Variola maimuței. Cum acționează virusul care a stârnit panică în toată lumea

variola-maimutei-1

Dimensiune font:

| 24-05-2022 12:34


Autorităţile sanitare din întreaga lume sunt în alertă după ce au fost înregistrate cazuri de variolă a maimuţei în mai multe state, cel mai mare focar de virus în afara Africii sub-sahariane de când a fost înregistrată prima infecţie umană în urmă cu mai bine de 50 de ani, scrie Financial Times.

Pe 21 mai au fost înregistrate aproape 100 de cazuri la nivel global, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Luni, Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a declarat că a detectat 36 de cazuri suplimentare de variola maimuţei, ceea ce a adus numărul total de cazuri confirmate în Anglia la 56, cel mai mare număr înregistrat în prezent de orice ţară.

Unele agenţii de sănătate publică, inclusiv în Marea Britanie şi Belgia, le-au spus celor infectaţi şi persoanelor care au luat contact cu bolnavii să se pună în carantină timp de trei săptămâni. În prezent, guvernele fac eforturi pentru a produce doze de vaccin împotriva variolei.

Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun deces în focarul actual de variola maimuţei.

Ce este variola maimuţelor şi cât de periculoasă este?

Variola maimuţei este un virus care provoacă în mod obişnuit febră şi leziuni distinctive ale pielii, similare cu varicela. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, iar boala dispare de obicei fără tratament în două până la patru săptămâni.

Cel mai frecvent mijloc de transmitere este prin contactul la nivelul pielii cu o persoană infectată sau prin schimbul de fluide corporale. Virusul se poate răspândi şi prin picături respiratorii. O mare parte din cazurile identificate în cel mai recent focar au fost în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali.

„Virusul se manifestă în principal pe suprafaţa pielii”, a declarat David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecţioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Nu seamănă deloc cu Sars-Cov-2”, a spus el referindu-se la virusul care provoacă Covid-19. „Rareori se transmite pe cale respiratorie.”

Virusul – descoperit la maimuţele de laborator în 1958 şi, mai târziu, la un om de 12 ani – poate fi interceptat de obicei în urma contactului strâns cu animalele, în special cu rozătoarele, din Africa subsahariană.

În timp ce unele dintre primele cazuri din focarul actual au fost legate de călătoriile în Africa de Vest, autorităţile sanitare din ţările vestice au spus că virusul se răspândeşte acum în comunităţile lor.

Există două tipuri de virus: tulpina vest-africană şi versiunea alternativă din Bazinul Congo. Toate cazurile de până acum înregistrate în cel mai recent focar au generate de tulpina din Africa de Vest.

Heymann a declarat că a suntem „norocoşi” să avem de-a face cu versiunea vest-africană, deoarece este mult mai puţin mortală. Tulpina vest-africană are o rată a mortalităţii de 3,6%, comparativ cu 10,6% pentru versiunea din Bazinul Congo.

„Majoritatea” deceselor cauzate de tulpina vest-africană, care au avut loc în focarele anterioare, au avut loc la indivizi imunocompromişi sever, adesea persoane cu HIV, potrivit lui Geoffrey Smith, profesor la Universitatea Cambridge. Cu toate acestea, copiii mici şi femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuşi unui risc crescut.

Ce a provocat cel mai recent focar de variola maimuţei?

Un focar de variolă la scară largă a fost posibil în vest din cauza unei scăderi a imunităţii la virus, potrivit mai multor studii.

Vaccinul împotriva variolei, care a încetat să fie administrat în vest în deceniul care a precedat eradicarea virusului în 1980, a fost eficient cu până la 85% în prevenirea infecţiei cu variola maimuţelor, potrivit OMS.

Ca urmare, majoritatea persoanelor de peste 50 de ani au o oarecare imunitate la variola maimuţelor, în timp ce tinerii nu au protecţie împotriva infecţiilor.

„Acest lucru era de aşteptat să se întâmple”, a declarat Eskild Petersen, profesor emerit de boli infecţioase la Universitatea Aarhus din Danemarca. „Există un număr tot mai mare de oameni – practic toţi sub 45 de ani – care nu au absolut nicio imunitate la virusurile variolei, iar asta ar putea fi o explicaţie pentru un număr tot mai mare de cazuri.” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Ciocolată retrasă urgent de la vânzare. Nu o consumați! Prezintă pericol pentru sănătate
10/05/2024 22:46

Un sortiment de ciocolată cu lapte a fost retras de pe pietă din cauza etichetării gresite. S-a descoperit că aceasta ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Producătorul a decis rechemarea a cinci lot ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei