Medicul care a tratat cei mai mulți pacienți cu COVID-19 avertizează asupra pericolului: 'Altfel, epidemia ne va răpune'. 13 măsuri pe care trebuie să le luăm

Virus  392502

Dimensiune font:

| 27-03-2020 15:00

 Cei mai mulţi dintre românii care s-au vindecat de coronavirus sunt din Timişoara şi Hunedoara, iar cel care i-a tratat este medicul Virgil Musta. Acesta a întocmit o listă de 13 măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a preveni infectarea cu COVID-19, anunță România Tv. 

Reporter: Dle doctor, dvs ați întocmit o listă de 13 măsuri, care este de bun-simț pentru fiecare dintre noi să le luăm astfel încât să prevenim această îmbolnăvire cu coronavirus. Care ar fi cea mai importantă din punctul dvs de vedere?

Virgil Musta: Da, m-am gândit că deși toată ziua auzim același măsuri, sunt lucruri practice, lucruri la care poate nu ne-am gândit și de care ne vom izbi în activitatea noastră de zi cu zi care prezintă risc de contaminare. Și atunci am luat așa pe rând principalele căi de transmitere aeriană și prin mâini, și m-am gândit unde s-ar putea contamina și care sunt verigile lanțului de transmitere ca să încercăm să le rupem, să eliminăm acest lanț de transmitere.

 

Legat de calea aeriană, cel mai important este izolarea, pentru că dacă nu ai contact cu nimeni nu te îmbolnăvești.  Problema este că nu cred că toată lumea trebuie să stea în izolare, doar persoanele care sunt la risc. Adică, persoanele care sunt în vârstă, persoanele care au boli asociate cum sunt: diabetul, obezitatea, boli cronice de plămâni, boli de inimă, boli de ficat, ciroză hepatică, boli autoimune, neoplazii sau alte afecțiuni grave, că sunt multe afecțiuni severe sau persoane care au mai multe cormobidități.

Toți aceștia trebuie să fie foarte, foarte precauți. 01.38 80% la sută din cei care fac forme severe și decedează fac parte din această categorie. Din păcate, faptul că, am văzut că acești oameni sunt pe străzi, sunt fără nicio măsură de protecție, m-a îngrijorat și m-a determinat să fac acest apel populației, acestor oameni, oamenilor tineri care îi cunosc pe acești bătrâni să-i convingă să rămână la domiciliu și dacă trebuie să fie ajutați să spună. Pentru că sunt convins că foarte multă lume e dispusă să-i ajute, dar să împiedicăm acest lanț de transmitere.

Pentru cei care trenbuie să se deplaseze, recomand ca deplasările să nu fie în zone aglomerate, să se păstreze această distanță socială și să se poarte mască. Masca protejează mai bine pentru a transmite infecția altuia decât să nu te contaminezi, dar dacă se poartă mască s-a constatat că dacă stai la o distanță de peste 2 metri pe un interval de sub 15 minute, nu te contaminezi. Coreenii au stabilit la locul de muncă această distanță de 2 metri, cu contact puțin și purtau o mască simplă sau nici nu puteau să poarte mască considerând că contaminarea este minimă.

Tot pe cale aeriană,ceea ce putem face noi la locul de muncă,a acasă, e să aerisim. Să aerisim de cât mai multe ori camera pentru că prin aerisire, circulația aerului scade concentrația de viruși din aer și atunci și contagiozitatea acestora este mai mică.

Tot în ce privește cale de transmitere aeriană, dacă tușim, să nu tușim în mâini, să tușim în cot, pentru că mai rar atingi cotul decât mâna care în momentul în care ai tușit ai contaminat-o și pe orice obiect ai pus ai contaminat obiectul respectiv.

 

Din păcate, am ajuns în faza de epidemie comunitară. Ceea ce înseamnă că boala se transmite de la o persoană la alta fără să fi fost neapărat în criteriile de suspiciune cum erau înainte plecat în străinătate în ultimele 14 zile sau venit din străinătate în ultimele 14 zile sau să fii contact direct a unei persoane cu infecție Covid. Aceasta ne îndreptățește să considerăm fiecare persoană posibil infectat.

Adică, sunt persoane care sunt bolnave dar asimptomatice, sunt persoane cu perioada de incubație, care devin contagioase cu două, trei zile înainte de apărea primele semne de boală. Și aceștia nu știu că sunt bolnavi. De aceea, noi trebuie să considerăm orice persoană posibil infectată și să respectăm strict măsurile pe care vi le-am spus.

În ceea ce privește calea de transmitere prin mâini, prin atingere, aici am remarcat un lucru, sunt persoane care poartă mănuși și ei sunt foarte fericiță că nu se contaminează, dar de fapt mănușa respectivă punând-o pe diferite obiecte, suprafețe, care posibil să fie contaminate, practic mâna nu este contaminată, este contaminată mănușa. Și cu mănușa pune mâna la ochi, la gură, la nas și, practic, așa te contaminezi. Deci gestul acesta de a atinge fața cu palma sau cu degetele este un gest de contaminare. Și recomand să ne controlăm cât mai mult aceste gesturi, indiferent că avem mănuși sau nu avem mănuși.

A doua observație a fost persoanele care au mănuși, ele nu se mai spală pentru că ele sunt cu mănuși și sunt protejate. Dar, de fapt, mănușa nu e protejată, mănușa este contaminată. Persoanele care nu au mănuși, mai des se spală pe mâini. Și atunci poți să te speli și cu mănușa pe mâini. Cel mai important e să te speli de câte ori poți pe mâini cu apă și săpun. Este important ca înainte de a mânca să nu mănânci fără să te speli pe mâini. Dacă nu ai posibilittea să te speli pe mâini, mai bine nu mănânci. 06.03 Pentru că este una ditre căile principale de transmitere.

 

S-a constatat în studiile epidimiologice făcute în China și în Italia că unul din motivele pentru care era foarte greu de stăpânit propagarea epidemiei a fost contaminarea solului. Solul fiind contaminat cu viruși, mai ales în zone unde sunt foarte mulți pacienți infectați, unii mai scuipă, alții tușesc, acest virus se ia pe talpa piciorului. Și atunci m-am gândit ce trebuie să facem și această suprafață să o curățăm. Și am conceput ideea că în momentul în care intri într-o încăpere, indiferent că mergi la serviciu sau acasă, am făcut această recomandare să fie înainte de intrare un prag îmbibat cu clor, o soluție de clor. Pentru că dacă ștergi tălpile bine de acest preș, prag cât de cât talpa se decontaminează. Apoi când ai intrat să ai alte încălțări în interiorul casei, decât cele de exteriorul casei, dai jos papucii.

Primul lucru, pentru că posibil să fii contaminat, te duci și te speli pe mâini și pe față. Apoi te duci, te dezbraci, schimbi hainele care și acestea pot fi contaminate și este bine să le aerisești undeva într-un loc în care, dacă le lași 24 sau 48 de ore, virusul contaminarea lor scade mult și riscul de contaminare este mult, mult mai mic. Și dacă ai posibilitatea să le fierbi este bine, dacă nu poți să le calci cun un călcător. Căldura mare mai distruge din viruși.

Reporter: Este pentru prima dată când cineva amintește, sau cel puțin eu nu am auzit ca cineva să spună că este foarte important ca atunci când ne întoarcem acasă să ne spălăm și pe față. S-a tot vorbit de spălatul pe mâini. 08.08

Virgil Musta: Da, pentru că și fața poate fi contaminată și atunci prin spălatul acesta cu apă și săpun eliminăm virușii care sunt pe față și care posibil încă nu au reușit să ne contamineze, cu care venim din exterior. Poate am fost într-o zonă mai aglomerată, unde a fost o cantitate mai mare de viruși și aceia sunt pe hainele noastre, pe față. Este important să facem acest lucru, dar dacă avem posibilitate după ce ne dezbrăcăm să facem și un duș. Practic o spălare generală a noastră reprezintă o decontaminare a noastră.

Am mai recomandat o metodă, dacă ați văzut-o și la noi la spital, pe ușile de intrare clanța este acoperită cu un tifon îmbibat în clor. Aceasta era măsura pe care am învățat-o eu când am fost student și care pe vremea respectivă se folosea, exact în zonele cu contagiozitate mare tocmai ca să creeam o decontaminare a clanțelor, aceasta fiind o suprafață posibil intens contaminată.

Consider că în această etapă a epidemiei izolat nu poți acționa, trebuie să acționăm cu toții împreună în anumite direcții pentru ca să putem limita consecințele nefaste ale acestei epidemii. Altfel, epidemia ne va răpune. Numai împreună vom reuși!

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:15

BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Medicii din ambulatorii se tem de înghețarea valorii punctului per serviciu medical
28/12/2024 10:20

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă critică articolul din proiectul ordonanţei ‘trenuleţ’ care prevede ingheţarea pentru tot anul 2025 la 5 lei a valorii punctului per s ...

De ce mi se zbate ochiul? Află ce înseamnă acest lucru
27/12/2024 18:59

Multă lume se intreabă de ce mi se zbate ochiul, nestiind cauza acestui fenomen, ei bine, acesta mai este cunoscut sub numele de fasciculatie oculară, este destul de comun si poate avea multiple cauze. De l ...

7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere în gât cu alimente și băuturi pe care le aveți în casă
25/12/2024 19:18

 7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere in gat cu alimente si băuturi pe care le aveti in casă. Sezonul de iarnă este aici si odată cu el o multime de probleme de sănătate vin neinvitate.&n ...

Cine a descoperit penicilina? Iată povestea unei descoperiri care a salvat milioane de vieți
25/12/2024 18:30

 Este interesant cine a descoperit penicilina pentru că acest moment a reprezentat un moment de cotitură in istoria medicinei, deschizand calea către tratarea eficientă a infectiilor bacteriene si salv ...

Prânzul 'ieftin' de Crăciun, care s-a transformat într-un coșmar: O femeie și-a îmbolnăvit familia, iar fiica ei a ajuns la spital
25/12/2024 14:45

O femeie a povestit cum o metodă de economisire a banilor pentru o petrecere de Crăciun s-a intors impotriva ei, cand toti invitatii au ajuns să sufere de toxiinfectie alimentară, Femeia, care a ales să r ...

DEPRESIA de sărbători: Cum să te protejezi de stresul și anxietatea festivă
25/12/2024 00:25

Sărbătorile de iarnă, asociate de obicei cu bucurie si momente petrecute alături de cei dragi, pot deveni pentru unii o sursă de tristete, stres sau anxietate. Fenomenul, cunoscut sub numele de depresia de ...

Carmen Brumă, despre cele 4 reguli de aur care ajută la menținerea siluetei în perioada sărbătorilor de iarnă
25/12/2024 00:23

Carmen Brumă a explicat care sunt cele 4 reguli de aur care ajută la mentinerea siluetei in perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cativa pasi care pot fi urmati pentru a nu acumula kilograme, in această p ...

Ceaiuri pe care să le ai în casă de Crăciun. Te salvează după mesele bogate
25/12/2024 00:18

Ştim că de Sărbători mancăm prea mult. Pentru a ameliora problemele digestive care pot să apară, este bine să ştii ce plante medicinale iţi fac bine. Sarmalele, piftia, carnaţii, friptura, cozonacul ...

Sfaturi de urmat la mesele festive. Ce să faci pentru a preveni indigestia
25/12/2024 00:17

Sărbătorile de iarnă vin cu multe provocări culinare. Pentru a evita disconfortul digestiv, lipsa de energie si aparitia kilogramelor in plus, ajustează mărimea portilor, bea apă si fă miscare! Trecere ...

Ce se poate întâmpla când un bărbat privește pornografie?
24/12/2024 00:38

Vizionarea excesivă a materialelor pornografice poate afecta negativ performanta sexuală a bărbatilor, conform unui nou studiu. Unul dintre cei mai importanti chirurgi britanici, specializat in infertilitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei