Fermierii români avertizează în privința produselor din Ucraina: 'Au fost utilizate produse de protecţia plantelor interzise în UE!'

000000   05500

Dimensiune font:

| 27-02-2023 23:50

Produsele agroalimentare din Ucraina trebuie să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei prin consumarea unor produse obţinute din materie primă care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din Uniunea Europeană, susţin reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, într-o scrisoare adresată autorităţilor, informează Agerpres.


"Este imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei prin consumarea unor produse obţinute din materie primă care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din Uniunea Europeană. În caz contrar, vom periclita grav sănătatea populaţiei, plantelor şi animalelor. Fermierii din statele membre sunt obligaţi să respecte standarde de producţie ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambiţiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide şi îngrăşăminte chimice, respectarea unor condiţionalităţi sociale, de agromediu şi climă. Cu toţii trebuie să conştientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit nu au fost produse în aceleaşi standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecţia plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru reziduurile de pesticide diferite faţă de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic etc", se menţionează în document.

Efectul advers pentru ajutorul oferit fermierilor ucraineni

Potrivit sursei citate, ca efect advers al acestui culoar de tranzit, fermierii români au rămas cu stocuri importante de cereale şi oleaginoase, preţurile primite pentru marfa românească fiind mult reduse pe fondul disponibilităţii mărfurilor din Ucraina, iar România din exportator net s-a transformat în importator net.

"Din nou, înţelegem să fim solidari într-un mediu concurenţial, corect şi nu părtinitor. În acest sens, am trimis mai multe adrese către MADR, Guvern, Preşedinţie, MAE, Comisia Europeană, europarlamentarii români, în care am reiterat nevoia fermierilor de a avea acoperită o diferenţă de preţ la pierderea pe care fermierii români au suferit-o din cauza a ceea ce se întâmplă cu tranzitul liber de cereale al ucrainenilor. Am solicitat un sprijin de minimum 100 euro/ tonă ca şi pierdere. Mai mult, ne-am întâlnit cu domnul Norbert Lins (membru al Parlamentului European n.r.) în 9 iulie 2022 şi ni s-a promis această sumă, dar nu s-a întâmplat nimic până la momentul actual. În continuare vom face presiuni şi sperăm să avem sprijinul autorităţilor române. Nu putem fi sustenabili dacă vindem în pierdere, sub costurile de producţie", susţin reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Potrivit organizaţiei, dacă în cadrul Comisiei Europene s-a decis solidaritate şi sprijin umanitar pentru Ucraina, aceeaşi Comisie trebuie să aibă grijă şi de fermierii din partea de Est, care sunt la zid. "Avem nevoie ca fermierii să fie sustenabili şi stabili, să-şi poată recupera prin preţul de vânzare costurile făcute pe hectar şi investiţiile. Ne dorim fapte şi nu vorbe, adică ajutor şi susţinere pentru a avea sustenabilitate în continuare ca fermieri", se mai spune în document.

Totodată, reprezentanţii alianţei solicită monitorizarea, contorizarea şi controlul siguranţei alimentare pentru produsele agricole şi agroalimentare care se află în "tranzit" sau importate din Ucraina, simplificarea aplicării clauzei de salvgardare în cazul în care distorsionează piaţa precum în prezent şi să se ia măsurile necesare pentru a respecta aceleaşi condiţii/restricţii ca şi produsele din UE, deoarece acestea produc contaminări, infestări cu dăunători, boli care creează probleme foarte mari pe termen lung.

"Alocarea unei sume importante din alte surse decât PAC, estimate de noi la circa 200 milioane euro, pentru producătorii din sectoarele afectate, respectiv producţia agricolă şi procesarea primară de cereale şi oleaginoase, în martie 2023. Alături de Polonia, producătorii din România sunt cei mai afectaţi, şi mai puţin cei din Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria. În situaţia neplăcută în care nu se identifică alte surse de compensare, trebuie activat Mecanismul de compensare din Fondul de Criză şi cel de Rezervă PAC pentru Agricultură al UE şi alocarea sumei acoperitoare pentru ţările afectate. Statele membre care nu se află în vecinătatea Ucrainei şi nu sunt afectate, trebuie să îşi dovedească solidaritatea faţă de statele afectate şi să nu blocheze compensarea producătorilor din ţările afectate", se mai spune în document.

Consecințe

Conform sursei citate, în cazul în care nu se acordă compensaţii acoperitoare de circa 200 milioane de euro pentru producătorii de materie primă din România, atunci trebuie reintroduse tarifele vamale pentru importul în anumite ţări din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria pentru anumite produse importate direct sau prin alte ţări, respectiv din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre şi ouăle, laptele şi mierea.

Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, în urma propunerii Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale pentru tranzitul şi importul de produse agricole şi agroalimentare din Ucraina, fermierii şi cooperativele agricole din România se confruntă cu probleme majore.

Astfel, începând cu martie 2022, costurile mari pentru serviciile de logistică/distribuţie, absenţa unei disponibilităţi logistice, reducerile mari de preţ pentru mărfurile ucrainene care sufocă literalmente piaţa românească au afectat grav piaţa produselor locale şi implicit veniturile sectorului agro-alimentar din România.

"Suntem solidari cu poporul ucrainean şi înţelegem nevoia disperată a fermierilor de a comercializa stocurile actuale de grâne, cu preţuri reduse, în pregătirea noului nou an agricol. Totuşi, deşi am înţeles nevoia unui culoar de tranzit, anul trecut şi încercăm să îi susţinem pe cei din Ucraina, să avem un spirit umanitar în legătură cu fermele lor, nu putem face asta dacă nu avem parte de acelaşi tratament din partea Uniunii Europene şi pentru fermierii români. Până acum costurile acestui culoar de solidaritate nu s-au resimţit în mod echitabil între statele membre, cele mai afectate fiind statele cu frontieră comună", susţin semnatarii scrisorii.

O parte din produse au rămas în România

În cazul României, deşi există standarde de calitate stabilite la nivel european şi implicit costuri de producţie ridicate, fermierii nu au acces la beneficiile pieţei unice europene, în lipsa unei infrastructuri logistice care să permită acest lucru.

"Cu toate acestea, ne-am trezit în faţa unui val de produse agro-alimentare care, în loc să tranziteze România şi să ajungă în tările din Africa, au ajuns în UE şi chiar au rămas spre procesare şi consum în România, în detrimentul fermierilor noştri. Vom sublinia că România a importat din Ucraina peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiţă, 400.000 de tone seminţe de floarea soarelui şi peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Prin eforturi susţinute, producătorii români de produse agro-alimentare şi-au construit canale de distribuţie şi au câştigat încrederea consumatorilor din România şi Vestul Europei. Azi ne vedem în situaţia în care produsele cerealiere din România sunt declasificate şi refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic - GMO, fie profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziţionate şi amestecate cu cele produse în România.", se mai precizează în document. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei