PROIECT - Medicii legiști vor refuza să efectueze teste pentru stabilirea virginității

000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 26-11-2021 17:27

În rețeaua națională de medicină legală va fi emisă o circulară care va recomanda refuzul efectuării de examinări în vederea stabilirii virginității, până la o reglementare expresă în acest sens, a stabilit grupul de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor.


Discuţiile acestui grup de lucru inițiat de Ministerul Justiției și care reunește reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, IGPR, Ministerului Sănătății, Institutului Naţional de Medicina Legală, Ministerului Muncii și Protecției Sociale – ANDPDCA, ANES, Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii dar şi ai societății civile – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Salvați Copiii, Declic, FONPC, ProTECT, CADO, Sexul vs. Barza, Centrul FILIA – s-au axat, în ședința din această săptămână, în special pe teme legate de situația minorilor în contextul infracțiunilor sexuale. Ședința grupului de lucru a fost condusă de secretarul de stat Mihai Pașca din cadrul Ministerului Justiției, informează Mediafax.



Principalele subiecte dezbătute au vizat intensificarea eforturilor pentru amenajarea de camere de audiere pentru minori la nivelul instanțelor respectiv parchetelor, examinările medico – legale ale minorilor în caz de agresiune sexuală, formarea profesională a specialiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de agresiune sexuală împotriva minorilor și crearea unei rețele informale la nivel local a acestora (polițiști, procurori, asistenți sociali).

Mihaela Chiper, din partea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, a sesizat că în România sunt realizate anual sute de examinări medicale la cerere și fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obținerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore. Poziția Ministerului Justiției a fost exprimată în sensul realizării imediate a unor demersuri spre descurajarea acestei practici, până la introducerea unei reglementări care să o elimine efectiv, considerându-se că reprezintă o conduită abuzivă cu potențiale consecințe negative pentru persoanele supuse unei astfel de examinări. Punctul de vedere exprimat de secretarul de stat Pașca este în acord cu declarația comună a Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunii Unite, din 2018, prin care se cere guvernelor să fie oprită această practică. Experții celor două organizații arată că examenul în vederea stabilirii virginității este o acțiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului și o serie de standarde etice, fără a oferi informații medicale relevante raportat la scopul urmărit. În schimb, are potențialul de a provoca traume psihologice tinerelor care sunt supuse acestui tip de verificare. Drept urmare, a fost agreată, în cadrul grupului, emiterea unei circulare în rețeaua națională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens.

În ceea ce privește camerele de audiere pentru minori, acestea sunt o necesitate pe durata procesului penal pentru a obține de la un copil-victimă sau de la un copil-martor o declarație într-o manieră cât mai puțin intruzivă, care să diminueze pe cât posibil retrăirea traumei, într-un mediu confortabil și sigur și care să reducă necesitatea reaudierii acestuia într-o fază ulterioară. „În prezent prea puține instanțe și unități de parchet au amenajate astfel de camere, dar un proiect finanțat prin Programul Justiție gestionat de ministerul nostru în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, care va începe să fie implementat de anul viitor de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea ca obiectiv amenajarea de astfel camere speciale de audiere pentru minori” a arătat secretarul de stat Pașca.

În ceea ce privește problemele din domeniul medico-legal, acestea au vizat oportunitatea utilizării examenului ADN, cu rezultate mai exacte fată de față de cel serologic (des folosit în România), și creșterea numărului cabinetelor de examinare pentru copiii – victime ale faptelor de abuz la nivelul tuturor serviciilor județene de medicină legală. De asemenea s-a luat în discuție constituirea unui sub-grup de lucru centrat pe problematica examinării medico-legale a victimelor în special a celor minore. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ministerul Sănătății organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs național de intrare în rezidențiat
17/11/2024 12:09

 Peste 10.000 de absolventi de medicină din intreaga tară s-au inscris la concursul de intrare in rezidentiat, care va avea loc astăzi. Acesta se va desfăsura in centrele universitare Bucuresti, Cluj- ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei