Putem sau nu sa consumam alcool inaintea vaccinului anti-COVID. Cat influenteaza un pahar de vin sau o bere

+18  gn-21858511921

Dimensiune font:

| 10-05-2021 08:47

 Romania a depasit deja 5,7 milioane de persoane vaccinate de la inceputul campaniei de imunizare anti-COVID pana in prezent. Dintre acestea, peste 3,5 milioane au primit deja ambele doze. Si pentru ca in weekend-uri se desfasoara maratoane de vaccinare, in rindul populatiei nevaccinate exista inca semne de intrebare mai ales privind consumul de alcool.

Ce este indicat sa facem sau sa nu facem inainte sa ne fie administrat serul impotriva COVID dar si dupa? Este principala intrebare pe care si-o pun multi dintre cei care vor sa se imunizeze.

Intr-o postare de la inceputul lunii februarie pe pagina de
Facebook a Ministerului Sanatatii, este indicat ca alcoolul sa fie evitat in perioada respectiva, insa
"Daca se intampla sa beti 1-3 unitati de alcool, este bine sa nu amanati si sa mergeti sa va vaccinati conform programarii".

1-3 unitati de alcool pot fi consumate




1 unitate = 12 g alcool pur = 1 bere (350 ml) = 1 pahar vin (150 ml) = 1 shot de tarie (40 ml).

Ulterior, aceasta precizare a fost scoasa.




Valeriu Gheorghita: "Nu exista date care sa arate un profil de siguranta nefavorabil"



De altfel, la inceputul lunii februarie, medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare le recomanda cetatenilor sa nu consume alcool in preajma vaccinarii.

"Categoric descurajam si recomandam reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au aceasta obisnuinta. Trebuie sa intelegem ca prin consum de lunga durata vom inregistra o scadere a raspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a raspunsului imun post vaccinare.

In conditiile in care in ziua vaccinarii sau dupa exista o expunere la cantitati variabile de alcool, nu exista un impact direct asupra eficacitatii vaccinului sau asupra profilului de siguranta, altul decat cel legat strict de consumul de alcool.

Nu exista date care sa arate un profil de siguranta nefavorabil, dar evident ca nu recomandam consumul de alcool in nici un context", a declarat Valeriu Gheorghita, conform
Mediafax.

Dr. Adrian Marinescu medic infectionist la Institutul Matei Bals din Capitala a precizat ca este extrem de importanta cantitatea de alcool pe care o consumam inainte de a face vaccinul.

"Datele stiintifice pe care le avem nu vorbesc de o legatura intre consumul de alcool si vaccinare. Practic, omul poate sa bea un pahar - nu se intampla nimic, dar niciun exces nu este recomandat, nu neaparat in cazul vaccinului impotriva SARS-CoV-2, ci in general. Pentru ca se spune ca un consum important de alcool poate sa scada imunitatea si atunci ai nevoie de un sistem imunitar echilibrat, care sa determine un raspuns imun", a explicat medicul, pentru
Libertatea.

Iata recomandarile Ministerului Sanatatii in legatura cu ce este de facut inainte de vaccinare dar si dupa.

Ce trebuie sa fac inainte de vaccinare?

Dormiti bine in noaptea dinaintea vaccinarii. Un somn odihnitor si linistit ajuta sistemul imunitar;

Nu este recomandat sa luati paracetamol sau ibuprofen inainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului;

Pacientii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie sa intrerupa tratamentul inainte de vaccinare.

Ce trebuie sa fac dupa vaccinare?

Puteti sa mancati si sa beti apa dupa ce v-ati vaccinat;

Desi nu este contraindicat, pentru o eficienta cat mai mare a vaccinului, se recomanda sa evitati consumul de bauturi alcoolice, mai ales in cantitati excesive, timp de doua saptamani de la vaccinare.

In cazul in care va doare bratul in care vi s-a administrat vaccinul, aplicati un prosop curat, umezit in apa rece pe zona injectarii. De asemenea, efectuarea de exercitii cu bratul ajuta la ameliorarea durerii.

Daca aveti stare febrila, beti multe lichide.

Puteti lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala aparitie a unei stari febrile si / sau dureri de cap.

Contactati doctorul daca efectele adverse nu dispar in cateva zile.

Pot sa ma intorc la lucru dupa ce m-am vaccinat?

Da, dupa vaccinare va puteti intoarce la lucru atata timp cat va simtiti bine. Daca va doare tare bratul in care vi s-a facut injectia, puteti intampina dificultati in ridicarea obiectelor grele. Daca va simtiti foarte obosit, este recomandat sa evitati sa conduceti. In general, efectele adverse dispar in cateva zile de la administrarea vaccinului.

Ce spun medicii straini despre consumul de alcool inainte de vaccinare



Intr-un articol publicat pe site-ul
metro.co.uk se arata ca, eocamdata, expertii recomanda oamenilor sa evite alcoolul dupa ce au primit vaccinul, dupa ce unii au avertizat ca alcoolul poate reduce raspunsul sistemului imunitar la acesta.

Unii, inclusiv profesorul imunolog Sheena Cruickshank, au sugerat ca persoanele care primesc jabs ar trebui sa evite consumul de alcool, deoarece modifica compozitia microorganismelor din intestin care ajuta la oprirea trecerii bacteriilor si virusilor.

Dr. Ronx Ikharia, expert in medicina de urgenta, a descoperit, de asemenea, ca trei pahare de Prosecco au redus nivelul de celule albe din sange, inclusiv limfocite care ajuta la atacul virusilor cu anticorpi, pana la jumatate.

Charity Drinkaware a publicat indrumari care incurajeaza oamenii sa se vaccineze chiar daca au baut alcool

Continua sa spuna ca "desi nu exista date publicate despre efectele specifice ale alcoolului asupra raspunsului corpului uman la vaccinarea Covid-19, exista unele dovezi ca consumul de alcool, in special consumul regulat de alcool, ar putea interfera cu capacitatea corpului dumneavoastra pentru a construi imunitate ca raspuns la unele vaccinuri.

Un purtator de cuvant al Agentiei de reglementare a medicamentelor si produselor medicale (MHRA) a reiterat acest lucru, spunand: "In prezent nu exista dovezi ca consumul de alcool interfereaza cu eficacitatea vaccinurilor Covid-19.

Medicii recomanda, totusi, abstinenta de la alcool in perioada vaccinarii

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Cât de benefic este, de fapt, consumul de cafea: Importanța modului de preparare
10/11/2024 10:27

  In trecut, cafeaua era asociată cu riscuri crescute pentru sănătate. Dar cercetările din ultimul deceniu arată că, de fapt, consumul de cafea poate fi benefic pentru sănătatea&nbs ...

Ce pățești dacă bei cafea pe stomacul gol? Ora surprinzătoare la care trebuie să bei prima ceașcă
09/11/2024 12:11

 Cafeaua este băutura cu care majoritatea oamenilor isi incep ziua. Aceasta poate avea multiple efecte si beneficii, dacă este consumată corect. Medicul Mihail Pautov, specialist in chirurgie generală ...

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
08/11/2024 13:18

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pămant - Sfecla rosie: proprietăti şi beneficii Despre sfecla rosie Sfecla rosie a castigat in popularitate ca super-aliment. Studii recente sustin că s ...

Statul într-un picior îţi poate arăta cât de sănătos ești
08/11/2024 11:40

Un nou studiu a găsit dovezi că, pe măsură ce o persoană imbătraneste, echilibrul său se deteriorează mai repede decat forta musculară sau viteza de mers. „Din cunostintele noastre, o astfel de ...

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate
05/11/2024 11:00

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate Într-o lume in care sănătatea si nutritia devin tot mai importante, mierea de mană se face remarcată ca un produs apicol cu pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei