Varstnicii din Romania pot iesi 3 ore pe zi din casa. Cum este in alte tari
Dimensiune font:
Autoritatile din Romania permit persoanelor de peste 65 de ani sa iasa din casa doar trei ore pe zi. In plus, in ultimele zile, opinia publica a discutat patimas despre un plan propus de conducerea Institutului "Matei Bals", care includea izolarea totala a varstnicilor.
Chiar daca, la nivel mondial, in gestionarea pandemiei de COVID-19, persoanele de peste 65 de ani sunt considerate categorie cu risc mare, masurile de protejare a acestora difera mult de la un stat la altul.
In Romania, in prezent, cei cu varste de peste 65 de ani pot sa iasa din casa doar intre orele 11 si 13, si intre orele 20 si 21, pentru a plimba animalele de companie.
In total, trei ore, iar perioada de cand se aplica aceste masuri va ajunge la peste o luna si jumatate, pe 15 mai, atunci cand presedintele Klaus Iohannis a spus ca vom putea iesi din casa fara declaratie.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat insa miercuri, citat de Europa FM, ca persoanele varstnice ar putea iesi din casa si mai devreme de ora 11, sau pentru un interval mai lung, dar fara a preciza daca masura s-ar aplica inainte sau dupa 15 mai.
Cum au facut alte tari ale lumii
Masuri restrictive pentru protectia varstnicilor au fost luate si in alte tari ale lumii - mai dure sau mai putin dure, iar la unele deja s-a renuntat.
In Franta, presedintele Emmanuel Macron a anuntat ca o relaxare a masurilor de izolare ar putea fi inceputa pe 11 mai, dar in acelasi timp a cerut celor cu mari probleme de sanatate si varstnicilor sa mai ramana cel putin o perioada in case dupa aceasta data, scrie The Local.
Totusi, liderul de la Paris nu a precizat ca aceasta masura este una obligatorie, ci mai degraba o recomandare, si nici nu a precizat care este limita de varsta, insa in Franta persoanele varstnice sunt considerate cele peste 70 de ani. Aproape 80% din decesele provocate de coronavirus in Franta provin din randul celor de peste 70 de ani, la fel si 60% dintre cei care se afla la terapie intensiva.
In Marea Britanie, Guvernul lucreaza la masuri mult mai restrictive, care ar implica distantare sociala pentru un an si jumatate in cazul persoanelor de peste 70 de ani, scrie Daily Record.
In capitala rusa Moscova, locuitorii care au peste 65 de ani sau afectiuni cronice nu au voie sa iasa din casa, ca masura de prevenire a imbolnavirilor cu coronavirus, relateaza Euronews, care arata ca multi stau singuri si izolati.
In cealalta parte a lumii, oficialii din capitala argentiniana Buenos Aires au renuntat luni la planul de a impune celor peste 70 de ani sa obtina permisiune speciala pentru a putea iesi din casa in timpul pandemiei, scrie Al Jazeera. In schimb, Guvernul i-a sfatuit pe varstnici sa sune la o linie verde atunci cand au nevoie sa iasa, scopul fiind acela de a-i convinge sa nu o faca si sa fie ajutati de voluntari pentru orice necesitate.
Serbia a relaxat marti masurile care ii vizau pe varstnici, dupa mai mult de o luna. Acum, cei de peste 65 de ani au voie sa iasa de trei ori pe saptamana la plimbare, perioada in care restul populatiei trebuie sa stea in case. Autoritatile de la Belgrad au impus unele dintre cele mai dure masuri din Europa, astfel ca varstnicii aveau voie doar sa mearga la cumparaturi o data pe saptamana, si asta foarte devreme dimineata, informeaza Fox 28, citand Associated Press.
Documentul controversat al institutului condus de Adrian Streinu Cercel
Revenind la planul "Matei Bals" pentru populatie, amintim ca, la inceputul saptamanii, aparea un document de 9 pagini intitulat "Programul VACANTA MARE de prevenire a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19" si care are antetul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Pentru cei de peste 65 de ani documentul prevede "izolare la domiciliu pentru urmatoarele 12 saptamani", cu monitorizarea Politiei Locale, urmand sa fie sustinuti de rude, autoritati sau ONG-uri.
"Pentru cei de peste 65 de ani - tinuti SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEASI VARSTA, IZOLATE LA FEL in aceeasi casa - indiferent cum se cheama conceptul de casa - propria locuinta, locuinta de vara, apartament inchiriat etc respectiv, daca nu au unde - institutionalizati prin rechizitionare de hoteluri".
Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a tinut sa ii linisteasca pe varstnici, panicati de aparitia in mass-media a planului. Seful statului a subliniat ca nu se pune problema carantinarii obligatorii a persoanelor de peste 65 de ani, asa cum se sugera in document, si ca o asemenea idee este "inacceptabila".
Programul a fost ulterior asumat de conducerea institutului - iata care a fost reactia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau