Regenerarea ficatului - mit sau realitate?

ficat gras

Dimensiune font:

| 22-10-2024 11:13

Regenerarea ficatului - mit sau realitate?


Capacitatea de regenerare a ficatului este uimitoare. Acesta poate reveni la dimensiunile initiale prin producerea de celule hepatice care le inlocuiesc pe cele pierdute, chiar si dupa indepartarea a peste jumatate din volumul sau, prin rezectie hepatica partiala (hepatectomia). Interventia de hepatectomie se realizeaza pentru a trata o varietate de afectiuni - tumori la nivel hepatic, chisturi, leziuni traumatice si alte boli ale ficatului. Totodata, pierderea cronica a hepatocitelor (celule specializate ce alcatuiesc majoritatea tesutului hepatic) care poate aparea in bolile hepatice (ex. hepatite virale) are consecinte severe, favorizand aparitia cirozei, a fibrozei hepatice, cancerului.


Deteriorarea ficatului


Spre deosebire de alte organe, ficatul este capabil sa isi inlocuiasca celulele deteriorate, fiind organul cu cea mai mare capacitate regenerativa.
Ficatul este un organ vital care actioneaza precum un filtru prin care trece orice substanta intrata in organism. Printre alte functii esentiale, ficatul are rolul de a metaboliza substantele toxice sau daunatoare corpului, precum alcoolul. In timp ce ficatul „lucreaza" pentru a-si indeplini functiile obisnuite, poate aparea o inflamatie in urma unei infectii virale, bacteriene sau o deterioare a acestuia sub actiunea medicamentelor hepatotoxice spre exemplu, administrate pe perioade lungi de timp ori supradozate.
In ciuda resurselor sale, expunerea la boli precum tumorile maligne, boala ficatului gras sau supradoza de medicamente ii pot dauna iremediabil. In Statele Unite ale Americii de exemplu, anual, 7.000 de pacienti sunt supusi unui transplant hepatic.


Ce spun studiile | Cum se regenereaza ficatul?


Eforturile studiilor s-au concentrat in principal pe amplificarea capacitatii naturale a ficatului de a se reface. Tipul de celule apte sa indeplineasca acest rol si localizarea acestora au starnit controverse in comunitatea stiintifica. Pe de-o parte, unele studii au sugerat ca celulele stem sunt cele care pot produce noi celule hepatice, pe de-o alta parte, alte studii au mentionat implicarea hepatocitelor in acest proces. Identificarea si o mai buna intelegere a rolului pe care diferitele celule din ficat il au in intretinerea si regenerarea acestuia, ar putea conduce la noi strategii si abordari medicale in tratarea mai eficienta a pacientilor cu afectiuni hepatice.
Regenerarea ficatului reprezinta insa un proces complex care presupune interactiunea coordonata dintre mai multe tipuri de celule: hepatocite, celule stelate hepatice, endoteliale si celule inflamatorii.
Hepatocitele – acestea sunt celule care alcatuiesc majoritatea tesutului hepatic. Ele sunt responsabile de metabolizarea nutrientilor precum proteine, lipide si glucide, de detoxifierea si activarea celulelor imune. Hepatocitele au o capacitate de regenerare nelimitata, dar cu toate acestea, in cazul ficatului normal, schimbarea celulelor are loc intr-un ritm foarte lent.
Celule stelate hepatice (CSH) - prin fibrogeneza se formeaza tesut hepatic nou, ceea ce reprezinta vindecarea la nivelul ficatului si este benefica. In anumite cazuri, cand apare disfunctia hepatocelulara accentuata, iar celulele stelate hepatice sunt activate excesiv, procesul devine unul patologic. De exemplu, inflamatia si leziunea hepatica cronica activeaza celulele CSH care sintetizeaza excesiv colagen de tip I, favorizand aparitia fibrozei hepatice. Concret, in cazul unei daune, celulele hepatice incep sa se divizeze si sa se inmulteasca, pentru a compensa pierderea celulelor deteriorate.
Dupa activarea celulelor hepatice, diviziunea celulara si refacerea tesutului, recapatarea functiei normale reprezinta ultimul pas. In aceasta etapa, ficatul isi preia functile normale de detoxifiere a corpului, de sintetizare a proteinelor, producerea bilei etc.


In cat timp se regenereaza ficatul?


Nu exista un interval timp standard in care ficatul trece prin acest proces, capacitatea de regenerare fiind influentata de gradul de afectare, starea generala de sanatate a pacientului, dar si de o serie de factori atat genetici, cat si factori care tin de mediu.


Medicamente toxice pentru ficat


Actiunea hepatotoxica a medicamentelor este favorizata de factori precum varsta, prezenta unor comorbiditati (inclusiv afectiuni hepatice), consumul de alcool, administrarea simultana a altor medicamente si altele.
In categoria comportamentelor riscante de evitat intra automedicatia si abuzul de medicamente, chiar si a celor care nu necesita prescriptie medicala, spre exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), asa cum sunt produsele pe baza de ibuprofen. Consultati intotdeauna medicul si intrebati farmacistul daca aveti dubii cu privire la efectele adverse ale medicamentelor.
Atentie, si unele suplimente pe baza de plante si suplimentate dietetice pot provoaca leziuni ale ficatului (hepatotoxicitate).
In categoria substantelor si medicamentelor cu potential de a dauna ficatului se afla:
• Antibiotice - amoxicilina - acid clavulanic (mai frecvent), sulfametoxazol-trimetoprim, ciprofloxacina, izoniazida (INH)
• Antifungice – fluconazol, ketoconazol
• Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - ibuprofen, diclofenac, piroxicam, paracetamol
• Contraceptive orale
• Suplimente pe baza de plante si dietetice - extract de ceai verde, steroizi anabolizanti, suplimente nutritive cu mai multe ingrediente
• Medicamente utilizate in tratarea afectiunilor cardiovasculare - statine, amiodarona
• Antiepileptice - valproat, fenitoina
• Medicamente antineoplazice (anticanceroase) - inhibitori de tirozin-kinaza, inhibitori ai factorului de necroza tumorala (TNF), inhibitori alfa, metotrexat.
Febra, diareea, urina de culoare inchisa, pruritul, durerile de cap, inapetenta, greata, voma si durerile abdominale sunt simptome ale inflamatiei ficatului sub actiunea medicamentelor hepatotoxice.

Legatura dintre sanatatea ficatului si regimul alimentar


Ficatul „se ocupa" de metabolizarea si neutralizarea substantelor toxice sau nebenefice care ulterior vor fi eliminate cu ajutorul rinichilor de exemplu; ficatul promoveaza o buna digestie, bila secretata de acesta si stocata in vezica biliara este apoi eliberata in intestin unde contribuie la emulsionarea grasimilor, facilitand in acest fel digestia si absorbtia acestora; ficatul stocheaza vitamine esentiale organismului uman, asa cum sunt vitaminele A, D, B12 si fierul.
Cu toate ca indeplineste toate aceste functii cruciale in mod fiziologic si are proprietatea de a se reface atunci cand este vatamat in urma unei inflamatii/ leziuni/ infectii etc, asta nu inseamna ca regimul alimentar nu isi pune amprenta asupra functionarii ficatului.
Alegerile alimentare au un impact semnificativ asupra ficatului. Consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de grasimi saturate, zahar si carbohidrati rafinati, o dieta bogata in grasimi trans pot creste nivelul de colesterol si trigliceride din sange, afectand functia hepatica.
De cealalta parte, putem sustine sanatatea ficatului prin aportul de nutrienti necesari acestuia: carne de pui, peste, mazare, linte, ovaz, tofu, masline si ulei de masline, legume cu frunze (spanac, stevie, salata verde, varza, varza kale), nuci, migdale, alune, fistic, seminte de dovleac, muguri de pin, fructe de padure.


Cum ne protejam ficatul?


• Mentineti o greutate corporala normala - astfel evitati acumularea grasimilor la nivel hepatic (steatoza hepatica), dar si dezvoltarea altor patologii care impacteaza buna functionare a acestui organ, asa cum este cazul diabetului zaharat de tip 2. Diabetul de tip 2 si supraponderabilitatea/obezitatea sunt factori de risc in aparitia si dezvoltarea unor afectiuni hepatice severe.
• Adoptati o alimentatie variata si echilibrata - cu fructe, legume din belsug, cereale integrale si proteine slabe.
• Limitati consumul de grasimi saturate, grasimi trans si zahar.
• Renuntati la alcool sau consumati-l cu moderatie – alcoolul in exces, consumat in mod regulat perioade lungi de timp, poate duce la aparitia cirozei hepatice, o afectiune grava ce poate deteriora iremediabil ficatul.
• Combateti sedentarismul – activitatea fizica de cel putin 3 ori pe saptamana imbunatateste circulatia sangelui catre ficat, facilitand procesul de regenerare.
• Luati numai medicamentele de care aveti nevoie si urmati recomandarile de dozare indicate de catre medicul dumneavoastra si/ sau inscriptiile de pe ambalaj - medicamentele ne ajuta in controlul bolilor, dar pot provoca daune atunci cand nu sunt administrate in mod corect. Urmati intotdeauna instructiunile de pe eticheta sau cele oferite de medicul dumneavoastra. Nu oferiti niciodata medicamentele dvs. altor persoane.
• Vaccinarea impotriva hepatitei A si B poate ajuta la prevenirea infectiilor provocate de virusurile hepatitice.


Odihniti-va suficient, hidratati-va si nu omiteti controalele la medic. Monitorizarea starii de sanatate este fundamentala in depistarea problemelor medicale in stadii incipiente, cand sansele de recuperare sunt mai mari, iar daunele produse organismului, inclusiv prin aparitia complicatiilor, pot fi limitate.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, vinde prin licitație terenul intravilan în suprafață de 26.770 mp Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
Dosar executare nr. 381/L/2023 PUBLICATIE DE VANZARE MOBILIARĂ NR. 381/L/2023 din 17.01.2025 Având in vedere cererea creditorului PORSCHE MOBILITY S.R.L., cu sediul procedural ales la Cabinet de avocat Criana Macarescu cu sediul in Bucuresti - 050451, Str. Carol Davila, nr. 21A, et. 3, ap. 24, Sector 5 formulata in baza titlului executoriu CONTRACT SERVICII INCHIRIERE PE BAZA DE ABONAMENT nr. 7246681/17.08.2023 inregistrat la A.N.A.F. sub nr. INTERNET-649043078-2023/08.12.2023 si tinând cont de procesul verbal de sechestru incheiat la data de 20.02.2024, pentru recuperarea creantei de 16.563,01 Lei, retinuta in sarcina debitoarei SIMA Anca Petronela cu domiciliul in Iasi, Str. Strugurilor, nr. 41, ap. 3, Judetul Iasi, la care se vor adauga si cheltuielile de executare, eu Cristian Lupu Nicolaita, executor judecatoresc in cadrul Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati Andreea Darie si Cristian Lupu Nicolaita, procedez la vanzarea bunului sechestrat, sens in care va aduc la cunostinta generala ca la data de 29.01.2025, orele 10:30, se va vinde la licitatie publica in Iasi, Calea Chisinaului nr. 45, in incinta SC OPEN AUTO CENTER, bunul mobil reprezentat de: - auto marca MAZDA 3, an fabricatie 2011, culoare alb, serie sasiu JMZBLA4A601246923, serie motor - fara, nr. inmatriculare IS16BZI, pretul de incepere a licitatiei fiind de 8.931,00 lei reprezentand 50% din pretul initial de 17.861,00 lei la care bunul a fost evaluat de P.F.A. VOICU GABRIEL, potrivit disp. art. 758 (3) N.C.P.C.. Somam pe aceasta cale pe toti cei care pretind vreun drept asupra bunului sus aratat, sa il anunte executorului inainte de data stabilita pentru vânzare. Invitam pe toti cei care vor sa cumpere bunul sa se prezinte la termenul de vânzare, la locul fixat in acest scop si pâna la acel termen sa prezinte oferte de cumparare. În conformitate cu disp art. 768 (1) N.C.P.C., participantii la licitatie trebuie sa consemneze, cel mai târziu pâna la inceperea licitatiei, la LIBRA BANK in contul nr. RO07 BREL 0002 0007 0971 0101, la dispozitia executorului judecatoresc, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei, atasând dovada consemnarii la oferta de cumparare. Potrivit disp. art. 767 (2) N.C.P.C. debitorul urmarit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin alte persoane. Creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot, nici personal, nici prin persoane interpuse, sa adjudece bunurile oferite spre vânzare la un pret mai mic de 75% din pretul de incepere a licitatiei, conf. art. 767 (3) N.C.P.C.. Dupa adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat sa depuna de indata intregul pret, in numerar, cu ordin de plata sau orice alt instrument legal de plata; la cererea sa, acceptata de creditor sau de reprezentantul sau, pretul se va putea depune si ulterior, in cel mult 5 zile de la data licitatiei, conf. disp. art. 771 (1) N.C.P.C.. Potrivit disp. art. 762 (7) N.C.P.C., prezenta publicatie de vânzare va fi comunicata creditorului si debitoarei.
Dosar executare nr. 381/L/2023 PUBLICATIE DE VANZARE MOBILIARĂ NR. 381/L/2023 din 17.01.2025. Avand in vedere cererea creditorului PORSCHE MOBILITY S.R.L., cu sediul procedural ales la Cabinet de avocat Criana Macarescu cu sediul in Bucuresti - 050451, Str. Carol Davila, nr. 21A, et. 3, ap. 24, Sector 5 formulata in baza titlului executoriu CONTRACT SERVICII INCHIRIERE PE BAZA DE ABONAMENT nr. 7246681/17.08.2023 inregistrat la A.N.A.F. sub nr. INTERNET-649043078-2023/08.12.2023 si tinând cont de procesul verbal de sechestru incheiat la data de 20.02.2024, pentru recuperarea creantei de 16.563,01 Lei, retinuta in sarcina debitoarei SIMA Anca Petronela cu domiciliul in Iasi, Str. Strugurilor, nr. 41, ap. 3, Judetul Iasi, la care se vor adauga si cheltuielile de executare, eu Cristian Lupu Nicolaita, executor judecatoresc in cadrul Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati Andreea Darie si Cristian Lupu Nicolaita, procedez la vanzarea bunului sechestrat, sens in care va aduc la cunostinta generala ca la data de 29.01.2025, orele 10:00, se va vinde la licitatie publica in Iasi, Calea Chisinaului nr. 45, in incinta SC OPEN AUTO CENTER, bunul mobil reprezentat de: - auto marca Ford Focus, an fabricatie 2011, culoare gri, serie sasiu WF0LXXGCBLBM83016, serie motor BM83016, nr. inmatriculare IS16BZG - pretul de incepere a licitatiei fiind de 6.429,00 lei reprezentand 50% din pretul initial de 12.857,00 lei la care bunul a fost evaluat de P.F.A. VOICU GABRIEL, potrivit disp. art. 758 (3) N.C.P.C.. Somam pe aceasta cale pe toti cei care pretind vreun drept asupra bunului sus aratat, sa il anunte executorului inainte de data stabilita pentru vânzare. Invitam pe toti cei care vor sa cumpere bunul sa se prezinte la termenul de vânzare, la locul fixat in acest scop si pâna la acel termen sa prezinte oferte de cumparare. În conformitate cu disp art. 768 (1) N.C.P.C., participantii la licitatie trebuie sa consemneze, cel mai târziu pâna la inceperea licitatiei, la LIBRA BANK in contul nr. RO07 BREL 0002 0007 0971 0101, la dispozitia executorului judecatoresc, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei, atasând dovada consemnarii la oferta de cumparare. Potrivit disp. art. 767 (2) N.C.P.C. debitorul urmarit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin alte persoane. Creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot, nici personal, nici prin persoane interpuse, sa adjudece bunurile oferite spre vânzare la un pret mai mic de 75% din pretul de incepere a licitatiei, conf. art. 767 (3) N.C.P.C.. Dupa adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat sa depuna de indata intregul pret, in numerar, cu ordin de plata sau orice alt instrument legal de plata; la cererea sa, acceptata de creditor sau de reprezentantul sau, pretul se va putea depune si ulterior, in cel mult 5 zile de la data licitatiei, conf. disp. art. 771 (1) N.C.P.C.. Potrivit disp. art. 762 (7) N.C.P.C., prezenta publicatie de vânzare va fi comunicata creditorului si debitoarei.
Investiții europene în sănătate. Fonduri de peste 1,71 miliarde euro pentru dezvoltarea sistemului medical
28/01/2025 14:53

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat calendarul apelurilor de proiecte care vor fi lansate in acest an in cadrul programelor prin care este implementată Politica de Coeziune 2021-2027. A ...

Medic: Țigările electronice pot provoca pneumonie chimică. Care sunt riscurile pe termen lung
27/01/2025 13:10

 Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută cu denumirea de EVALI, şi pot prezenta pe termen lung risc foarte mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, a subliniat, ...

Alimentele tot mai căutate de către români. Un meniu porneşte de la 40 de lei
26/01/2025 16:23

Mancăm tot mai sănătos! Cel puţin asta arată studiile de piaţă. Puiul cu orez, salata Caesar şi alte preparate verzi se regăsesc tot mai des in farfuriile noastre, mai ales la pranz. Şi in mall-uri, l ...

Câţi bani dau românii pe
26/01/2025 15:57

Ronţăiala dintre mese e boala romanilor. O arată ultimele date. Cheltuim mai mulţi bani pe snackuri decat pe produse de bază precum legume, paine sau lactate. Aceasta piată in Romania este estimată la ...

Cum se poate reduce riscul de deces în caz de cancer cu până la 46%. Studiul, făcut pe 47.000 de oameni
26/01/2025 15:31

Cercetătorii britanici vin cu o veste bună. O condiţie fizică bună şi o greutate normală a corpului reduc aproape la jumătate riscul ca pacienţii bolnavi de cancer să moară din cauza bolii. Cancerul ...

Ceaiul care îmbunătățește sănătatea creierului și protejează inima. Este util și în lupta cu excesul de kilograme
25/01/2025 12:15

Sunt mai multe ceaiuri care aduc beneficii pentru sănătate si siluetă. Unul dintre ele contribuie la protejarea aparatului reproducător feminin prin actiunea sa antiseptică si analgezică. Iasomia, cunosc ...

Managerul Spitalului Județean Botoșani, ridicat de DNA, după ce ar fi lovit un angajat care a colaborat cu autoritățile într-un dosar privind angajările ilegale
23/01/2025 13:57

Managerul Spitalului Judetean Botosani, Corneliu Prepelită a fost audiat miercuri dimineată de DNA si plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 30 de zile, avand interdictia de a-si exercita functia d ...

Mai bine de jumătate dintre români se confruntă cu probleme legate de greutate
22/01/2025 18:12

* 31,1% dintre romani sunt supraponderali, iar 21,3% suferă de obezitate * specialistii sustin că, in următorii zece ani, trei sferturi dintre romani vor avea probleme cu greutatea * conform Agentiei Interna ...

Suplimentele alimentare nu sunt medicamente! Avertismentul președintelui ANMDM
22/01/2025 14:58

Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce in anumite condiţii, nu sunt medicamente, a declarat miercuri preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medical ...

Câți cromozomi are omul cu sindrom Down? Iată ce sunt anomaliile cromozomiale și care sunt factorii de risc
22/01/2025 13:35

Anomaliile cromozomiale ne fac să ne intrebăm cati cromozomi are omul, de fapt. Acestia sunt structuri formate din ADN spiralizat ce se găsesc in nucleul fiecărei celule, ei pot apărea spontan sau pot fi t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei