Sarea in bucate - beneficii si precautii

sarea-nu-e

Dimensiune font:

| 16-05-2021 18:55

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte grave: scaderea tensiunii arteriale, stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile sunt cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai mare. Desigur, si excesul este periculos, de aceea e foarte importanta masura - ca in orice altceva, de altfel.


Clorura de sodiu (sarea) este alcatuita din 40% sodiu si 60% clor, doua minerale cu rol important in organism, fiind implicate in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.

Sodiul este un nutrient vital, implicat in procese precum contractia musculara, transmiterea nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu in ce priveste concentratia din sange si se regaseste in proportie mare in sucurile digestive.

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Astfel, omul modern apeleaza frecvent la mancarea gata preparata, motiv pentru care sarea, zaharul si grasimile au devenit adevarate amenintari pentru sanatate.

In ultimii ani, rolurile sarii de nutrient special, condiment si conservant au fost umbrite de noua reputatie nefasta, de "factor de risc". Si asta pentru ca, in medie, la nivel global, s-a ajuns sa se consume 10 g de sare pe zi - dublul cantitatii maxime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

 

 


 

Se estimeaza ca o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scadere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale si cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind astfel 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat chiar un indemn international pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, pana in anul 2025, cu scopul de a scadea mortalitatea prematura.

Sarea gema vs sarea extrafina
Timp de mii de ani sarea a fost utilizata doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau manual, pentru a se folosi in preparatele culinare.

Intre o sare grunjoasa (gema) si una rafinata, fina, alba ca spuma laptelui, categoric cei mai multi o aleg pe cea din urma. Insa specialistii spun ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.
 

 

Potrivit CSID, sarea grunjoasa, nerafinata, este cea care se extrage direct din zacaminte si care, pe langa clorura de sodiu, contine alte 80 de micro si macroelemente, printre care magneziu, calciu si iod, care ii confera proprietati unice si un gust inconfundabil.

In schimb, sarea de masa, fina si extrafina, care se gaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor, este super-prelucrata si procesata chimic. Acest tip de sare este obtinut in urma unui proces de recristalizare artificiala a sarii geme si macinare pana la granulatia dorita.

Procesul saraceste insa sarea de toate mineralele si oligomineralele. In plus, pentru a evita intarirea sarii, multi producatori folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianura de sodiu) si E536 (ferocianura de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius (cand gatim tocanite sau ciorbe, de exemplu) se descompun si se transforma, impreuna cu potasiul eliberat, in cianura.

Beneficiile sarii
Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. In cazul in care suferiti de balonare, constipatie sau lipsa poftei de mancare, o puteti adauga, in cantitati mici, in paharul cu apa.

De asemenea, baile calde cu apa sarata dau rezultate in cazul bolilor articulare, reumatismului si amelioreaza afectiuni specifice sezonului rece - raceala, gripa sau guturaiul. Simptomele cistitei si anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul bailor de sezut cu apa sarata (5 linguri de sare grunjoasa, la un litru de apa).

Si aerul salin este benefic pentru sanatate, in acest sens fiind recomandate curele litorale si cele din ocnele de sare, indicate in afectiuni precum astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar, rinita, sinuzita cronica, infectii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atentie, insa: curele cu aer salin sunt contraindicate in boli ca hipertiroidie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, hipertensiune grava, infarct recent, angina pectorala cu crize frecvente, cancer pulmonar si claustrofobie.

Deficitul de sare in organism poate declansa diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si dificultati de concentrare.

Din pacate, majoritatea oamenilor consuma mai multa sare decat are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor, si impiedicarea absorbtiei de calciu, care afecteaza sistemul osos si creste riscul de osteoporoza.

Din cauza consumului excesiv de sare, tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienti in clinicile de cardiologie.

Sarea provoaca dependenta
Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand organismul tanjeste dupa sare, aceeasi zona a creierului este stimulata ca in cazul consumului de cocaina sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savantii au folosit soareci pe care i-au privat de sare, hranindu-i cu diuretice si mancare necondimentata. Dupa trei zile au analizat partea de la baza creierului, numita hipotalamus, iar rezultatele au aratat ca au fost afectate aceleasi gene ca in cazul dependentei de droguri.

Sarea de bucatarie intervine in procesul complex al foamei, actionand in timp ca un adevarat drog. Multi oameni nu mai pot, pur si simplu, sa manance nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atat de mare, incat restrictionarea acesteia poate deveni o problema. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de catre medic, creeaza probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" avand tendinta sa fie sortita esecului.

Nu mai mult de o lingurita de sare pe zi
Sarea se gaseste in mod natural in diverse produse care fac parte din dieta noastra zilnica. Dar ea este folosita in mod intentionat si pentru imbunatatirea gustului si prelungirea termenului de valabilitate a multor alimente procesate.

"Cantitatea de sare recomandata zilnic este de aproximativ 2 grame, adica o lingurita. In cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani sau pentru cei care sufera deja de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoza, aportul de sare ar trebui sa se limiteze la doar 1,5 grame/zi", spune Flavia Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Alimente sarate de evitat
Sarea se ascunde in numeroase alimente pe care le consumam zilnic, fara ca macar sa ne dam seama.

"Printre alimentele cu cel mai mare continut de sare se numara mezelurile, muraturile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat, cerealele, painea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic si diverse branzeturi", spune nutritionistul Flavia Manole.

Astfel, este foarte important sa cititi eticheta inainte de a cumpara orice produs.
De multe ori se intampla ca eticheta unui aliment sa dezvaluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea sa va nedumereasca. Pentru a afla continutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie sa inmultiti cantitatea de sodiu de doua ori si jumatate.

Un exemplu concret: un borcan cu pasta de masline de 175 de grame are trecut pe eticheta un continut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adica 1,59 grame. Inmultind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3,97 grame, cu mult peste cantitatea recomandata. Deci, consumul a putin peste jumatate din acel borcan va insuma o cantitate de sare cat pentru doua zile. Si asta fara a mai pune la socoteala alte alimente consumate in ziua respectiva.

Arome si condimente in loc de sare
"Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea in zilele noastre, ar trebui sa ne readaptam si sa incercam asezonarea mancarurilor cu diferite ierburi aromatice, in functie de preferintele fiecaruia. Folosirea mararului, patrunjelului, cimbrului sau busuiocului in stare proaspata in diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase in ce priveste gustul si aroma mancarii. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine", mai spune Flavia Manole.

Salatele, sosurile si mancarurile, cu sau fara carne, pot deveni adevarate delicatese, daca in loc de sare adaugati coaja rasa de portocala, lamaie sau lime, care confera o aroma aparte.

De asemenea, evitati sa consumati carne si alimente procesate ambalate. Optati pentru o bucata de carne proaspata, pentru a detine controlul asupra cantitatii de sare.

In plus, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfecla rosie, rosii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopida, nuci crude, peste si fructe de mare. Acestea sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din corp, asigurandu-se astfel o detoxifiere eficienta si o activitate normala a glandelor suprarenale. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

RESPIRAȚIA – CUM FUNCȚIONEAZĂ?
21/11/2024 13:14

Respiratia este o functie vitală, al cărui scop este oxigenarea sangelui si deci a tuturor tesuturilor corpului. Se petrec multe procese intre momentul in care aerul este inspirat prin nas sau gură si moment ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei