Cum poți să te transformi în bărbat, din femeie
Dimensiune font:
Transsexualitatea este un fenomen prezent de-a lungul istoriei, care s-a manifestat în multe societăți. Definită ca o tulburare de identitate care se caracterizează prin manifestarea dorinței de apartenență la sexul opus anatomic, transsexualitatea este un subiect deocamdată foarte controversat. Cei care au o astfel de viață sunt, de cele mai multe ori, criticați, aruncați într-un ungher al societății. Progresele din ultimele decenii în domeniul științei medicale au făcut posibilă tranziția de la un gen la altul cu ajutorul hormonilor și chirurgiei.
Un astfel de caz s-a înregistrat recent în jurisdicția Iași, iar persoana în cauză a apelat la sprijinul unui cunoscut cabinet de avocatură. „Clientul a realizat de la o vârstă fragedă faptul că identitatea sa de gen nu corespunde cu sexul atribuit la naștere, având preferința de a purta haine pentru băieți, de a juca jocuri pentru băieți, de a-și petrece timpul în compania băieților, identificându-se permanent cu genul masculin, identitatea sa de gen fiind una masculină”, a spus cunoscutul avocat ieșean Gianina Vera Poroșnicu. Persoana în cauză a fost diagnosticată cu disforie de gen și a început tratamentul hormonal cu testosteron injectabil, cu rezultate evidente. „A întâmpinat numeroase dificultăți în societate din cauza atitudinii și stilului vestimentar specific masculine, contrastul dintre aspectul fizic și datele cu caracter personal cuprinse în actele de stare civilă, actul de identitate etc, devenind mai pronunțat în ultima perioadă datorită tratamentului hormonal. Având în vedere aceste aspecte, precum și faptul că își dorește să se prezinte în societate așa cum este cu adevărat, să evite situațiile neplăcute și să continue tranziția prin continuarea tratamentului hormonal, dorește schimbarea sexului în actele de stare civilă, a codului numeric personal și a prenumelui”, a completat avocatul ieșean, adăugând că deja a fost introdusă acțiunea în instanță.
Prima operaţie de schimbare de sex din România a avut loc la Spitalul de Urgenţă Floreasca în aprilie 1995. În urma intervenţiei, un tânăr a devenit femeie. Prevalența transsexualității este dificil de evaluat, deoarece doar o parte dintre aceste persoane urmează un tratament (numărul fiind legat de etosul socio-cultural).
Cu toate acestea, se estimează că, la nivel mondial, un bărbat din 100.000 dorește să fie femeie și o femeie din 400.000 doreste să fie bărbat. În Anglia, raportul este de 1 la 30.000 respectiv 1 la 100.000.
În Suedia cifrele sunt de 1 la 37.000, respectiv de 1 la 103.000. Raportul ar fi de 3 la 1 - bărbații care doresc să fie femei față de femeile care doresc să fie bărbați.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau