Sucurile de legume și fructe, dușmanii pancreasului
Dimensiune font:
O cafea fără zahăr, multă apă, mers pe jos și pauză alimentară. Acesta e tratamentul după excese alimentare. Prima oară, primeşte ajutor vezicula biliară, cea care se ocupă direct de grăsimi.
Pauză alimentară lasă tot organismul să se refacă după excese. După pauză, legumele mestecate îndelung sunt o soluţie. Prin masticaţie se secretă instantaneu, în salivă, enzime, care încep digestia glucidelor. Acest detaliu fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă. Şi ne mai spune că masticaţia este vitală.
Masticaţia legumelor ca atare înseamnă că pancresul de pregăteşte, în mod corect, să le folosească sub formă de energie. Dar mai ales în această perioadă - legume ca atare şi nu sucuri de legume ori fructe. Acestea trebuie excluse inclusiv din alimentaţia copilului.
Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: „La ora actuală sucurile de legume sau de fructe nu fac parte din alimentaţia copilului, niciun medic nu o să recomande suc de legume sau fructe care se folosea în trecut ca şi paşi de diversificare, dar la ora actuală e clar ştiu că sucurile de legume şi fructe nu sunt sănătoase pentru că ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care trece prin organism repede cu repercurisiuni asupra dezvoltării pancreasului, cu risc de diabet la vârsta mică”.
În privinţa legumelor, acestea sunt excelente - tăiate în curburi masticabile. Aceleaşi legume însă, fie crude fie fierte, capătă indice glicemic mare, odată ce le pasaţi. Adică o supă - cremă este doar o agresiune pentru pancreas şi nu un aliment sanogen. Indice glicemic mare înseamnă că pancreasul descarcă rapid insulina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau