% din populație cu cel puțin o doză. Drept urmare toate restricțiile au fost ridicate, iar din luna mai și până la mijlocul lunii iunie infectările zilnice s-au menținut sub 100.
Totuși, lucrurile s-au schimbat treptat, pe măsură ce tulpina Delta s-a răspândit la nivel global. În Israel au apărut din nou infectări care au escaladat de la ordinul sutelor la cel al miilor de pe o zi pe alta. De exemplu în 12 iulie s-au raportat 193 de cazuri noi, pe când în 13 iulie îmbolnăvirile au sărit la 1.198.
Încă de la sfârșitul lunii iunie masca a fost reintrodusă în spațiile interioare, la doar două săptămâni după ce guvernul renunțase la măsură.
Începând cu 16 iulie, carantina devine obligatorie pentru toți călătorii, chiar și pentru cei vaccinați, până la primirea rezultatului negativ la test.
Cardul de masa Up Dejun vine cu cost 0 si discount de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!
Toate persoanele, inclusiv cele complet vaccinate și cele care s-au vindecat de pe urma COVID-19, vor trebui să intre într-o carantină de 24 de ore după intrarea în țară, sau cel puțin până la aflarea rezultatului testului efectuat în aeroport.
Mai mult, israelienii care suferă de disfuncții ale sistemului imunitar vor fi eligibili de acum pentru a primi o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19.
Cum ajunge o țară cu o rată ridicată de vaccinare în această situație?
Israelul a impus măsuri stricte încă de la bun început. Atunci când tot mai multe țări relaxau restricțiile, Israelul intra în al treilea lockdown. Campania de vaccinare a fost accelerată, oamenii au fost receptivi și au înțeles importanța imunizării. Și atunci cum a ajuns la o nouă creștere a infectărilor?
La această întrebare răspunde medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină. Acesta susține că totul a pornit de la ridicarea restricțiilor, când transmiterea s-a accentuat în ciuda procentului mare al populației imunizate.
”În primul rând trebuie să pornim de la momentul în care restricțiile au fost ridicate în Israel. Neexistând restricții, bariera împotriva virusului a fost imunitatea obținută prin vaccinare, sau ca urmare a trecerii prin boală. Totuși nu toată populația s-a vaccinat, ci aproximativ 66%. Numai că acest procent de 66%, sigur a încetinit foarte mult transmiterea, dar nu a eliminat-o. Și atunci tulpina Delta, care se transmite mai repede decât celelalte, ajunge la rândul ei mai repede la mai mulți oameni din categoria aceasta care nu e protejată”, explică Marius Geantă.
Medicul punctează că îmbolnăvirile se pot înregistra și în rândul persoanelor vaccinate deoarece imunitatea oferită de vaccinul Pfizer, utilizat în Israel, este cu aproximativ 10% mai scăzută în fața tulpinii Delta.
”Categoria care nu este protejată este formată din oamenii care nu s-au vaccinat, sau acel procent mic din persoanele care s-au vaccinat, dar care nu au protecție împotriva Delta. Într-adevăr, protecția este undeva la 80%, față de 90%, la vaccinul Pfizer, pentru tulpina Delta. Un lucru important însă este că, deși au crescut cazurile, numărul celor grave, al internărilor, numărul de la ATI și cel al deceselor au rămas în continuare foarte mici.
Ce vreau să spun este că inclusiv persoanele care s-au vaccinat pot să se infecteze cu Delta, dar să nu facă forme grave de boală, ceea ce e remarcabil și e mare diferență față de ce aveam înainte de perioada campaniilor de vaccinare”, concluzionează Marius Geantă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau