Tot Ce Ar Trebui Să Știi Despre Cardiomiopatie

Document1

Dimensiune font:

| 28-01-2022 15:11

https://images.unsplash.com/photo

Atunci când se întâmplă ca muşchiul inimii să slăbească şi inima să nu mai pompeze sângele prin corp aşa cum ar trebui, poate fi vorba despre o boală progresivă a miocardului sau a muşchiului inimii. Aceasta se numeşte cardiomiopatie, poate fi de mai multe tipuri şi are drept cauză o serie complexă de factori.

 

Boala coronariană sau chiar anumite medicamente pot duce la cardiomiopatie, bătăi neregulate ale inimii, probleme cu valva cardiacă, insuficienţă cardiacă şi multe alte complicaţii. Indiferent de situaţie, tratamentul medical şi îngrijirea ulterioară sunt esenţiale pentru a preveni complicaţiile sau insuficienţa cardiacă. 

 

Tipuri de cardiomiopatie

Cardiomiopatia dilatativă

Este cea mai comună formă şi se manifestă atunci când muşchiul inimii este prea slăbit şi nu mai poate pompa un volum de sânge optim. Muşchii se întind şi se subţiază, iar camerele inimii se extind şi ele, creând simptomul de inimă mărită care poate fi ereditar sau cauzat de boala coronariană.

 

Cardiomiopatia Hipertropică 

Este genetică şi se manifestă atunci când pereţii inimii se îngroaşă şi împiedica sângele să circule prin inimă. Poate fi cauzată şi de îmbătrânire, de hipertensiune arterială pe termen lung, de diabet sau de boli tiroidiene.

 

Displazia ventriculară dreaptă aritmogenă 

Este o formă foarte rară de cardimiopatie şi principala cauză de moarte subită la sportivii tineri. Este cauzată de factori genetici care fac ca muşchii ventriculului drept să fie înlocuiţi cu ţesut extra fibros şi grăsime, fapt care cauzează ritmuri cardiace anormale.

 

Cardiomiopatia restrictivă 

Este cea mai rară formă şi apare când ventriculii se rigidizează şi nu se mai pot relaxa suficient pentru a se reumple cu sânge. Poate fi cauzată de cicatrizarea inimii după un transplant sau ca urmare a unei boli de inimă. 

 

Cardimiopatia peripartum 

Este rară şi apare în ultima lună de sarcină sau în primele cinci luni după naştere. Se manifestă prin slăbirea inimii şi, dacă apare după sarcină, se numeşte postpartum.

 

Cardiomiopatia alcoolică 

Este cauzată de consumul excesiv de alcool pe o perioadă îndelungată. Inima este slăbită şi nu mai poate pompa eficient sângele, mărindu-se. 

 

Cardiopatia ischemică 

Este cauzată de boala coronariană şi apare atunci când inima nu mai poate pompa sângele prin corp. Vasele de sânge care duc la inima să îngustează şi se blochează, privând inima de oxigen.

 

Cardiomiopatia Spongiformă 

Este congenitală şi constă în dezvoltarea anormală a muşchiului inimii în perioada intrauterină.

 

Cardiomiopatia pedriatică

Este cardiomiopatia care afectează un copil.

 

Cardiomiopatia idiopatică 

Este cardiomiopatia care nu are nicio cauză cunoscută.

 

Cine este expus riscurilor cardiomiopatiei?

Cardiomiopatia poate afecta oamenii de toate vârstele, iar factorii de risc crescut includ istoricul familial, stopul cardiac brusc, insuficienţa cardiacă sau boala coronariană. 

 

De asemenea, sunt mai expuşi cei care suferă de diabet, obezitate severă, sarcoidoză, hemocromatoză, amiloidoză, atac de cord, alcoolism sau hipertensiune arterială pe termen lung. HIV şi tratamentele pentru HIV, dieta, sedentarismul şi stilul de viaţa sunt alţi factori care cresc riscul de cardiomiopatie. 

 

Simptomele cardiopatiei

În toate tipurile de cardiomiopatie, inima nu mai poate pompa adecvat sângele în organism şi apar slăbiciunea generală şi oboseala, respiraţie dificilă în special la depunerea de efort. 

 

Alte simptome sunt ameţeala, durerile în piept, palpitaţii ale inimii, stări de leşin, tensiune arterială crescută, umflarea picioarelor şi a gleznelor. 

 

Tratamentul pentru cardiomiopatie

Tratamentul este condiţionat de gradul de afectare a inimii şi de simptome. În cazurile asimptomatice, pacienţii nu necesită tratament. Cei care suferă, însă, de dureri în piept ar putea fi obligaţi să facă unele schimbări în stilul de viaţă sau să ia medicamente. 

 

Măsuri pe termen lung

Cardimiopatie poate pune viaţa pacientului în pericol şi, totodată, scurtează speranţa de viaţă dacă leziunile sunt severe şi apar la vârste timpurii. Este o boală progresivă care se poate agrava în timp, iar tratamentul poate prelungi durata de viaţă, încetinind declinul stării inimii. De asemenea, se poate apela la soluţii tehnologice care ajută inima să îşi facă treaba. 

 

Cei care au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie ar trebui să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a proteja şi ajuta inima. 

 

Astfel, ei ar trebui să îşi menţină greutatea în limitele normale, să aibă o dietă adecvată, să reducă aportul de cofeină, să se odihnească suficient, să renunţe la fumat şi să limiteze consumul de alcool. De asemenea, trebuie să înveţe să reducă şi să gestioneze stresul şi să respecte un program regulat de exerciţii fizice. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei