Povestea Deltacron, varianta SARS-COV-2 care nu a existat
Dimensiune font:
În data de 7 ianuarie, virusologul cipriot Leonidios Kostrikis anunța la o televiziune locală că echipa sa de cercetători de la Universitatea Ciprului din Nicosia a identificat mai multe genomuri ale coronavirusului care prezintă elemente atât ale variantei Delta, cât și a celei Omicron a SARS-CoV-2, numind noua variantă „Deltacron”, relatează revista Nature.
Kostrikis și echipa au urcat încă din acea seară datele a 25 dintre secvențieri în baza de date publică GISAID și alte 27 câteva zile mai târziu.
Pe 8 ianuarie, agenția Bloomberg preluase povestea iar Deltacrom a făcut înconjurul presei internaționale.
Reacția din partea comunității științifice a fost rapidă: numeroși specialiști au afirmat atât pe platformele social media cât și în fața jurnaliștilor că aceste 52 de secvențieri nu indică o nouă variantă și nu sunt rezultatul unei recombinări genetice între variante, ci, probabil, au provenit de la o contaminare ce a avut loc în laborator.
„Nu există un asemenea lucru ca #Deltacron”, nota pe Twitter în 9 ianuarie Krutika Kuppalli, un membru al echipei tehnice pentru COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „#Omicrom și #Delta NU au format o supervariantă”, a adăugat el.
Ce spun acum cercetătorii ciprioți
Povestea modului în care un mic grup de secvențieri genetice ale SARS-CoV-2 a devenit punctul central al unei controverse scurte dar intense în comunitatea științifică este complicată. Și, deși unii cercetători au lăudat comunitatea fiindcă a depistat rapid o eroare de secvențiere, alții avertizează că povestea de la începutul acestei luni ar putea oferi un avertisment cu privire la răspândirea de informații false în timpul pandemiei.
Kostrikis, care este și directorul Laboratorului de Biotehnologie și Virusologie Moleculară din Cipru, spune acum că unele aspecte ale ipotezei sale originale au fost prezentate greșit și că, în pofida numelui confuz pe care presa l-a interpretat ca fiind o recombinare a variantelor Delta-Omicron, el nu a afirmat niciodată că secvențele indică un hibrid între cele două.
Inițial el însă apărase descoperirea echipei sale, afirmând pe 9 ianuarie că este exclus ca Deltacron să fie o contaminare de laborator:
„Infecțiozitatea Deltacron este mai ridicată în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19 decât printre cei care nu au fost internați, așadar acest lucru exclude ipoteza contaminării”, afirma el la momentul respectiv.
Cu toate acestea, la doar 72 de ore după ce cercetătorii ciprioți au urcat secvențierile genetice în baza de date GISAID, Kostrikis le-a înlăturat până la realizarea unor noi investigații.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau