Mama, te urăsc! Cum să reacţionezi când copilul spune cuvinte care jignesc şi dor?

copii nervosi

Dimensiune font:

| 30-10-2024 14:56

“Te urăsc! Aș vrea să mori!”. Poate fi ceva mai dureros pentru un părinte decât să audă aceste cuvinte din gura propriului copil? Cuvintele lovesc ca un pumnal care sfâșie inima. Copilul pe care îl iubești atât de mult, pentru care ai sacrificat multe în viața ta, se uită în ochii tăi și îți spune verde în față: “Ești cea mai rea mamă din lume!” sau “Abia aștept să plec din casa asta. Nu vă mai suport!”.

Ce sentimente te încearcă? Durere, furie, resentimente? În minte ți se formează idei de genul: “După toate câte am făcut pentru tine… Cum îndrăznești să-mi vorbești așa?!”. Este și normal să reacționezi așa, până la urmă. Iei totul ca pe un afront personal. Doar copilul nu a înțeles cât de multe ai făcut în numele iubirii pentru el. La rândul său, copilul simte că nu îți datorează nimic. Iar acest lucru se întâmplă pentru că el vede lumea diferit decât o văd părinții.

Ce înseamnă, de fapt, cuvintele dureroase

Ceea ce trebuie să înțelegi atunci când te confrunți cu o astfel de situație este că, dacă o iei personal, reacția ta va fi una emoțională și va atrage și mai multă răzvrătire din partea copilului. Acesta va primi mesajul că puterea este la el, că te poate controla, iar comportamentul neadecvat va reveni. Până la urmă, cine nu vrea să dețină puterea?! Copiii spun aceste cuvinte dureroase pentru că trăiesc anumite frustrări pe care nu știu cum să le rezolve. Sunt furioși, stresați, ceva rău s-a întâmplat la școală. Așa ajung să apese butoane sensibile care generează răspunsuri emoționale puternice. Dar copilul nu este conștient de acest efect de bumerang. Deși sunt copii care folosesc de aceste cuvinte pentru a te face să te îndoiești de tine și pentru a ceda în favoarea lui.

Ce să nu faci când copilul spune cuvinte dureroase

Poate fi extrem de dificil să îți păstrezi calmul în aceste momente. Și, totuși, trebuie să o faci. Trebuie să-i arăți cine este adultul și cum se gestionează o situație de criză. Iată ce să nu faci când copilul spune vorbe urâte.

  1. Nu folosi vorbe urâte. Nu poți răspunde vorbelor urâte cu alte vorbe urâte. Dacă îți spune “Te urăsc!”, cea mai mare greșeală este să îi spui “Și eu te urăsc!” sau “Mai bine nu te făceam!” Aceste vorbe urâte îi transmit copilului mesajul că nu ești la “butoane”, că nu controlezi situația și că te poate manipula.

  2. Nu țipa. Țipetele nu aduc niciun beneficiu. Nici măcar ridicatul vocii. Indiferent ce spui, nu vei fi auzit. În plus, arată aceeași lipsă de control.

  3. Nu spune “Nu poți să…”. Mulți părinți spun “Nu poți să vorbești așa cu mine!” Ei bine, iată că poate. Nu poți controla cuvintele care îi ies din gură. Iar dacă îi spui aceste lucruri nu faci decât să-l întărâți.

  4. Nu îi ține predici. Ultimul lucru de care are nevoie copilul tău în acele momente sunt predicile. Oricum nu le va auzi, oricât de calm i le-ai spune. Nu încerca să-l faci să fie mai recunoscător. Nu te aștepta să realizeze într-o secundă toate sacrificiile tale de părinte. Este o pierdere de energie pe care a-i putea-o folosi în controlarea propriilor emoții.

  5. Nu folosi pedepse. E foarte ușor pentru un părinte să spună “Bine, nu apreciezi ce ai, le vei pierde!” Dacă începi să-i iei copilului tău din posesii sau îi interzici să iasă afară, nu vei avea prea mare câștig de cauză. Nu îți vei învăța copilul cum să se comporte, cum să își gestioneze frustrările și fricile. Nu îl vei învăța să nu mai spună lucruri dureroase în viitor. Cu cât pedepsele sunt mai dure, cu atât mai mari vor fi resentimentele față de tine.

Ce să faci când copilul spune cuvinte dureroase

Acum că ai aflat ce să nu faci, să trecem și la partea a doua: ce să faci!

  1. Păstrează-ți calmul. Când ești calm, îi transmiți că ești la butoane. Că știi foarte bine ce ai de făcut și că nu te poate manipula. Respiră adânc și nu lăsa să-ți iasă din gură cuvinte pe care să le regreți mai târziu.

  2. Ai grijă la limbajul trupului. Comunicarea nonverbală este la fel de importantă. Atenție la poziționarea corpului, tonul și volumul vocii, expresia facială. Acestea au un impact major asupra comportamentului copilului. Evită să-ți încrucișezi brațele sau să ți le pui în șold, nu-ți da ochii peste cap. Obișnuiește-te să-ți controlezi limbajul trupului de fiecare dată și să corectezi ce este de corectat.

  3. Răspunsul să fie scurt și direct. Când copilul te jignește, răspunde-i: “Îmi pare rău că simți asta. Însă tot trebuie să duci gunoiul”. Sau “Faptul că-mi vorbești așa nu te va scuti de făcutul temelor”. Sau “Poate că nu-ți place să locuiești aici, dar va trebui să respecți orele de sosire acasă!” Printr-o astfel de comunicare îi transmiți copilului că deși a avut un comportament greșit, ești acolo ca să-l ajuți să se corecteze, îi arăți care îi sunt îndatoririle, dar fără să fii agresiv.

  4. Pleacă dacă nu te poți controla. Dacă simți că ești prea “înfierbântat”, pleacă de la locul faptei. Îi arăți copilului că nu dorești un conflict și că vrei să te liniștești înainte de a lua decizii. De asemenea, copilul înțelege că ești stăpân pe situație și că autoritatea este la tine, nu la el. După ce vă calmați, puteți discuta onest situația și deciziile vor fi mult mai bune.

Când copilul o face special

În cazul în care copilul folosește special cuvinte urâte ca să te facă să-ți ieși din minți, nu ceda. Sfaturile de mai sus trebuie să le respecți cu prisosință. Calmul îl destabilizează, iar faptul că-i întorci spatele și te duci într-un loc în care să te liniștești îl face să renunțe treptat la acest tip de comportament. Oricât de greu ți-ar fi, nu seta consecințe dure și nu spune vorbe grele. De asemenea, nu ceda și nu îi face pe plac, dându-i ceea ce-și dorește doar ca să te lase în pace. Apoi, când sunteți calmi, învață-l cum să-și rezolve problemele și frustrările într-un mod mai eficient.

Dă-ți timp

Toate sfaturile de mai sus necesită “antrenament”. Nu te supăra dacă nu-ți iese din prima. Încearcă-le din nou și din nou, de fiecare dată când este nevoie. Până la urmă, îți vor ieși la perfecție. De asemenea, respectând aceste sfaturi poți avea senzația că i-ai cedat și că el iese câștigător cu acest comportament. Pe termen lung, însă, copilul va învăța că tu ești cel care deține controlul, că ești stăpân pe situație, că știi ce ai de făcut și îți va copia comportamentul. Setează limite clare cu copilul tău, iar acțiunile pe care le faci îi vor da de înțeles că un astfel de comportament nu este tolerat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
21 noiembrie - Ziua mondiala a salutului
21/11/2024 11:04

21 noiembrie - Ziua mondiala a salutului Ziua mondială a salutului este marcată in fiecare an la 21 noiembrie, fiind un prilej ca oamenii din intreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondial ...

RU EUROPE S.R.L – Lansarea proiectului „A.C.U.M.: Adaptează-te la Cerințe Unice și Moderne”, PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36
21/11/2024 09:55

 COMUNICAT DE PRESĂ Lansarea proiectului   „A.C.U.M.: Adaptează- te la Cerinte Unice si Moderne”, PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36  

RU EUROPE SRL – Lansarea proiectului     ”F.I.R.M.A. - Formarea si Instruirea Resurselor: Manageri si Angajati
21/11/2024 08:05

COMUNICAT DE PRESĂ Lansarea proiectului ”F.I.R.M.A. - Formarea si Instruirea Resurselor: Manageri si Angajati",  PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A3 ...

Poliția a confiscat peste trei tone de articole pirotehnice
20/11/2024 10:10

De la inceputul campaniei de verificare, politistii au confiscat peste trei tone de articole pirotehnice ilegale. Actiunea, derulată in perspectiva sărbătorilor de iarnă, a inceput la finalul lunii septem ...

7 expresii pe care le foloseşte o persoană manipulatoare ca să te facă să te simți vinovat
19/11/2024 15:54

  7 expresii pe care le foloseşte o persoană manipulatoare ca să te facă să te simti vinovat Un manipulator este o persoană care, cu ajutorul minciunilor si a anumitor comportamente, ii induce ...

Nu e glumă! Klaus Iohannis nu a avut nicio zi de concediu în cei 10 ani de mandat, susține Administrația Prezidențială
17/11/2024 13:39

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, se apropie de finalul celor două mandate, incepand ultima lună de activitate in functie, fără să fi beneficiat de nici măcar o zi de concediu oficial in aproape 10 a ...

Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România
16/11/2024 08:56

Un copil este violat in fiecare zi in Romania. Statisticile socante prezintă realitatea tării noastre in care cei mai vulnerabili cad pradă pedofililor, arată cele mai recente date. In numai doi ani au fos ...

Copii din orfelinatele din România, sclavi în Ungaria: ținuți în beciuri și munceau până la 24 de ore pe zi
16/11/2024 00:22

Mai mulţi minori din centre de plasament din Romania au fost trimişi sclavi in Ungaria, incă din 2013. Tinerii erau obligaţi să muncească chiar şi 24 de ore pe zi şi erau cazaţi in beciul unei locuinţ ...

Sistemul de Garanție-Returnare este tot mai ușor de adoptat pentru micii comercianți - RetuRO anunță noi îmbunătățiri
13/11/2024 09:00

Sistemul de Garantie-Returnare este tot mai usor de adoptat pentru micii comercianti - RetuRO anuntă noi imbunătătiri Luna aceasta se implineste un an de cand Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a devenit ...

Cele mai mari companii din lume, prinse că vând alimente de o calitate îndoielnică în țările mai sărace
08/11/2024 09:29

Cele mai mari companii alimentare din lume, printre care Nestle, Unilever si Pepsico, vand produse cu o valoare nutritională mai slabă in tările sărace. Concluzia apartine Initiativei Accesului la Nutritie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei