TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE APARATUL DENTAR

aparat dentar

Dimensiune font:

| 06-09-2023 15:41

În ziua de astăzi aspectul contează mai mult ca niciodată. Zâmbetul este adesea primul lucru pe care îl observăm atunci când interacționăm cu ceilalți, iar dinții drepți și sănătoși îți redau încrederea în tine și acest lucru contribuie la îmbunătățirea stării generale de bine. Atunci când te gândești că îți dorești un zâmbet perfect prin care să radiezi, trebuie să ai în vedere că aparatul dentar joacă un rol crucial în obținerea acestui zâmbet.

În acest ghid cuprinzător, vei regăsi informațiile de care ai nevoie pentru a alege ceea ce ți se potrivește și ceea ce corespunde așteptărilor tale, printre care informații despre tipurile aparatelor, avantajele, la ce să te aștepți atunci când le utilizezi, dar și care sunt noile trenduri în domeniu. Înainte de a explora domeniul aparatelor dentare, este crucial să înțelegi că sănătatea orală poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale. Igiena dentară deficitară poate duce la diferite probleme, inclusiv boala gingiilor, cariile dentare și poate afecta chiar vorbirea și obiceiurile alimentare.

Ce tratează aparatele dentare

Una dintre problemele comune pe care aparatele dentare le abordează este malocluzia. Adică, în termeni simpli, această afecțiune se referă la deplasarea incorectă a dinților sau la o mușcătură inadecvată, care poate duce la probleme grave în viitor, dacă nu este tratată la timp și în mod corespunzător.

Malocluzia poate duce la disconfort, dificultăți la masticație și, prin urmare, la conștientizarea că zâmbetul nu este așa cum ți-l dorești. Însă, poți fi liniștit în această privință, căci aparatele dentare oferă soluții eficiente pentru corectarea malocluziei și nicio afecțiune de acest fel nu este ireversibilă.

 Ce sunt aparatele dentare?

Pentru început trebuie să știi că aparatele dentare, cunoscute și sub numele de aparate ortodontice, sunt sisteme care permit medicului ortodont să aplice o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă și a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Aparatele sunt alcătuite din brackeți (partea imobilă a unui aparat dentar, fiind fixați pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui adeziv special, care protejează smalțul dinților) și arc (aceasta este partea activă a unui aparat dentar și unește brackeții). Toate acestea au ca scop repoziționarea treptată a dinților.

Alegerea aparatului dentar potrivit

Odată ce ai înțeles principiul prin care aparatele te vor ajuta să obții zâmbetul  pe care ți-l dorești, urmează etapa selectării tipului de aparat care, din nou, va depinde atât de așteptările tale, cât și de sfatul medicului ortodont. Selectarea corectă a aparatului dentar este crucială pentru succesul tratamentului tău. În această alegere, care va fi făcută obligatoriu împreună cu medicul, vor fi luați în considerare factori precum vârsta, severitatea problemelor dentare și stilul de viață.

Procesul de aplicare a aparatului dentar

Există mai multe etape cheie prin care trebuie să treci pentru montarea aparatului dentar.

Consultarea inițială și evaluarea

În această etapă ortodontul tău va evalua starea dentară și veți discuta cele mai bune opțiuni de tratament pentru a obține rezultatul dorit. Medicul vă va explica procesul, rezultatele așteptate și va răspunde la orice întrebări sau temeri pe care le dorești să le adresezi.

Pregătirea prealabilă pentru aparatul dentar

Înainte de montarea aparatelui dentar, ortodontul îți poate recomanda unele proceduri preliminare, cum ar fi extracții dentare sau curățare/detartraj. Aceste etape pregătitoare asigură ca dinții tăi să aibă suficient spațiu pentru ca aparatul să funcționeze eficient.

Reglarea aparatului și vizitele regulate

După aplicarea inițială a aparatelui dentar, va trebui să vizitezi regulat medical ortodont pentru ajustări. Aceste programări sunt cruciale pentru a ajusta cu atenție aparatul și pentru a îți monitoriza progresul.

Menținerea igienei orale

Menținerea unei igiene orale bune este esențială în timpul purtării aparatului dentar. Periajul regulat, folosirea aței dentare și utilizarea unei periuțe interdentare te vor ajuta să vă păstrezi dinții și aparatul curate.

Tratarea disconfortului

Este normal să simți durere, sensibilitate sau disconfort după montarea aparatului, însă este important să discuți cu medicul tău ortodont pentru a înțelege cât mai bine starea ta și pentru a îți putea recomanda medicamentele potrivite pe care să le iei în aceste situații care, cu siguranță, vor fi doar în primele zile și vor trece de la sine, odată ce te vei obișnui.

Alimentația pe durata purtării aparatului dentar

Trebuie să știi că anumite alimente pot deteriora aparatele dentare, așa că este esențial să adaptezi dieta o perioadă. Evită alimentele tari, lipicioase și crocante pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar.

Durata tratamentului

Deși poate părea mult la prima vedere, durata pentru care va trebui să porți aparatul dentare variază în funcție de cazul specific al fiecărui pacient. În medie, tratamentul poate dura între 18 luni și trei ani, dar este un proces dinamic, trebuie făcute ajustări la intervale de timp și, ce este cel mai important, schimbările în bine pe care le vei observa progresiv vor face acest proces mult mai ușor și plin de satisfacție.

Îndepărtarea aparatului dentar

Odată ce omedicul ortodont determină că dinții tăi s-au așezat în pozițiile corecte, este timpul să scoați aparatul dentar. Acesta este un moment fericit, când ai obținut noul zâmbet frumos și aliniat.

Îngrijirea danturii după îndepărtarea aparatului

Pentru a menține zâmbetul perfect obținut cu apartul dentar, probabil va trebui să porți pentru o perioadă de timp aparatul de contenție care ajută păstrarea noii poziții a dinților.

Tipuri de aparate dentare

Este important să știi că există mai multe tipuri de aparate dentare utilizate pentru corectarea dinților și a problemelor de aliniere a mușcăturii. Acestea includ:

Aparat dentar metalice: Aparatul dentar metalic tradițional este realizat din brackeți și sârme din oțel inoxidabil. Reprezintă cel mai obișnuit tip de aparat dentar și este cunoscut pentru durabilitatea și eficacitatea lui în tratarea diferitelor probleme ortodontice.

Aparat dentar ceramic: Aparatul dentar ceramic este similar cu cel metalic, dar utilizează brackeți ceramic transparenți sau de culoarea dinților în locul celor de metal. Acest lucru îl face mai puțin vizibil și mai plăcut din punct de vedere estetic, în special pentru adulți și adolescenți.

Aparat dentar safir: Aparatele dentare safir sunt o soluție ortodontică modernă concepută pentru a corecta discret dinții nealiniați și problemele de mușcătură. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale din metal, aparatele dentare Safir sunt realizate dintr-un material special numit safir, cunoscut pentru claritatea excepțională și amestecarea fără sudură cu culoarea naturală a dinților. Acest lucru le face o opțiune atractivă pentru persoanele care caută un tratament ortodontic mai puțin vizibil.

Aparat dentar lingual: Aparatul dentar lingual este plasat pe partea din spate (lingual) a dinților, făcându-l practic invizibil din față. Acesta reprezintă o opțiune discretă, dar pot fi mai dificil de curățat și ajustat.

Aparat dentar autoligaturant: Aparatul dentar autoligaturant nu necesită elastice (legături) pentru a ține sârmele în locul necesar. În schimb, au cleme sau uși incorporate care fixează sârmele, reducând frecarea și accelerând potențial procesul de tratament.

Acum, după ce ai aflat informații despre aparatele dentare tradiționale și poate te-ai gândit că ți-ai dori sa existe ceva care să îți îndrepte dinții fără să fie atât de vizibil când zâmbești, trebuie să știi că există aparatul dentar Invisalign, o soluție revoluționară care oferă o modalitate discretă și convenabilă de a-ți îndrepta dinții.

Ce este apartul dentar Invisalign?

Invisalign este un tratament ortodontic de ultimă generație care folosește aparate dentare transparente și detașabile pentru a-ți îndrepta dinții. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, care implică sârmă metalică și brackeți, aparatele Invisalign sunt practic invizibile, ceea ce le face o opțiune foarte dorită printre persoanele care caută o alternativă mai discretă pentru a-și îmbunătăți zâmbetul. De asemenea, aparatul Invisalign este personalizat pentru a se potrivi confortabil pe dinții tăi. Este neted, fără margini aspre, eliminând disconfortul asociat cu aparatele dentare tradiționale. Un alt aspect important, spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, aparatele Invisalign pot fi scoase în timpul mesei, periajului și a utilizării aței dentare. Acest lucru înseamnă că poți savura toate mâncărurile tale preferate fără restricții și poți menține o igienă orală corespunzătoare.

Prețul unui aparat dentar

Dacă ai citit până aici, cu siguranță te-ai gândit și la costurile pe care le implică montarea unor aparate, fie ca ne referim la cele tradiționale sau la cea mai modernă soluție – aparatul dentar Invisalign. Ca un prim aspect, trebuie să știi că prețul aparatului dentar diferă și este influențat de mai mulți factori, printre care:

·       Severitatea problemei

·       Tipul de apart dentar

·       Clinica unde se realizează montarea

Dar în general prețul unui aparat dentar în București variază de la 1300 lei pentru un aparat dentar metalic pentru o singură arcadă și ajunge până la 15.500 lei pentru aparatul dentar Invisalign pentru o singură arcadă. Pentru ambele arcade prețul cumulat poate sa fie mai mic, 2500 lei pentru aparatul metalic si 25.000 lei pentru aparatul dentar Invisalign.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
De câte ori e normal să te trezești noaptea pentru a merge la baie, în funcție de vârstă
11/01/2025 21:54

 Nicturia se referă la nevoia de a urina in timpul noptii.    Este un fenomen care poate avea origini variate, desi, in multe cazuri, este perfect normal. „Anumite probleme, cum ar fi ...

Cardurile de sănătate nu funcționează. Anunțul CNAS
10/01/2025 22:35

Romanii care au nevoie de retete zilele acestea intampină din nou dificultăti, din cauza fatului că Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) care gestionează cardurile de sănătate nu f ...

Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii
09/01/2025 13:01

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, intrucat a fost identificat pentru prima oară in 2001, iar in Romania, in fiecare an ...

Tupeu monstruos: Medicii de la Spitalul Județean Buzău nu mai fac gărzi, de ciudă că au fost criticați de pacienți
08/01/2025 16:36

Stat in stat! Medicii din Romania refuză să mai trateze pacienti si nimeni nu ii poate trage la răspundere in mod legal. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău nu mai asigură, de la inceputul ...

A înghețat Guvernul și pragul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%?
06/01/2025 09:39

Un proiect de Hotărare de Guvern propus de Ministerul Sănătătii inainte de sărbătorile de iarnă prevedea majorarea plafonului de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din pretul de ...

Speranțe pentru bolnavii de cancer. Primul vaccin cu ARN ar putea deveni realitate
03/01/2025 23:47

  Vaccinurile personalizate impotriva cancerului folosesc ARN pentru a antrena sistemul imunitar să atace tumorile. Primele rezultate sunt promiţătoare, dar implementarea rapidă a acestor tratame ...

De ce oamenii intră în depresie după Crăciun și Revelion. Psihologul Radu Leca: Are legătură cu sentimentul de neputință și nemulțumire
02/01/2025 13:02

Psihologul Radu Leca ne-a spus de ce apare depresia post-sărbători si cum putem face tranzitia la noul an mai usoară. Depresia de după sărbătorile de iarnă, cunoscută si ca „blues-ul post-sărbători ...

Ambasadorul Rusiei la București a fost găsit inconștient în ambasadă
01/01/2025 10:06

Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a fost găsit marti seară, inconstient in sediul ambasadei. La fata locului a fost solicitată interventia de urgentă a unei ambulante. Din Ambasadă apelul ...

Belșug de E-uri pe masa de Revelion. Aproape 170 de substanțe nesănătoase si zahăr cât pentru o săptămână
31/12/2024 12:00

Excesul alimentar e cel mai prost obicei al SărbătorilorExcesul alimentar e cel mai prost obicei al Sărbătorilor Fiecare roman isi doreste să aibă pe masa de Revelion cat mai multe si diverse feluri de m ...

Te confrunți des cu stări de nervozitate și iritare? Iată câteva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ți recăpăta echilibrul emoțional!
30/12/2024 11:01

Te confrunti des cu stări de nervozitate si iritare? Iată cateva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ti recăpăta echilibrul emotional!   Stările de nervozitate apar adesea ca răspuns la stres, o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei