Litiul ar putea opri evoluția bolii Alzheimer

stadializare-alzheimer-cercetare

Dimensiune font:

| 31-01-2020 18:04

Cercetătorii de la Universitatea McGill au găsit dovezi care arată că litiul ar putea opri evoluția Alzheimer. Iată cum se întâmplă asta:

Teoria că litiul ar putea opri evoluția bolii Alzheimer este o controversă în cercurile științifice. O mare parte din aceasta rezultă din faptul că, deoarece informațiile culese până în prezent au fost obținute folosind o multitudine de abordări diferențiale, condiții, formulări, sincronizare și doze ale tratamentului, rezultatele sunt greu de comparat și compilat. În plus, continuarea tratamentelor cu o doză mare de litiu aduce o serie de efecte adverse grave, ceea ce face ca această abordare să fie imposibilă pentru tratamente pe termen lung, în special la vârstnici.

Cu toate acestea, într-un nou studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea McGill condusă de Dr. Claudio Cuello de la Departamentul de Farmacologie și Terapeutică, a arătat că, atunci când este administrat într-o formulă care facilitează transferul în creier, litiul în doze de până la de 400 de ori mai mici decât cele prescrise până în prezent pentru tulburările de dispoziție, este capabil atât să oprească semnele de patologie Alzheimer avansate, cum ar fi depunerile de plăci amiloide, cât și să recupereze abilitățile cognitive pierdute. Rezultatele sunt publicate în cea mai recentă ediție a Jurnalului de Alzheimer (Journal of Alzheimer's Disease).

Studiu bazat pe cercetările anterioare
„Recrutarea făcută Edward Wilson, un student absolvent, cu o pregătire solidă în psihologie, a făcut toată diferența", explică dr. Cuello, autorul principal al studiului, reflectând asupra originilor acestei lucrări. Împreună cu Wilson, el a investigat pentru prima dată formula convențională de litiu și, tot împreună, au aplicat-o inițial la șoareci, într-o doză similară cu cea utilizată în practica clinică pentru tulburările de dispoziție. Rezultatele studiilor inițiale cu formulă și doză convenționale de litiu au fost însă dezamăgitoare, deoarece cobaii au manifestat rapid o serie de efecte adverse.

Când au văzut asta, cei doi cercetători au abandonat idee, dar au reluat-o atunci când au identificat o formulă de litiu încapsulată care s-a constatat că avea unele efecte benefice la cobai cu boală Huntington.

Noua formulă de litiu a fost apoi aplicată pe un model transgenic de șoarece care exprimă proteinele mutante umane cauzatoare de Alzheimer, un model animal pe care l-au creat și l-au caracterizat. Acest șoarece dezvoltă caracteristici ale bolii umane Alzheimer, inclusiv o acumulare progresivă de plăci amiloide în creier și deficiențe cognitive concomitente.

„Microdozele de în la concentrații de sute de ori mai mici decât cele aplicate în clinică pentru tulburări de dispoziție au fost administrate în stadii de patologie amiloidă timpurie la șoareci transgenici asemănători Alzheimer. Aceste rezultate remarcabil de pozitive au fost publicate în 2017 în jurnalul de Psihiatrie translațională și ne-au stimulat să continuăm să lucrăm cu această abordare la o patologie mai avansată", notează dr. Cuello, citat într-un comunicat al Universității McGill.

Încurajați de aceste rezultate anterioare, cercetătorii și-au propus să aplice aceeași formulă de litiu în etapele ulterioare ale bolii la cobaiul transgenic care modelează aspecte neuropatologice ale bolii Alzheimer. Acest studiu a arătat că rezultatele benefice în diminuarea patologiei și îmbunătățirea cogniției pot fi obținute și în stadii mai avansate ale Alzheimer, asemănătoare cu stadiile preclinice târzii ale bolii, când plăcile amiloide sunt deja prezente în creier și când cogniția începe să scadă.

„Din punct de vedere practic, descoperirile noastre arată că microdozele de litiu în formulă precum cea pe care am folosit-o, care facilitează trecerea la creier prin bariera creier-sânge, reducând în același timp nivelurile de litiu în sânge și care nu aduc acele efecte adverse, ar trebui să-și găsească aplicații terapeutice imediate", consideră dr. Cuello. „Deși este puțin probabil ca orice medicament să repare deteriorarea ireversibilă a creierului din stadiile clinice ale Alzheimerului, este foarte probabil ca un tratament cu microdoze de litiu încapsulat să aibă efecte benefice tangibile în stadii preclinice precoce ale bolii."

Pe ce direcții se merge
Dr. Cuello vede două căi de a folosi mai departe aceste descoperiri recente. Prima implică investigarea terapiilor combinate folosind această formulă de litiu în combinație cu alți alte medicamente cu potențial.

De asemenea, el crede că există o oportunitate excelentă de a lansa studii clinice inițiale ale acestei formule cu populații cu patologie Alzheimer preclinică detectabilă sau cu populații predispuse genetic la Alzheimer, cum ar fi persoanele adulte cu sindrom Down. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Săptămâna naţională de conştientizare a infertilităţii - Palatul Parlamentului va fi iluminat în roz şi bleu
04/11/2024 14:26

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată in culorile roz şi bleu, luni, marţi şi miercuri, intre orele 17,00 - 21,00, pentru a marca Săptămana naţională de conştientizare a fenomenului social ...

Pui sau porc, ce îngrașă mai puțin: Mihaela Bilic, dezvăluiri despre consumul de carne
04/11/2024 10:16

Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de carne. Potrivit specialistei, ar trebui să consumăm cat mai multă carne, pentru că aceasta contine proteine „complete”, toti cei 9 aminoacizi esentiali in canti ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
03/11/2024 11:28

  Iasi - 03 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei