Tot Ce Ar Trebui Să Știi Despre Cardiomiopatie
Dimensiune font:
https://images.unsplash.com/photo
Atunci când se întâmplă ca muşchiul inimii să slăbească şi inima să nu mai pompeze sângele prin corp aşa cum ar trebui, poate fi vorba despre o boală progresivă a miocardului sau a muşchiului inimii. Aceasta se numeşte cardiomiopatie, poate fi de mai multe tipuri şi are drept cauză o serie complexă de factori.
Boala coronariană sau chiar anumite medicamente pot duce la cardiomiopatie, bătăi neregulate ale inimii, probleme cu valva cardiacă, insuficienţă cardiacă şi multe alte complicaţii. Indiferent de situaţie, tratamentul medical şi îngrijirea ulterioară sunt esenţiale pentru a preveni complicaţiile sau insuficienţa cardiacă.
Tipuri de cardiomiopatie
Cardiomiopatia dilatativă
Este cea mai comună formă şi se manifestă atunci când muşchiul inimii este prea slăbit şi nu mai poate pompa un volum de sânge optim. Muşchii se întind şi se subţiază, iar camerele inimii se extind şi ele, creând simptomul de inimă mărită care poate fi ereditar sau cauzat de boala coronariană.
Cardiomiopatia Hipertropică
Este genetică şi se manifestă atunci când pereţii inimii se îngroaşă şi împiedica sângele să circule prin inimă. Poate fi cauzată şi de îmbătrânire, de hipertensiune arterială pe termen lung, de diabet sau de boli tiroidiene.
Displazia ventriculară dreaptă aritmogenă
Este o formă foarte rară de cardimiopatie şi principala cauză de moarte subită la sportivii tineri. Este cauzată de factori genetici care fac ca muşchii ventriculului drept să fie înlocuiţi cu ţesut extra fibros şi grăsime, fapt care cauzează ritmuri cardiace anormale.
Cardiomiopatia restrictivă
Este cea mai rară formă şi apare când ventriculii se rigidizează şi nu se mai pot relaxa suficient pentru a se reumple cu sânge. Poate fi cauzată de cicatrizarea inimii după un transplant sau ca urmare a unei boli de inimă.
Cardimiopatia peripartum
Este rară şi apare în ultima lună de sarcină sau în primele cinci luni după naştere. Se manifestă prin slăbirea inimii şi, dacă apare după sarcină, se numeşte postpartum.
Cardiomiopatia alcoolică
Este cauzată de consumul excesiv de alcool pe o perioadă îndelungată. Inima este slăbită şi nu mai poate pompa eficient sângele, mărindu-se.
Cardiopatia ischemică
Este cauzată de boala coronariană şi apare atunci când inima nu mai poate pompa sângele prin corp. Vasele de sânge care duc la inima să îngustează şi se blochează, privând inima de oxigen.
Cardiomiopatia Spongiformă
Este congenitală şi constă în dezvoltarea anormală a muşchiului inimii în perioada intrauterină.
Cardiomiopatia pedriatică
Este cardiomiopatia care afectează un copil.
Cardiomiopatia idiopatică
Este cardiomiopatia care nu are nicio cauză cunoscută.
Cine este expus riscurilor cardiomiopatiei?
Cardiomiopatia poate afecta oamenii de toate vârstele, iar factorii de risc crescut includ istoricul familial, stopul cardiac brusc, insuficienţa cardiacă sau boala coronariană.
De asemenea, sunt mai expuşi cei care suferă de diabet, obezitate severă, sarcoidoză, hemocromatoză, amiloidoză, atac de cord, alcoolism sau hipertensiune arterială pe termen lung. HIV şi tratamentele pentru HIV, dieta, sedentarismul şi stilul de viaţa sunt alţi factori care cresc riscul de cardiomiopatie.
Simptomele cardiopatiei
În toate tipurile de cardiomiopatie, inima nu mai poate pompa adecvat sângele în organism şi apar slăbiciunea generală şi oboseala, respiraţie dificilă în special la depunerea de efort.
Alte simptome sunt ameţeala, durerile în piept, palpitaţii ale inimii, stări de leşin, tensiune arterială crescută, umflarea picioarelor şi a gleznelor.
Tratamentul pentru cardiomiopatie
Tratamentul este condiţionat de gradul de afectare a inimii şi de simptome. În cazurile asimptomatice, pacienţii nu necesită tratament. Cei care suferă, însă, de dureri în piept ar putea fi obligaţi să facă unele schimbări în stilul de viaţă sau să ia medicamente.
Măsuri pe termen lung
Cardimiopatie poate pune viaţa pacientului în pericol şi, totodată, scurtează speranţa de viaţă dacă leziunile sunt severe şi apar la vârste timpurii. Este o boală progresivă care se poate agrava în timp, iar tratamentul poate prelungi durata de viaţă, încetinind declinul stării inimii. De asemenea, se poate apela la soluţii tehnologice care ajută inima să îşi facă treaba.
Cei care au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie ar trebui să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a proteja şi ajuta inima.
Astfel, ei ar trebui să îşi menţină greutatea în limitele normale, să aibă o dietă adecvată, să reducă aportul de cofeină, să se odihnească suficient, să renunţe la fumat şi să limiteze consumul de alcool. De asemenea, trebuie să înveţe să reducă şi să gestioneze stresul şi să respecte un program regulat de exerciţii fizice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau