Mama, te urăsc! Cum să reacţionezi când copilul spune cuvinte care jignesc şi dor?

Dimensiune font:

| 30-10-2024 14:56

“Te urăsc! Aș vrea să mori!”. Poate fi ceva mai dureros pentru un părinte decât să audă aceste cuvinte din gura propriului copil? Cuvintele lovesc ca un pumnal care sfâșie inima. Copilul pe care îl iubești atât de mult, pentru care ai sacrificat multe în viața ta, se uită în ochii tăi și îți spune verde în față: “Ești cea mai rea mamă din lume!” sau “Abia aștept să plec din casa asta. Nu vă mai suport!”.

Ce sentimente te încearcă? Durere, furie, resentimente? În minte ți se formează idei de genul: “După toate câte am făcut pentru tine… Cum îndrăznești să-mi vorbești așa?!”. Este și normal să reacționezi așa, până la urmă. Iei totul ca pe un afront personal. Doar copilul nu a înțeles cât de multe ai făcut în numele iubirii pentru el. La rândul său, copilul simte că nu îți datorează nimic. Iar acest lucru se întâmplă pentru că el vede lumea diferit decât o văd părinții.

Ce înseamnă, de fapt, cuvintele dureroase

Ceea ce trebuie să înțelegi atunci când te confrunți cu o astfel de situație este că, dacă o iei personal, reacția ta va fi una emoțională și va atrage și mai multă răzvrătire din partea copilului. Acesta va primi mesajul că puterea este la el, că te poate controla, iar comportamentul neadecvat va reveni. Până la urmă, cine nu vrea să dețină puterea?! Copiii spun aceste cuvinte dureroase pentru că trăiesc anumite frustrări pe care nu știu cum să le rezolve. Sunt furioși, stresați, ceva rău s-a întâmplat la școală. Așa ajung să apese butoane sensibile care generează răspunsuri emoționale puternice. Dar copilul nu este conștient de acest efect de bumerang. Deși sunt copii care folosesc de aceste cuvinte pentru a te face să te îndoiești de tine și pentru a ceda în favoarea lui.

Ce să nu faci când copilul spune cuvinte dureroase

Poate fi extrem de dificil să îți păstrezi calmul în aceste momente. Și, totuși, trebuie să o faci. Trebuie să-i arăți cine este adultul și cum se gestionează o situație de criză. Iată ce să nu faci când copilul spune vorbe urâte.

  1. Nu folosi vorbe urâte. Nu poți răspunde vorbelor urâte cu alte vorbe urâte. Dacă îți spune “Te urăsc!”, cea mai mare greșeală este să îi spui “Și eu te urăsc!” sau “Mai bine nu te făceam!” Aceste vorbe urâte îi transmit copilului mesajul că nu ești la “butoane”, că nu controlezi situația și că te poate manipula.

  2. Nu țipa. Țipetele nu aduc niciun beneficiu. Nici măcar ridicatul vocii. Indiferent ce spui, nu vei fi auzit. În plus, arată aceeași lipsă de control.

  3. Nu spune “Nu poți să…”. Mulți părinți spun “Nu poți să vorbești așa cu mine!” Ei bine, iată că poate. Nu poți controla cuvintele care îi ies din gură. Iar dacă îi spui aceste lucruri nu faci decât să-l întărâți.

  4. Nu îi ține predici. Ultimul lucru de care are nevoie copilul tău în acele momente sunt predicile. Oricum nu le va auzi, oricât de calm i le-ai spune. Nu încerca să-l faci să fie mai recunoscător. Nu te aștepta să realizeze într-o secundă toate sacrificiile tale de părinte. Este o pierdere de energie pe care a-i putea-o folosi în controlarea propriilor emoții.

  5. Nu folosi pedepse. E foarte ușor pentru un părinte să spună “Bine, nu apreciezi ce ai, le vei pierde!” Dacă începi să-i iei copilului tău din posesii sau îi interzici să iasă afară, nu vei avea prea mare câștig de cauză. Nu îți vei învăța copilul cum să se comporte, cum să își gestioneze frustrările și fricile. Nu îl vei învăța să nu mai spună lucruri dureroase în viitor. Cu cât pedepsele sunt mai dure, cu atât mai mari vor fi resentimentele față de tine.

Ce să faci când copilul spune cuvinte dureroase

Acum că ai aflat ce să nu faci, să trecem și la partea a doua: ce să faci!

  1. Păstrează-ți calmul. Când ești calm, îi transmiți că ești la butoane. Că știi foarte bine ce ai de făcut și că nu te poate manipula. Respiră adânc și nu lăsa să-ți iasă din gură cuvinte pe care să le regreți mai târziu.

  2. Ai grijă la limbajul trupului. Comunicarea nonverbală este la fel de importantă. Atenție la poziționarea corpului, tonul și volumul vocii, expresia facială. Acestea au un impact major asupra comportamentului copilului. Evită să-ți încrucișezi brațele sau să ți le pui în șold, nu-ți da ochii peste cap. Obișnuiește-te să-ți controlezi limbajul trupului de fiecare dată și să corectezi ce este de corectat.

  3. Răspunsul să fie scurt și direct. Când copilul te jignește, răspunde-i: “Îmi pare rău că simți asta. Însă tot trebuie să duci gunoiul”. Sau “Faptul că-mi vorbești așa nu te va scuti de făcutul temelor”. Sau “Poate că nu-ți place să locuiești aici, dar va trebui să respecți orele de sosire acasă!” Printr-o astfel de comunicare îi transmiți copilului că deși a avut un comportament greșit, ești acolo ca să-l ajuți să se corecteze, îi arăți care îi sunt îndatoririle, dar fără să fii agresiv.

  4. Pleacă dacă nu te poți controla. Dacă simți că ești prea “înfierbântat”, pleacă de la locul faptei. Îi arăți copilului că nu dorești un conflict și că vrei să te liniștești înainte de a lua decizii. De asemenea, copilul înțelege că ești stăpân pe situație și că autoritatea este la tine, nu la el. După ce vă calmați, puteți discuta onest situația și deciziile vor fi mult mai bune.

Când copilul o face special

În cazul în care copilul folosește special cuvinte urâte ca să te facă să-ți ieși din minți, nu ceda. Sfaturile de mai sus trebuie să le respecți cu prisosință. Calmul îl destabilizează, iar faptul că-i întorci spatele și te duci într-un loc în care să te liniștești îl face să renunțe treptat la acest tip de comportament. Oricât de greu ți-ar fi, nu seta consecințe dure și nu spune vorbe grele. De asemenea, nu ceda și nu îi face pe plac, dându-i ceea ce-și dorește doar ca să te lase în pace. Apoi, când sunteți calmi, învață-l cum să-și rezolve problemele și frustrările într-un mod mai eficient.

Dă-ți timp

Toate sfaturile de mai sus necesită “antrenament”. Nu te supăra dacă nu-ți iese din prima. Încearcă-le din nou și din nou, de fiecare dată când este nevoie. Până la urmă, îți vor ieși la perfecție. De asemenea, respectând aceste sfaturi poți avea senzația că i-ai cedat și că el iese câștigător cu acest comportament. Pe termen lung, însă, copilul va învăța că tu ești cel care deține controlul, că ești stăpân pe situație, că știi ce ai de făcut și îți va copia comportamentul. Setează limite clare cu copilul tău, iar acțiunile pe care le faci îi vor da de înțeles că un astfel de comportament nu este tolerat.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
UE declară război haosului digital. Rețelele sociale vor fi obligate să-i protejeze pe copii. ANCOM intră în acțiune în România
15/05/2025 13:51

Copiii sunt tinta, iar UE ripostează. După ani in care retelele sociale au fost acuzate că profită de atentia si vulnerabilitatea minorilor, Comisia Europeană a lansat un plan agresiv pentru a impune regul ...

Tinerilor începe să le fie dor de munca la birou, de pauza de cafea cu colegii
15/05/2025 06:22

La cinci ani de la pandemie, viitorul programului de muncă pare mai in ceaţă ca niciodată. Studiile arată că tinerii ar dori să revină parţial la birou, dar mai departe lucrurile se complică, cei din ...

Orbecăind în gol
15/05/2025 06:18

De mai bine de două decenii elitele, sus-pusii, bine-văzutii Romaniei nu au fost in stare să producă viziunea unui viitor cat de cat comun, să asigure o “piată a ideilor” cat de cat functională, să ...

Ponta, previziuni sumbre despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Doamne ferește, numai când spun asta! Nu avem bani pentru salarii, pensii”
14/05/2025 06:43

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, sustine că, indiferent de cine va castiga alegerile prezidentiale, Romania va trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic. „De luni, ...

40% din adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Motivele din spatele trendului îngrijorător
13/05/2025 06:07

Patru din zece elevi de gimnaziu consideră liceul inutil, neatractiv sau prea costisitor si se declară dezinteresati să urmeze astfel de studii. Este vorba, preponderent, de elevi din mediul rural, nevoiti ...

Cardinalul Robert Francis Prevost, ales al 267-lea Pontif al Bisericii Catolice
09/05/2025 16:46

  Leon al XIV-lea este noul Papă. Vine din Statele Unite, dar are o profundă legătură cu America Latină. Robert Francis Prevost, in varstă de 69 de ani, s-a născut la Chicago din părinti cu o ...

2.100.000 pensionari vor pierde 1.350 lei la pensie. Care e motivul? Ce pensii au aceștia?
09/05/2025 12:49

 Pensionarii vor lua bonsuuri la pensie pană la final de an. Există pensionari care nu iua bani pe cardul de energie, pe cardul de alimente si nici bonusul din decembrie. Avem pragul de pensie de la care ...

Piedone a pus sigiliu pe abatorul din Popești Leordeni: „Ce fierb aici? Morți? Aici e crematoriu!”
09/05/2025 05:56

Presedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a dispus inchiderea unui abator situat in Popesti-Leordeni, pe Soseaua Oltenitei nr. 220, in urma controlului efectuat, marti, in care a descoperit că operatorul ec ...

Avertisment de la guvern: Pensiile nu vor mai putea fi plătite. În ce scenariu se întâmplă asta?
06/05/2025 15:00

 Instabilitatea politică majoră care ar putea fi generată de alegerile prezidentiale poate duce la imposibilitatea de a mai plăti pensiile. Anuntul vine de la cel mai inalt nivel. Care sunt cei mai &bd ...

Programul Casa Verde Fotovoltaice ajunge și la oamenii simpli, fără competențe digitale. Schimbarea anunțată îi vizează și pe cei care și-au pus panouri din banii lor
01/05/2025 05:12

Ministrul Mediului a anuntat o schimbare majoră pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care romanii reusesc să-si pună panouri pe case, cu bani de la stat. Mircea Fechet a transmis că schema de ajut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei