Magneziul - aliatul persoanelor cu diabet
Dimensiune font:
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, fiind implicat în numeroase procese fiziologice. Beneficiile acestui element sunt destul de cunoscute, dar ce se știe mai puțin este că magneziul are multiple avantaje și asupra persoanelor diagnosticate cu diabet.
Scade glicemia
Un nivel optim al magneziului în sânge contribuie la menținerea unui control glicemic mai bun. Acest mineral nu are un efect hipoglicemiant direct, dar intervine în procesele metabolice specifice reducerii nivelului de glucoză din sânge. Deși suplimentele cu magneziu nu pot fi administrate în locul medicamentelor specifice diabetului, introducerea acestora în dietă aduce beneficii asupra menținerii unui nivel optim de glucoză în sânge.
Magneziul intervine în procesele prin care glucoza este introdusă în celule, unde este transformată în energie. Astfel, studiile au demonstrat că persoanele care au un aport corespunzător de magneziu zilnic înregistrează valori mai reduse ale glicemiei bazale (de dimineață) și postprandiale (după masă).
Reduce rezistența la insulină
Insulina este singurul hormon care favorizează pătrunderea glucozei din sânge în celule, reducând nivelul glicemiei și favorizând utilizarea optimă a acesteia de către organism. Hormonul interacționează cu receptori specifici de la nivelul membranelor celulare, care, activați, duc la apariția unor transportori ce permit intrarea glucozei în celulă. În cazul în care acest mecanism nu funcționează optim, iar receptorii la insulină nu pot fi activați de prezența insulinei, apar rezistența la insulină și creșterea glicemiei peste valorile normale.
Previne neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică este o complicație a pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Aceasta se manifestă prin afectarea fibrelor nervoase, ca urmare a unei concentrații ridicate a glucozei în sânge. Inițial, apar simptome precum: durere, amorțeală, furnicături, pierderea sensibilității, scăderea forței musculare. Ulterior, se dezvoltă ulcere (răni), în special la nivelul membrelor inferioare. Procesul de vindecare este greoi și, deseori, este necesară amputația.
Diminuează pierderea proteinelor în urină
Pierderea proteinelor în urină sau proteinuria este o altă complicație a diabetului. Aceasta apare ca urmare a afectării rinichilor. Modul în care magneziul poate diminua pierderile renale de albumină și alte proteine nu este pe deplin cunoscut, însă pacienții cu deficit de magneziu au prezentat o pierdere semnificativă de albumină în urină. Deși un nivel optim de magneziu în sânge contribuie la sănătatea rinichilor și este implicat în prevenirea complicațiilor diabetului, instalarea proteinuriei necesită un tratament medicamentos adecvat, prescris de medicul nefrolog.
Surse de magneziu
Asigurarea unui nivel de magneziu adecvat vârstei necesită adoptarea unei diete echilibrate nutrițional. Introducerea în dietă a alimentelor bogate în magneziu contribuie semnificativ la corectarea concentrației acestui mineral în organism. Printre alimentele cu un conținut crescut de magneziu se află:
● legumele verzi (salată, spanac);
● oleaginoasele (nuci, semințe);
● cerealele integrale (ovăz, grâu, secară);
● carnea (pui, pește);
● avocado.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau