Copilărie furată. O luptă împotriva exploatării prin muncă
Dimensiune font:
În fiecare an, pe 12 iunie, se sărbătorește Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, prilej de a trage încă un senal de alarmăprivind combaterea acestui fenomen. Potrivit UNICEF, la nivel mondial 160 de milioane de copii muncesc pentru a-și susține familiile, iar jumătate dintre aceștia erau forțați să efectueze munci periculoase. Aceste cifre alarmante au determinat Uniunea Europeană să tragă un semnal de alarmă și să-și ia angajamentul ferm de a eradica exploatarea copiilor prin muncă până în 2025.
Parlamentul European lucrează la elaborarea unor reguli stricte care să interzică vânzarea produselor realizate ca rezultat al exploatării copiilor. Aceste reguli nu vor fi doar pe hârtie; întreprinderile vor fi obligate să monitorizeze activitățile furnizorilor și distribuitorilor lor, pentru a preveni orice formă de exploatare a copiilor.
Criza economică globală a amplificat riscul ca și mai mulți copii să fie prinși în capcana muncii forțate. Uniunea Europeană atenționează că numărul copiilor exploatați este în creștere, iar strategia sa include măsuri ferme pentru consolidarea legislației și intensificarea controalelor efectuate de inspectorii de muncă.
Protecția copiilor joacă un rol esențial în noua strategie a UE de combatere a traficului de ființe umane. Victimele exploatării prin muncă sunt adesea și victime ale traficului de persoane, un flagel care distruge vieți și umbrește viitorul a milioane de copii.
Combaterea exploatării copiilor prin muncă necesită o cooperare internațională robustă, dialog politic deschis și implementarea unor politici sociale, umanitare și comerciale adecvate. Uniunea Europeană subliniază necesitatea unor măsuri de sprijin social și economic pentru familiile afectate, pentru a le ajuta să depășească sărăcia și pentru a asigura accesul copiilor la educație.
În colțurile cele mai întunecate ale lumii, unde sărăcia extremă și lipsa de oportunități fac ravagii, copiii devin victimele unui sistem nedrept. Sunt forțați să renunțe la școală, să muncească în condiții periculoase, pierzându-și copilăria și punându-și sănătatea și viața în pericol. Acești copii sunt prinși într-un cerc vicios al exploatării, iar evadarea pare adesea imposibilă.
În România, situația nu arată prea bine. Mulți copii sunt obligați să muncească în gospodării ori la câmp și foarte mulți devin victimeale rețelelor de trafic de persoane.
Conform ultimului raport al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, a crescut numărul de victime sub 10 ani. Scăderea vârstei minorilor exploatați este generată de lipsa de pregătire în domeniu, de imposibilitatea autorităților locale de a gestiona situația copiilor exploatați de comunitățile sărace, precum și exploatarea online, care este tot mai prezentă din cauza accesului nesupravegheat al minorilor la platforme de socializare și la materiale pornografice cu minori.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau